kontaktörlerin aşırı akım dirençleri yanıyor, yardım

kullandığınız kontaktörün ,kondansatörün yüküne uygunluğunu kontrol edin veya kontaktörün girip çıkma aralığına göre bir üst gücünü seçmenizde faydabulabileceğinizi düşünüyorum kolay gelsin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaslar kompanzasyon kontaktorunun uzerinedeki dirençler yukarda sayılan bilgiler dahılınde oldugu gibi uretımle alakalı da olabiliyo direnç yanma olayında en sıkıntılı markalar abb ve sımens daha ben bunları akım sınırlayıcı reaktorlede kullandım ama sorun halen devam ettii sırf bu olayı çozebilmek için aynı panoya 50 kvar kompanzasyon kontaktorunden abb sıemens moller scheinder bagladım abb ve sımens 6 ayı çıkaramadı (deşarj direnci) 15 ay sonunda scheinder gitti ama moller 2,5 yıldır aktıf olarak çalışmakta bence basımız agrımasın diyosanız bu konuda moller( not elektriksel kirlilik çok fazla idi vede ortam koşularıda aynı idi)
 
arkadaşım kontaktör dirençleri yanıyor demişsin kontaktörün ufaktır biraz daha büyüğünü kullan yada dirençli kullanmana gerek yok normal kontaktör kulllan daha iyi ben normal kontaktör kullanıyorum
 
40lık gruba 50lik kontaktör, 20lik ve 15lik gruba 25lik, 10luk-5lik ve 2.5lik grublara 12.5lik kontaktör kullandım.
 
sen benim sozumu dinle inankı basın agrımıyacak sy:mhcanal
 
arkadaşlar elinde hazır eplan programı olan varsa bana gönderebilirmi
 
Bu sorunu bir çok tesiste gördüm, kompanzasyon kontaktörü bobin kabloları yanmış, bazılarında sadece 3kademe bazılarında çoğu falan, sorun ne, panoda yangın bile çıkartır bu, bunun yerine düz kontaktör kullansak nolur? Ya da tristörlü kontaktör kullansak ne olur? Onlarda en azından dıştan kablo yanmaz, panoda yangın çıkmaz.
Çözüm süreyi 16sn yapmak mı. Entes rölesinde ton ve toff var, on kaçsn olsun, toff kaç sn olsun..
 
Bu sorunu bir çok tesiste gördüm, kompanzasyon kontaktörü bobin kabloları yanmış, bazılarında sadece 3kademe bazılarında çoğu falan, sorun ne, panoda yangın bile çıkartır bu, bunun yerine düz kontaktör kullansak nolur? Ya da tristörlü kontaktör kullansak ne olur? Onlarda en azından dıştan kablo yanmaz, panoda yangın çıkmaz.
Çözüm süreyi 16sn yapmak mı. Entes rölesinde ton ve toff var, on kaçsn olsun, toff kaç sn olsun..

Evet bende şahit oldum hepside kurulum hatasıydı. Bir tesiste devreye hızlı girip çıkan yükler vardı tristörlü sistem yerine kompanzasyon kontaktörlü klasik sistem dizaynı yapılmıştı, kondansatörler deşarj olamadan röle tarafından tekrar devreye alındığı için kısa devre gerçekleşiyordu. Bir başkasında yüksek harmonik vardı ondan dolayı dirençler yanıyordu. Bir diğerinde de 50kVAr'lık kontaktöre 2 adet 30kVAr paralel bağlanmıştı. Yani hepsinde bir yanlış kurulum olayı mevcuttu. Sizin yaşadığınız olaylarda da mutlaka öyle olmalı aksi taktirde bir sıkıntı yaşanması mümkün değil.
Çözümler;
Öncelikle tristörlü (hızlı sistem) gereksinimi var mı? bu iyi belirlenmeli. Trsitörlü sistem gereken yere klasik sistem kurarsanız direçte yanar, kontaklarda yapışır, yangında çıkar.
Klasik kontaktörlü sistemde sık anahtarlama yapan bir kaç grup varsa (Tristörlü sisteme ihtiyaç yoksa!) bu gruplara mutlaka Deşarj ünitesi kullanmak gerekir. Kondansatörün kendi üzerindeki dirençleriyle deşarj olması 1dk'yı geçebilir. Deşarj üniteli 400v 50kVAr bir kondansatörün deşarj süresi bile 8sn gibi uzun bir süredir. Deşarj ünitesi: https://entes.com.tr/dosyalar/DU_3_TR-EN_A3718_R3.pdf
Kompanzasyon kontaktörü seçiminde kademe güçlerine bir miktar opsiyon bırakarak seçim yapmakta fayda vardır. Örneğin 12,5kVAr kondansatöre 12,5kvar kontaktör yerine 20kVar kontaktör kullanın.

Kompanzasyon sistemlerinde klasik kontaktör kullanmak son derece yanlış bir harekettir. Kontaktör Yüksek akımda seçilse kontaklar tahrip olup bozulmaya mahkumdur.
 
Son düzenleme:
Üzülerek ! söylemek zorundayım.Doğru seçim yapılmış ,Simens kompanzasyon kontaktörleri kullanılan kompanzasyon tesislerinde kontaktör sorunu çok fazla.O nedenle,kullanmaktan imtina ediniyorum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst