Kontaktörle sağ sol yol verme..

nasah53

Üye
Katılım
17 Eyl 2008
Mesajlar
320
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaşlar freze panosunda iş mili motorunu sağ sol yapmam gerekiyo tek start tek stop butonuyla araya 1 0 2 pako koysam motora sağ sol yön veremzmiyim?yani operatör 1 e alıp starta bastığında sol 2 ye alıp basıp starta bastığında sağ ve tek stopla durduracak kontaktörleri çektiremedim kumanda şemasına ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim iyice darlandım :)lütfen yardım
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bu dediklerinizin basit kumanda şemasını çizin şemadaki açık kapalı kotaklar yerine de pako şalterin kontaklarını kullanın ; şu anda acelem olmasa hemen çizip atardım ama akşama kadar vaktim var derseniz daha sonra buraya ekleyebilirim.Yada acelesi varsa burada bulunan arkadaşlar da hemen yardımcı olurlar
 
Pako şalterin 1 ve 2 konumu kapalı devre oluşturması göz önünde bulundurulmuştur.
İyi Günler
Kolay Gelsin
 
Son düzenleme:
1-0-2 kullandığınızda, her çıkış (sağ ve sol) için birer adet kontaktör kullanmanız gerekli. 1-0-2 pako şalterin bir girişi iki çıkışı vardır (Manuel jeneratör transferinde de kullanılır).

Madem ki pako şalter+kontaktör kombinasyonuyla devir yönü değiştirilecek, o zaman 1-0-1 enversör pako şalter + bir adet kontaktörle de yapılabilir. 1-0-1 pako şalterin bir girişi bir çıkışı vardır. Sol 1 konumunda üç faz girer üç faz çıkar. Sağ 1 konumunda üç faz girer, çıkışta iki fazın yeri değişerek çıkar.
1-0-1 Pako şalteri güç devresinin girişine bağlarsınız. Çıkışını da kontaktöre+termiğe girip oradan da motora gidersiniz. Kumanda beslemesini de pako şalter çıkışından aldığınızde, şalter 0 konumunda iken kontaktör enerjilenmez.
Pakoşalteri sol1 konumuna alıp starta basınca kontaktör çeker motor sola döner. Pakoşalteri sağ1 konumuna alıp starta basınca kontaktör çeker motor sağa döner.
 
Son düzenleme:
Var olduğu belirtilen 2 kontaktör den hareketle;sn Vermilon ve sn Uğur Keklik, "bir fazlı enversör sağ-sol şalter"(1 0 2 ) kullandılar sanırım.Sn genç arkadaşım, sizde üç fazlı 1 0 2 pako kullanarak (kontaktörü 1 e indirerek) çözüm sundunuz."Beğen"ide bulunduğum için bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydum.Selametle.
 
pako şalter yerine daha ucuz telemecanique iki yönlü kalıcı tip buton kullanabilirsin
 
telemecanique kullanmıyoruz fransız malı diye =)
 
kumanda panosuna 3 faz taşımak bana güvenlik açısından pek uygun gelmedi makine üstünde sabit olsaydı dediğiniz gibi enversör şalter takmak mantıklıydı kumanda panosu operatörün yanında istediği yere çekebilen bi pano onun için enversör şalter kullanmıycam 102pakoyla pakoya 24 v verip çıkışlardan kontaktörleri çektirmek daha cazip geldi hepinize teşekkür ederim ilgi ve alakanız içi sağlıcakla kalın .
 
MÜHÜRLEMEYE GEREK YOKTIU AMA SİLMEYE ERİNDİM SİZ KOYMASANIZDA OLUR YANLIZ BU DEVREYE KORUYUCU ELEMEANLARINDA EKLENMESİ LAZIM MOTOR KORUMA RÖLESİ TERMİK GİBİ
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst