kontaktör sorusu?

ilker3384

Üye
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
10.000 watt değerinde 220v bir devreyi kumanda etmek için değerleri ne olan bir kontaktör kullanmalıyım. marka siemens olacak model olarak da belirtebilir misiniz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayın ilker3384 !

10000 watt gücünde ve 220 v. olan bir alıcı büyük ihtimalle rezistans türü bir alıcıdır. 45.5 amper çeker. Motor olma şansı yok. Onun içinde termik röle kullanmayacaksan 20 amperlik kontaktör işini görür. Kontaktörün 3 kontağını hem girişte hem çıkışta köprü yaparsın, her kontağa 15 amper yük düşer.

Kontaktör modelleri yardımcı kontaklarının sayısı ile adlandırılır. Onun için şu model olur diyemem.
 
kontaktörün kontak sayısının fazla yada az olmasının ne gibi önemi var? bana tarif ederken sadece 1 kontağını bağlarsan olur demişlerdi. kontaktörlerin gücü amperle mi ölçülüyor. alacağım yer kwa olarak bilgi veriyor bu durumda kwa olarak kaçlık almam gerekir? örneğin 10,000 wattlık sistemde yetersiz kontaktör kullanırsam sonuç ne olur? biryerde kontaktör lsitesinde 32A 7,5kwa kontaktör vardı. bu bana uygun mu?
 
Merhaba ilker,

Kontaktörlerin kontak sayısının fazla veya az olması alacağın kontak durumuna göre değişir ama standart bir kontaktörde 3 kontak vardır. buda 3 faz içindir. her faz bir kontak üzerinden geçirilir. Ama monofaze bir sistemde kontaktör kullanman gerekirse 1 fazı diğer kontaklarada köprülersin bunun nedeni yükü yaymaktır. Kontaktörlerin gücü üzerinden geçirebilecekğin max akım ile ölçülüyor. Eğerki yetersiz bir kontaktör kullanır isen kontaktörün kontaklarının yapışma riski vardır. Seçmen gereken kontaktör ile ilgili bilgiyi sayın şef yazmış tekrar yazmaya gerek yok 45,5 amper bir kontaktör kullanman gerekiyor tabiki herzaman bir üst değerdeki kontaktörü seçmek gerekiyor.
 
kontak uçlarına sadece faz mı bağlanabiliyor. nötr bağlanamaz mı?
 
Notr kabloları direk baglanır ama sizin sordugunuz gibi kontaktor güç kontagındanda gecirilerek baglanabilir.Tercih edilen bir sistem olduğunu dusunmuyorum..
Saygılar
 
Kontaktör kontaklarını paralel bağlayarak kullanıp, nötürü de direkt bağlarsanız, kontaklardan geçecek akım üçe bölüneceği için, Siemens 3TF43 işinizi görecektir (35YTL):


Faz ve nötürü kontaktör kontaklarından ayrı ayrı geçirip bağlayacaksanız 45A hepsi de tek kontaklardan geçeceği için ancak Siemens 3TF47 kullanabilirsiniz (165YTL):


Ayrıca 3TF40, 41, 42, 43 kontaktörlerde her yardımcı kontak fiyatı yaklaşık 3-4 ytl'dir. Kaç kontaklı işinizi görürse ona göre sipariş vermek fiat yönünden avantaj sağlar.
 
3 TF 45 her türlü işini görür arkadaş.
 
diyelimki 10,000 watt lık sistemin kontaktör bağlantısını yaparken fazı direkt, nötürü kontaktörden geçirdim. bu durumda sistemin çalışması nasıl olur? kesinlikle olmaz mı? olur ama sağlıklı olmaz mı?
 
Bir fazlı sistemlerde, fazdan ne kadar akım çekilirse, nötürden de o kadar akım geçer.
Siz fazı direkt olarak korumasız bir şekilde yüke verme hatasına düşmeyin!
Sistem çalışır ama güvenlikli olmaz! Sağlıklı olmaz! Bence olmaz!
Neden olmaz?
Çünkü arıza durumunda, cihaz çalışmazken (sigortadan kesilmemiş ise) sizin yükünüzde Bakım onarım esnasında cihaza değen çarpılır, değen çarpılır... Mezbahaneye döner orası...

Ör: Fazı direkt olarak lambaya verip, nötürü anahtardan geçirdiğimizde, anahtara basıp lambayı söndürünce bile duy'da elektrik olur. Lamba patlar ve değiştirmek istersek, anahtarla devreyi kesince, yanlışlıkla parmağımız duya değerse çarpılırız!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst