Kontaktör Ne İşe Yarar?

rioo

Üye
Katılım
20 Şub 2012
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
36
Selam baylar bayanlar ben çok basit bir soru çıkacam cevabını yarım yamalak biliyorum ve tam öğrenmek istiyorum . Kontaktör tam olarak ne işe yarıyor uygulamalı anlatırsanız sevinirim sigorta ile tam olarak farkı ne role ile ilişkisi nedir?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bildiğimi söyliyeyim: Termik role ile birlikte bağlandıgında motoru aşırı akım ve düşük akıma karşı açma yaparak korur.
 
kontaktör elektrik devrelerini açıp kapamaya yarayan elektromekanik bir anahtardır. sigortayla hiç bir alakası yoktur.kontaktör üzerinde bobin ve kontaklar vardır. normalde açık ve normalde kapalı kontaklar. kontaktör enerjilendiğinde normalde kapalı kontaklar açılır açık olanlar ise kapanır.elektrik motorları kompanzasyon aydınlatma ve daha bir çok alanda kullanılır. role ile çalışma prensibi olarak aynıdır ama roleler daha az akım çeken devrelerde kullanılır kontaktörler ise daha yüksek akım değerlerinde kullanılır.slm
 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Three-phase_contactor_principle_horizontal.jpg


Bobin enerjilendiğinde manyetik alan oluşturur

Manyetik alan yay ile birbirinden ayrılması sağlanan nüveleri birbirine çekecek gücü oluşturur ve nüveyi kendine çeker

Nüve ve bobinin bulunduğu nüvede bulunan kontakları birbirine yapıştırmış olur ve akım geçişini sağlar

Röleden farkı kontakların birbirinden hızlı ayrılması için yay. hızlı birleşmesi için güçlü bobin konulmuştur böylece oluşacak arklar minimuma indirilmiş olur. çekilecek akımlar yükseltilmiş olur

Kontaktör yüksek akımların anahtarlanmasında, röle ise küçük akımların anahtarlanmasında kullanılır.

Kolay gelsin
 
Anahtarlar,röleler,kontaktörler ve sigortalar

Elektrik anahtarları(Siviçleri) birincil (Primer) prensiple çalışan 2 karşılıklı kontaktır,yani direk elimizin mekanik kuvvet uygulaması sonucu,karşılıklı iki kontağın bir mekanik kuvvetle kapanmasıyla,direk olarak çalışarak bir elektrik devresini kapatırlar.Seçilen anahtarın etiketindeki kadar bir anma akımını ve anma voltajını güvenle iletebilirler.Eğer bu sınır aşılırsa kontakları zarar görür.

Röleler kontaktörlere göre daha basit ve küçük yapıdadır.Daha küçük güçleri (akımları) üzerinden geçirip elektrik devresini tamamlarlar.Ancak karşıklı iki kontağının çalışması ikincil (Sekonder) prensipledir.Yani ancak bobinlerinden bir elektrik akımı geçtiğinde,karşılıklı kontaklarını birleştirip devreyi tamalarlar.Normalde açık ve normalde kapalı olarak,bağlantılarda bu seçime bağlı 2 seçenekleri vardır.Röleler 220 volt ac .yerine çok daha küçük gerilimlerle ve daha küçük kontak akımlarını ileterek çalışır.

Kontaktörler rölelere göre daha büyük akımları taşımak için dizayn edilmiştir,karşılıklı kontakları daha büyük akımları taşıyabilir.Çalışma prensipleri yine ikincil (Sekonder) prensiplidir.Yani ancak bobin elektrikle enerjilendiğinde karşılıklı kontakları yay kuvvetine yenilip birbirine yapışırlar,elektrik kesildiğinde bu yaylar, kontakları yay kuvvetiyle yukarı tekrar eski konumlarına geri iterler.Çalışma prensibi trafoda kullanılan saçlar gibi,ancak "E" ve daha kısa "E" saçlarının grup halinde ve ayrı nüve (Çekirdek) şeklinde birleştirilmesi ve arada kalan uzun bir yay kuvvetiyle,bu kontaklardan belirli bir uzaklıkta durmalarıdır.Bobin 220 volt ac. Şebeke elektriğiyle enerjilendiğinde,bobinin mağnetik alanı,içinde bulunduğu "E" nüvesinde kuvvetli mağnetik akı çizgileri oluşturur.Bu çizgiler bobinin üst tarafında bulunan bu daha kısa "E" nüvesi içinden geçerken kontaklar tarafına doğru kuvvetle çekilerek (Yayları sıkıştırarak) mağnetik devreyi kapatmış,arada kalan boşluğu da tam kapatmış olur.Bu da yayların ezik,sıkışmış haldeyken kontakları birbirine sıkı temas ederek,kontaklardaki elektrik akımının geçerek dış elektrik devresini ikincil olarak çalıştırması sağlanmış olur.

Sigortalar büyük ac/dc gerilimli veya küçük ac/dc gerilimli devrelerin,mağnetik prensiple veya direnç etkisinde kalıp eriyen ince kesitli tellerle,yani 2 ayrı prensiple çalışıp koruyan, devrenin emniyetli çalışması ve gerektiği anda da kesilmesini sağlama elemanlarıdır.Her ikisi de aşırı akımda düşerek veya klasik tipte olanları teli yanarak asıl devreyi aşırı akımlardan,kısa devre akımlarından korumuş olur.Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar iş yerimizde bir benmari ( su ısıtıcı ) var naçizane anlarım bu işlerden içini açtığımda 2 adet rezidans var e bunlardan 1 ncisi yanmış arızalı bağlantı şekli şu şekilde cihaz 380 ile çalışmakta cihaza giren 3 faz termoststlı açma kapama düğmesinden çıkan 2 faz kontaktöre Girip karşılarından çıkan uçların biri üstteki rezidansa diğeri alttaki rezidansa giriyor Yanyana olan rezidansların yakın uçlarıda birbirine bağlanıyor bu anlatımıma göre kontaktör ne işe yarıyor birde normal bir rezidansın ısınması için nötr e gerek varmı bu cihazda rezidansa nötr gitmiyor ama kontaktörde ve dijital göstergelerde var buda şumu demek oluyor 220 ile çalışan bir rezidansın 2 ucunada faz verirsek nötr olmadan rezidans ısınır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst