Kontaktör faz nötr bağlantısı hakkında..

apogate

Üye
Katılım
17 Ara 2013
Mesajlar
7
Puanları
1
Arkadaşlar en baştan söyleyeyim elektrik uzmanlık alanım değildir,o yüzden tecrübe ve bilgi paylaşımınıza ihtiyacım var.
Kullanmakta olduğum 3 faz buhar jeneratörünün çok kısa aralıklarla devreye girip çıktığından kontaktör çok sık deforme oluyordu.Bunun üzerine bende Nötr uçların faza oranla daha az akım ile yüklendiğini düşünerek ,otomat sigortadan çıkan uçları direk rezistansa ,rezistanstan çıkan nötr uçlarıda kontaktöre bağlayarak ,sistem kontrolünü Nötrü keserek çalışmasını sağladım.Termostat ve sıvı seviye roleleri kontaktörü ve nötr bağlantıyı keserek otomatik çalışmayı sağladığından uzun zamandır kontaktörde bir sorun yaşamadım.Fakat bugün bu bağlantının ilerde başıma iş açıp açmayacağı konusunda bilgim veya tecrübem olmadığımdan sizlere danışma ihtiyacı duydum.Tavsiye ve görüşleriniz nedir,bilgi paylaşımında bulunursanız çok sevinirim.
 
arkadaşın anlattığına göre sigortadan fazlar kontaktöre ordanda 3 rezistansa gidiyormuş.Daha sonra arkadaş bu sigortadan kontaktöre giden fazları direk rezistanslara bağlamış fakat rezistans kontrolü içinde rezistansların nötr bağlantılarını kontaktör üzerinden almış...
Bana bi sıkıntı çıkarmaz gibi geldi...
 
Üç fazlı sistemde (her faza ait rezistansların olduğu bir sistemde) nötrleri birleştirip kontaktörle nötr'ü kesip vererek rezistanslara kumanda edilemez çünkü birer uçları kontaktör çıkışında birleştirilen ısıtıcıların nötr'ü kendiliğinden oluşur. Nötr ile irtibatlandırılmamış yıldız bağlı sistem olur rezistanslar sürekli çalışır. Apogate arkadaşımız sorununu tam izah edememiş görünüyor.
 
bu arkadaşın yaptığı panodan 3 adet nötr kablosu çıkartıp bu 3 ayrı nötrü kontaktör ile açıp kapattıkça rezistansları kontrol ediyor nötr neerde birleşiyo onu anlayamadım
 
Silent birader doğru söylüyor ,emniyetli değil , Kontaktörde sorun olduğunda sigortayı attırmamasıda olası.! Bu yüzden Solid roleyi araştırdım; vee tam istediğim gibi mekanik olarak çalışmayan Kontaktör ile sorunum çözülmüş olur,Birazcık sesli çalışıyormuş fakat oda kabul edilebilir..Bilgi paylaşımlarınız için çok çok teşekkürler.
 
FAZ NOTR BAĞLANTI ŞEKLİ.JPGYaşlıUzman ve artisskumral arkadaşların daha kolay anlayabilmeleri için sistem resmini paylaşmam daha faydalı olacak sanırım.Bu bağlantı 1 yıldır sorunsuz çalışmakta ve kontaktörde henüz bir deforme bozulma yok Rezistans faz giriş öncesi otomat sigorta ve pako shalter mevcut tabiki.Kontaktörüde termostat ve sıvı seviye rolesi ile start stop komutları vererek sistem çalışması sağlanıyor.Buradaki amacım Resistans direncinden geçen akım azalarak(seri bağlantı lambalar gibi düşünün)Kontaktörün ayaklarına daha düşük gerilim/akım ile çalışmasını sağlayarak,daha uzun süreli kontaktörün kullanabilmesini sağlamaktı.Tekrar söylüyorum Ben elektrik veya elektronik hakkında bilgi pek sahibi sayılmam,sadece mantıken düşünerek uygulama koyduğum basit bir işlemden ibaret,yanlış yapmış veya düşünüyorda olabilirim..
 
Son düzenleme:
Rezistanslarla yapmış olduğunuz bağlantının adı yıldız bağlantıdır. Normalde kontaktör ana kontakları ısıtıcı direncinin besleme tarafında olmalıdır siz ise yıldız noktası tarafına koymuşsunuz bunun sakıncası kontaktör açma yaptığında direnç üzerinde faz görünmesidir güvenlik zafiyeti yaratır. Siz 3 direncin birer uçlarını dışarıda birleştirip birleştirdiğiniz noktayı nötr ile irtibatlandırın, kontaktör ana kontaklarınıda direncin besleme tarafına sigorta çıkışına bağlayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,528
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst