konjenerasyonlarla ilgili merak ettikleriniz

kogen

Üye
Katılım
9 Ara 2007
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
53
sayın arkadaşlar
merak ettiğiniz konularda bilgi paylaşmak isterim.tüm enerji santralleri hakkında soru sorabilirsiniz.bilgilerinizi paylaşabilirsiniz
 
IMG0028A.jpgşimdilik sadece gaz türbini şematiğini veriyorum.buna göre sorularınızı bekliyorum
 
Son düzenleme:
ref-metsa.jpgbu biraz daha açıklayıcı olabilir sorularınızı bekliyorum. bu arada kısa bir açıklama her iki şekil içinde mavi havanın olduğu yer kırmızılarda yanmadan sonraki kısım
 
sn kogen
bu gaz türbinlerin devirleri nedir? genaratöre bağlantısı nasıl? arada dişli vs. varmı? türbinden çıkan (yanan gaz) direk atmosferemi veriliyor.içten yanmalı motorlara göre verimleri ve ömürleri nasıl? biraz bilgi verirseniz memnun olurum.
 
1974burdur arkadaşım
kısaca değineyim jeneratör devirleri sabit desem yalan olur.
bizim sistemimizde gaz türbini genaratörü 3000,buharın ise 1500 devirdir.
tabiki arada ki redüktörleri unutmamalı.çünkü tork lazım.gaz türbini 5400rpm buhar ise15000 rpm de dönüyor.gaz türbininden çıkan sıcak gazlar bazen direk veriliyor. ama verim için buhar türbinlerine verilir.bakımları periyodik yapıldığında %35-%38 arası verim verebilirler.ancak bunu içten yanmalı bir motorla karşılaşitırmak çok abes olur.çünkü en büyük gemi motorlarının bile ancak 6-8 mw döndürdüğünü gördüm. bizim türbinin büyüklüğü 8e 7 lik bir yerde Bakım yapılabilir yerde kalmak kaydıyle yerleştirilmiş ve 42mva güce sahip
büyük motor dediğimse 10 a8 civarı(metre olarak) ömürleride gene bakıma, durma ,trip (yani istem dışı duruş) gibi bir sürü etkene bağlı ama genelde teorik ömrü 20-25 yıl arası diyorlar.daha çok ayrıntı için daha spesifik konulara ve her seferinde sadece bir konuya değinir seniz daha tatminkar ve daha doyurucu bilgiler verebilirim.
 
labirent.JPGevet arkadaşlar
pek katılım yok galiba.
neyse şimdilik yatakalma konularıyla başlayayım.görsel destekte sunmak isterdim ama video gösterimi nasıl yapılıyor bilmiyorum.
sitemmde genelde 3 çeşit yataklama çeşidi vardır.trust bering,sabit bering ve redüktör bering. tabiki bunlar mevcut piyasa isimleri değil daha anlaşılır olması için yapılmıştır.trust bering metalerin ısıdan dolayı uzamasından dolayı uzama mesafesini belli bir rençte tutma gayesiyle (fransadaki bir başka tabir turtle bering) yapılmış yataklamalardır. bunlarda aynı zaman da uzama ve kısalma mesafeler ölçülmektedir.sabit beringler sadece rotoru kaldırma ve dönme esnasında sabitleme yapar ve bunlarda vibrasyon ölçümü yapılır.son olarakta redüktör beringler; bunlar her iki görevide yerine getirirler hem uzama hemde dönme momentlerini karşılarlar ve buradada vibrasyonlar ölçülür.tüm yatalarda yağın dışarıya kaçışını engelleyen tool dısh sistemleri vardır.bunlar labirent şeklinde mühürleme havası sayesinde yağın yataklardan dılşarıya çıkmasını engellerler.daha sonra görseldestekler de sunacağım.

sorularınızı bekliyorum
 
Gaz türbini çıkış sıcaklığı kaç derecede sizin santralde? Buhar türbin devriniz düşük geldi bana. 3000 olması sanki daha uygun olurdu. Sizde 2 gaz türbini arkasında bir buhar türbini mi var?
 
eksoz çıkış sıcakklığı modifikasyonlardan sonra 545 derece ama duruma göre referaslara göre değişiklik gösterebilir.1 gaz 1 tane de buhar türbini var.sistemimizde.bence 1500 düşük değil 300 devir bile gördüm.önemli olan torkdur.
zaten dikkatli okursan redüktör 15000 rpm i 1500 e düşürüyor.buda tork içinbunlailgili hesaplar var.3000 devir e göre kanatları x2 yaparsın alsana gene aynı şey.
 
arkadaşlar pek ilgi ve alaka görmediği için bu forumda son yazım. herkeze başarılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,314
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst