Kondansatörsüz kompanzazyon

elektrokur

Üye
Katılım
14 Nis 2008
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar konuyu daha önce bir mesajın içinde yazmıştım ama bir sonuca varamadım Konu başlığı için uygun olmasada kondansatörsüz kompanzasyon yazdım,olurya ilk bakışta yeni bişe çıktı diye bakanlar kızmayın lütfen:)
Şöyle bir sorunum var bilgisayar eğitimi veren bir işletmenin kapasitifden cezaya girmesi söz konusu
Kurulu gücü 100 kva yakın işletmede hiç ama hiç endüktüf yük yok bütün lambalar ekonomik ,4x20 florasanlar var fakat onlarında balastları elektronik asansö,motor vs hiç bişe yok tamamen aydınlatma ve bilgisayar (180adet)
prejeksiyon cihazları ,tv vs.
Sorun şu bu işletme muhtemelen kapasitiften cezaya girecek,şu an kompanzasyonla ilgili hiç bir çalışma yapılmadı nasıl bir uygulama yapmalıyım ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
önce en azından sayaçtan bir kontrol edin,reaktif güç ne alemde gidiyor.
Diyelim ki kapasitif gidiyor,ileride endüktif yükler olma ihtimaline karşı,küçük çapta bir kompanzasyon panosu fena olmaz.Gerçi kapasitif çok fazlaysa bu onu karşılar ama,çok fazla değilse,bulunsun.
Yine diyelim ki kapasitif gidiyor,o zaman da devreye kondansatör alıp çıkarır gibi,kapasitif kompanzasyon yapmak için tasarlanmış reaktörler var,yani bobinler.Ve bu bobinleri,gereği kadar devreye alıp,çıkaracak röleler var.Hem de yerli malı,yurdun malı.
Ve yine son zamanlarda,dinamik kompanzasyon sistemleri çıktı.Eğer fiyatı,alacağınız bobinler,kontaktörler ve röleye göre uygunsa,ya da azıcık pahalıysa,bunları kullanmanızı öneririm.Dinamik kompanzasyon sistemlerinde,örneğin 25 kvarlık bir kondansatör ile,25 kvarlık bir sistem kullanılırsa,hem endüktif yönde,hem de kapasitif yönde,hızlı bir şekilde kompanzasyon yapmanızı sağlayacaktır.
 
m-usta-fa arkadaşımızın görüşleri doğrudur.Alron sistemlerini incelemenizi öneririm.
 
m-usta-fa arkadaşımız haklı. bazı arkadaşlarda şöyle bir önfikir oluyor : kompanzasyon ile kapasitör aynı şeylerdir. hani iki kelimenin içinde de k , a ve p harfleri geçtiği için :)
halbuki kompanze etmek ya kapasitörle olur ya reaktörle sistemde hangisi fazla ise aksi olanı kullanırsınız .
x,y koordinat sisteminde x aktif gücü belirtir dersek + y endüktifi - y ise kapasitifi temsil eder. sizde elinizden geldiği kadar veya sistemin gereksinimleri doğrultusunda pür , tamamen x koordinatına sahip güç elde etmeye çalışırsınız
 
Sistem hiç bir zaman endüktife gitmiyorsa, devreye sabit şönt reaktör bağlamak yerine, reaktif güç analizinden sonra 3-5 kademe şönt reaktörü devreye alıp çıkaracak kompanzasyon ünitesi kurmanızda yarar vardır. elektroPAN röle ile akım trafolarının k-l uçlarını ters bağlamanız yeterlidir. Kondansatör yerine şönt reaktör devreye alıp çıkarır. Veya biraz paraya kıyıp Alron sistemi kurabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst