kondansatörlerin patlama sebebi neler olabilir ?

zefiran

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
189
Puanları
1
Yaş
39
ben en önemli sebebi olan aşırı harmonik olarak biliyorum başka sebebepleri varsa onlarıda bilkelim arkadaşlar
aşırı sıcakda var ancak ben şimdiye kadar aşırı sıcaklıktan dolayı patlayan bir kondansatör görmedim . sadece kondansatörlerin aşırı sıcaklıktan dolayı kuruduğunu biliyorum ...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
aşırı harmonik patlatabilir,aşırı gerilim patlatır,rezonans patlatabilir.
Kalitesiz bir kondansatörse hele daha kolay bozulur.bir de hocam kondansatörler çok sık devreye giriyorsa(yani deşarj olmadan yeniden enerji veriliyorsa) direkt patlamaz ama ömrü azalır.Yine çok aşırı olmamak kaydıyla ısı da ömrünü azaltır ama patlatacağını sanmam
 
Aşırı sıcaktan 160KVA trafoya ait bir kompanzasyon panosu yanmıştı geçen sene ağustos ayında. Pano tam güney cepheden güneşi görüyordu ve el değilmiyordu sıcaktan. Gittiğimizde panoda ne varsa simsiyahtı ve kullanılamaz haldeydi. Oracıkta panonun içini boşaltıp, iki şişe alkolle temizleyip, yeni malzemelerle devreye almıştık.

Çalışma geriliminden yüksek voltajda çalıştırıldıklarında ömürleri çok kısa oluyor. Tam tersi durumda da (düşük voltajda) ömrü uzun oluyor. Yaklaşık 7-8 sene önce yapılan bir tarımsal sulama panosunun (motorlar için) sabit kondansatörleri 380V'ta çalışmış. Ve halen sağlamdı. İki ay önce yeni dalgıç bağlantısı için gittiğimizde farkettim. Trafo kademe ayarını ilk kurulumdan beri hiç ayarlamamışlar (Orta kademede duruyordu). Adamın motorları bile 380V'ta çalışmış (gerilim düşümü hariç). 7-8 seneden beri de ilk defa biz gelmişiz elektrikçi olarak (Sıfır Arıza Yani)
 
harmonic sevyesi hangi değerler arasında normal :hangi sevyede zararsızdır ?
birde şunu sormak istiyorum kondansatör patlama anında sigortayı attırıyormu ?kondansatör patladığında sigortada atarmı böyle bişey gördünüzmü ?
 
arkadaşlar güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz bunlara ek olarak jenereterön devrede olduğu durumlardada kompanzasyonun işlevide devam etmesi kondastörler için fazladan yükleme oluyor bu sebeptende kondastörler patlaya biliyor bunun yanı sıra jeneretörün verimide %10 ila%20 arasında düşüyor.

sayın zafiran kondastör etiketinin 1.2 katı akım çekiyor ise kondastör burda harmonik oluşumu vardır önlem alınmalıdır.

kondastör patladığında genelde sigorta atmaz ben hiç rastlamadım böyle bir duruma.
 
harmoniklerin fazlar arasındaki dengesizliğe sebep olduğunu biliyoruz . ayrıca nötrdeki ısınmayada sebep olduğuğunu ,bu dengesizlikten dolayı bozduğu kadar ufak bir akımın nötrdegörünmesinide biliyoruz .peki bu bozulan akımı nötr üzerinden toprağa aktarsak bu ısınma ve harmonik akımların etkileri bi nebze önlenemezmi . sıfırlama olayı burda işimize bi nebze yaramazmı arkadaşlar ?
 
sayın zefiran zaten trafo yıldız noktasından aldığımız nötr tüketim noktamıza toprakla irtibatlandırılmış şekilde geliyor buna rağman harmonikler etik gösteriyor.
 
Arkadaşlar, kondansatörler harmaniklerin etkisi ile rezonansa girebiliyor.Yani iki iletken arasındaki yalıtkan iletime geçip kısa devre oluşturuyor.Bu patlama anında ölçülüp ispatlanmadığına göre harmonikten patladı da denebilir ısı veya başka etkenler sayılabilir.Bu patlamalarda genelde zincirleme bir reaksiyon oluşarak kondansatörde başlayan kısa devre kablolara kontaktörlere sirayet ediyor.Yanan pvc malzemelerin oluşturduğu yoğun is ve duman ile büyük bir hasar meydana gelmiş olarak buluyoruz.Bunun dışındaki kondansatör boşalmalarını veya arızalarını patlama diye isimlendirmiyoruz zaten.
Şimdiki EKON değil eski sahibi,KONDAŞ ın kurucularından,Türkiye deki ilk ve tek kondansatör mühendisi sayın İdris Bölükbaşı abinin pratik bir önerisi vardı;madem harmonik filtreyi müşterilere anlatıp ikna edemiyoruz,en azından kondansatör bağlantılarına giden kabloları her fazı ayrı olarak,100 mm PVC pis su borosundan bir parça üzerine 15-20 spir sararak bağlamamızı tavsiye ediyordu.
 
normal şartlarda kondansatörlerin üst kapakları atması lazım böyle durumlarda ama patlaması daha bi garip kalitesiz ürünler yüzünden oluyor
 
kondansatör bağlantılarına giden kabloları her fazı ayrı olarak,100 mm PVC pis su borosundan bir parça üzerine 15-20 spir sararak bağlamamızı tavsiye ediyordu.


bunun sebebi harmoniğimi önlemektir ? mantığı ne acaba bu sipirlerin ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst