kondansatör akımları

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
878
Puanları
56
Bizim kompanze panosunda bulunan 3 lü yada 4 lü grublardaki kondansatörlerin akılarını ölçerken akıların biri farklı oluyor bu kondansatör grubunun zararı olur mu örneğin 33-33- 25 okuyorum akımı arızalı kondansatörü nasıl bulacam ölçme tekniği nasıl olur , çok etkilermi kompanzasyonu bana okadar etkilemez dediler bide 3 yada 4 kondansatörü birbirine bağlarken hepsi aynı yöndemi olmalı mı ? 1-2-3 (trifaze kondansatörde grubtan kasıt 3-4 kondansatörün birbirine paralel bağlanması )
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.yunus_ kompanzasyon için kullanılan kondansatörlerin parelel bağlanmasında herhangi bir faz sıralaması yoktur, ne şekilde bağlarsanız bağlayın fark etmez.

örneğin 33-33- 25 okuyorum akımı
Burada belirttiğiniz akımlar sadece bir kondansatörün R,S,T fazlarına ayit akımlarsa bu kondansatörün arızalı olduğunu gösterir. Kondansatör sağlamsa eğer bu akımlar birbirine tam eşit olmasada aralarında çok az (%2-3) aşmayan akım farkı olması gerekir.

iyi geceler
 
bir kondansatörde değil 3 yada 4 kondansatör birbirine bağlı olduğu grubta akım 3 yada 4 amper düşük bir ayakta bu okadar etkilememesi gerekli biliyorum ama sizinde görüşünüzü almak isitiyorum
 
abuzettin20 arkadaşıma aynen katılıyorum o kondansatör arızalı gözüküyor kompanzasyon sisteminde herhangi bir problem yoksa kondansatörü değiştirmene gerek yok. ama ben olsam değiştirmem
 
Arkadaşlar dediklerinize aynen katılıyorum. Kompanzasyon düzgün gidiyorsa farketmez ancak problem varsa değiştirmende fayda var. Eğer kond.parelel bağlı gruptan oluşuyorsa tek tek ölçerek arızalı kond.bulabilirsin.iyi çalışmalar.
 
Birbirine kablo ile bağlı ise kablolardan geçen akımları tek tek ölç.
Kondansatörleri öyle bir paralel bağla ki (az akım çeken bacakları fazlara eşit dağıtarak) her fazdan da eşit akım çekilsin.
Misal paralel bağlı 4 kondansatörün varsa ve bacaklarından şöyle akımlar çekiliyorsa:
1. kondansatör 11 11 8
2. kondansatör 11 11 8
3. kondansatör 7 7 6
4. kondansatör 4 4 3
TOPLAM 33 33 25

Şu şekilde bağla:
1. kondansatör 11 11 8
2. kondansatör 8 11 11
3. kondansatör 7 6 7
4. kondansatör 4 3 4
TOPLAM 30 31 30

Eğer sayacın mekanik ise ölçüm kısmında bir sorun olmaz. Çünkü mekanik sayaçlar üç fazdan çekilen aktif- indüktif ve kapasitif akımların vektörel toplamına göre çalışırlar bir.
İkincisi de eğer düzeltmezsen kontaktörlerin kontaklarında dengesiz aşınmalar oluşacağı için ileriki bir zamanda iki kontak için kontaktör değiştirmek zorunda kalabilirsin. Misal: İki kontak 5 ayda aşınınca üçüncü kontak 8. ayda aşınır. Düzeltirsen üç kontak ta 6. ayda aşınır. Bu sayede kontaktörün kullanım önrü artar.
 
Arkadaşlar ben hiç birinize katılmıyorum.
O az akım çeken koldaki voltaj daha değişik olmaz mı?
Ya da dengesiz yükten dolayı olamaz mı?
bence olur.
Bir de paralel bağlantı demiş.Benim anladığım sayın genç arkadaş üstadımın anladığı gibi değil.Sanırım o kondansatörlerin hepsi bozuksa bozuk olan kutupları eşit dağıtmaktan bahsetmiş.Ben ise kondansatörler paralel bağlanırken,kondansatördeki 3 ucun hangisinin hangisine bağlanacağı farkeder mi şeklinde sormuş.Hani meşhur bir soru vardır ya,bunun artısı eksisi var mı,farkeder mi diye.Ben öyle anladım.Eğer öyle soruyorsanız farketmez arkadaşım.Birer uçlarını birer faza vereceksiniz.
 
Sn.m-usta-fa

Sn.genç arkadaş ustamızın tavsiyeleri bence doğrudur. Burda kondansatör akımlarını dengelemek hem gerekli hemde akıllıca bir yöntemdir. Akımlar eşit ise hangi kutbun hangi faza geleceğinin bir önemi tabiki yoktur. Teorik olarak ta önemli değildir. Malesef malzemeler her zaman teoriye uygun davranmazlar.

Saygılarımla
 
İki soru sorulmuş:
1.) Arızalı kondansatörü nasıl bulacam, zararı olurmu düzeltmezsem
2.) Faz sırası önemli mi

m-usta-fa ' Alıntı:
O az akım çeken koldaki voltaj daha değişik olmaz mı?
Ya da dengesiz yükten dolayı olamaz mı?
...

Fazlar arası voltaj 400 400 303V ise denildiği gibi 33A 33A 25A çekilir kondansatörlerden.
Dengesiz yük bindiği zaman, kondansatör de devrede ise ana koldan çekilen akımda değişiklik olur tabii ki de. Ama arkadaşın bahsettiği akım değerleri sanırım kondansatörlerin akımları:
yunus_ ' Alıntı:
Bizim kompanze panosunda bulunan 3 lü yada 4 lü grublardaki kondansatörlerin akılarını ölçerken akıların biri farklı oluyor bu kondansatör grubunun zararı olur mu örneğin 33-33- 25 okuyorum akımı arızalı kondansatörü nasıl bulacam ölçme tekniği nasıl olur

Kondansatör faz sırası sorusunun cevabı verildiğinden forum kirliliği yapmamak için o konuda bir şey yazmadım.
 
bir yöntem öğrendim kondansatör bağlantısını çıkartıp tek tek besleme veriyorum 3 faz kablo yaptım sonra kondansatör ayak akımlarını ölçüyorum çok sağlıklı bir yöntem tavsiye ederim forumdan bir arkadaş tavsiye etti
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst