Kompresör panosu

Kurutucu komple bir ünite, baya güzel birşey olacak. Dışarda kullanımı hakkında bilgi sahibi değilim, servis desteği almak en iyisi. :)

Konu başlarında sürekli kullanmayacağınızı söylemiştiniz, ben olsam direk start çalıştırmayı soft starter almadan denerdim. İkinci el içime sinmez hiçbir zaman emanet gibi gelir:D
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Konu başlarında sürekli kullanmayacağınızı söylemiştiniz, ben olsam direk start çalıştırmayı soft starter almadan denerdim. İkinci el içime sinmez hiçbir zaman emanet gibi gelir:D

Evet başta öyle düşünmüştüm, ama faz koruma, aşırı akım koruma, basınç tahliyesi için zaman rölesi falan, gene baya ekipman gerekiyor, sadece yıldız üçgen kontaktörleri kalıyor geriye :D

Aslında ben de böyle hazır cihaz değil, bütün bileşenlerini tek tek bağlayarak, anlayarak ve hakkını vererek yapmak istiyorum. Böyle kapalı kutu cihazlarda beklenmedik bir durum olursa yapılacak şeyler çok sınırlı.
 
Pistonlu kompresörde yıldız-üçgen ve soft starter arasında kalkış akımı açısından fazla fark olacağını sanmıyorum. İkisi birbirine alternatif olabilir, amaç kendi kendine birşeyler yapmasa sınır yok tabi, bütçe dışında :D

Kompresör ne durumda Hocam?
 
Kompresör ne durumda Hocam?

Kompresörü Pendik'teki bayide bekletiyorum hala. Biraz zamanlama işi. Kopresör 400Kg gibi, vinçli kamyonla gelecek, gelir gelmez de hemen tavanın yapılması lazım. Bir eleman bulmam gerekiyor tavan için, hızlıca bitirmek lazım yağmur/kara yakalanmamak için.

Tavanı 4m boyunda 15x2 kalaslardan yapacağım üzerine de prefabrik binanınki gibi yeşil şingle yapacağım. Yanlara da bahçe yanındaki gibi teller olacak ve tellere de gene içerisinin görünmemesi için çit örtüsü bağlayacağım. Bu örtüler görüntüyü engellerken, hava akışını kesmiyor, böylece kompresörün yazın aşırı ısınmasını engeller diye düşünüyorum.
 
İkinci el demiştiniz, bakımı yapılmış halde mi? Faal mi? Tankı var mı?

Yeşil şingle güzel durur, iyi bir seçim olur. :)Motorun zaten fanı olacaktır, kompresöründe kafa kısmında fan oluyor yeterlidir. Birde kompresör için hazırlanan yer (bahçeye benzettim) kedi gibi hayvanlar için yuvaya benzetilebilir, sıcak olduğu için çekici olacaktır. Kompresör çalışınca üzücü bir kaza olabilir buna da dikkat etmek lazım.
 
İkinci el niyetiyle gittim bayiye, ama makina berbat görünüyordu. Lastikçinin malı ve 10 yaşında. O yüzden sıfır aldım. 8 bar ve 500 litre tankı var. Bağlantı da üç çeyrek.
 
Hayırlı olsun:) aldığınızda 7.5 kW mı? Panosuz aldınız o zaman, makina hazır elektrik aksamı yok sadece. Havayı boruyla mı taşıyacaksınız, hortumla mı?
 
evet 7.5 KW. Pano almadım. üç çeyrek demir borularla frezeye ve tornaya yakın tesisat çekeceğim. İçeride bir tane hortuma da tetik bağlayacağım, temizleme/üfleme işleri için.

Kompresörü freze/tornada soğutma amaçlı kullanacağım. Bor yağlarını da boşaltacağım, artık lağım gibi kokmaya başladı.

Soğutma amaçlı olunca, asıl gereken yüksek basınç olmuyor. Yani muhtemelen 8 bar hiçbir zaman gerekmeyecek bana. Onun yerine, sürekli ve yüksek miktarda hava akışı gerekiyor, o yüzden de makinanın büyük olması şart. Belki bazı havalı el aletleri de alabilirim ileride (avuç içi taşlama vs gibi).
 
Hidrolik hortumuda preslettirebilirsiniz, boru dişine uygun rekor piyasada bulunuyor. Sökmesi takması kolay olur.

Soğutma amaçlı kullanacaksanız bir süte sonra ses çok rahatsız edici oluyor. Kompresörden çok tiz hava sesi rahatsız ediyor. Gerçi makina olduğu için biliyorsunuzdur.

Basınç ve debi birbiri ile ilişkili (hava atmosfere bırakıldığı için) freze üzerine hava regülatörü bağlayıp istediğiniz debiye göre basıncı bir defa ayarlar, soğutma için valfi tam açık pozisyonda tutup sadece aç kapa yaparsınız. :) İyi bir seçim yapmışsınız, bundan aşağı güçte bir makina istediğiniz debiyi sağlamayabilirdi.

Kompresöre bu kadar masraf yaptıktan sonra havalı el aleti almamak olmaz. Elbet bir gün alınır. Kullanılmasada alınır.:D:D
 
Evet hidrolik hortumuna dediğiniz gibi rakor takan yerler mutlaka vardır Gebze'de. Bunu soracağım sanayide. Tesisattan makinaya giden son bölümü o şekilde hortumlu yapmak iyi olur.

Ses hakikaten olacak, onun dışında atölyenin her yerine talaşlar uçuşacak. Ama hepsini bor yağına tercih ederim açıkçası :)

Kompresör oldu mu başka birçok iş yapma imkanı ortaya çıkıyor. Mesela kumlama ile paslı parçaların temizlenmesi. Gene bunun için çok yüksek ve sürekli hava akışı gerekiyor.

Aslında merak ettiğim birkaç konu var bu kompresör ile ilgili. Bayiye sorunca pek bilgi alamadım:

- Malum bu pistonlu bir kompresör ve pistonda bolca yağ mevcut. Sprey boya yapmak istesem, bundan dolayı bir sıkıntı olur mu? Gerçi kurucudunun önüne bir çeşit filtre takılıyor ama bunun ne için olduğunu göremedim. Nemi uzaklaştırmak için kurutucu koydum, umarım yağı uzaklaştırmak için de birşey koymama gerek kalmaz :D

- Bu kompresör vakum elde etmek için kullanabilir mi? Hava emiş ağzına bir hortum takılsa mesela?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst