Kompresör ile birlikte elektrikli cihazlar neden yanmış olabilir?

salihonur

Üye
Katılım
7 Ağu 2008
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar,

Yarın bir keşife gideceğim, garip bir sorunla karşı karşı karşıyayım. Telefon yoluyla aldığım bilgilerle fikir yürüttüm, belki siz de farklı bir bakış açısı getirebilirsiniz.

Sorunun yaşandığı yerde 2 adet soğutma grubumuz var. Bu gruplardan birinde 1, diğerinde 2 adet 50 HP kompresör var. İlk önce 2 kompresörlü grubun bir kompresörü, 1 hafta sonra diğer 2 kompresör yandı.

2 grubu elektrik kesilmelerine karşın besleyen sınırda bir jeneratör var. Bölgede son zamanlarda çok elektrik kesilmiş. Şuanki fazlar arasında gerilim 380V düzgün. (aktif güç)

Edindiğim bilgilere göre bu gruplarla birlikte gönderilen 10 adet dijital termostat da yanmış. Her bir termostat beslemesi 1x6A sigorta ile direkt şebekeye bağlı. Soğutma grubunda da kompresörlerin kontaktörleri, 1x6A sigortaya seri bağlı faz/aşırı-düşük gerilim koruma SAKD04 üzerinden sistemi dolanan 220V ile çektiriliyor.

Sigortalar atmış, faz koruma artık işlem yapmıyormuş (sanırım yanmış/yapışmış), yağ otomatiği (220V) sistemde yağ kalmamasına rağmen sürekli çıkış veriyormuş. Kompresörler (manyetik şalter korumalı) ile dijital termostatlar yanmış. Ancak termikler atmamış.

Benim fikrime göre gerilim dengesizliği olduğu kesin. Ancak o kadar korumaya rağmen kompresörler neden yandı? Kompresör yanana kadar termik neden atmadı?

Bu sorulardan şu ihtimalleri gözetiyorum.
  1. Elektrik gittiğinde sınır değerlerde çalışan jeneratör gerekli akımı sağlamayadı, kompresörler boğularak ısındı ve yandı.
  2. Şebekeden veya jeneratör devreye giriş-çıkarken aşırı gerilim oluştu termostatları yaktı.
  3. Aşırı gerilim, faz korumanın sınır değerinden daha büyüktü. Özellikle jeneratör devreye girip-çıkarken frekansın senkronlanamamasından kaynaklanan bir dengesizlik.
  4. Reaktif güç etki etmiş olabilir.

Benim aklıma gelenler bunlar. Sizce başka bir neden olabilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1) Dijital termostatların yanması eğer 220 Volt ile çalışıyorsa nötr hattı gevşemesi veya kopmasının sonucunda yanmıştır.
2) Kompresörleriniz yağsız kalmışsa sıkışıp veya zorlayıp motoru yakmış olabilir. Bu noktada da yanlış termik ayarı veya kontaktörlerin yapışması sonucunda motorlar durmamış ve yanmıştır.
3) Termostat yanması sonucunda oluşan arıza kompresörün durmadan çalışmasına ve yanmasına neden olmuş olabilir.
 
Sorunu yerinde inceledik. Tüm sorun jeneratörün yetersiz kalmasından kaynaklanıyormuş. Özellikle de kalkış anında boğuluyor, gerilim düşmesine rağmen anlık akım fırlıyor. Grup kendini kapatınca da jeneratör bir anda boşa çıkıp dengesizliğe neden oluyordu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst