Komparatör okuma tutarlılık sorunu

RESNIPER

Üye
Katılım
7 Ocak 2013
Mesajlar
17
Puanları
1
Arkadaşlar selamlar konuyu açmadan önce sitede aradım ama çok bir şey bulamadım ,y ekseninde rayların ve arabaların montajını yapıyorum ,ray ve arabanın kendi içinde paralelliğini komparatör saati ile ölçerken rayın bir tarafında negatif değerler alırken(-0.03/-0.045 vs), diğer tarafından (rayın sağ ve sol tarafında araba bilyelerinin kaydığı yere komparatör saatinin ucunu dokundurarak) ölçüm yaptığımda aynı değerleri pozitif olarak alıyorum ,bu arada çin malı komparatör kullanıyorum hem dijital hemde test olanı 10 dk sonra aynı noktalarda birbirini tutmayan ölçümler alıyorum bunların sebebi ne olabilir?Teşekkür ederim
 
Güvenilir ölçüm yapamıyorsunuz. Hatanın komparatörden kaynaklanlanmadığını düşünüyorum. Örneğin raylar yüzeye civata ile yeterince rijit bağlanmamış olabilir. Sıkılan bir civata bile malzemeyi, rayı esnetebilir, okumaları değiştirebilir. Referans yüzeyiniz esniyor, şekil değiştiriyor olabilir. Referans yüzeyini düz kabul ediyorsunuz ama çok hassas bir işlemden geçmediyse ve esnemiyecek kadar rijit (kalın) değilse hatalı ölçüme neden olabilir. Elinizi dayadığınız yer bile ısı farkları nedeniyle hatalı okumaya neden olabilir.

Granit pleyt gibi güvenilir bir referans düzlemiz olsa işiniz kolaylaşabilirdi.

800x500 mm büyüklüğünde bir granit pleyti 130 mm civarı bir kalınlıkta üretiyorlar. 75 mm yapsalar da gözümüze esnemez gibi gelirdi ancak doğru değil. Bu kalınlıktaki granit pleyti bile 3 noktadan dengeli bir masaya oturtmazsanız esneyecektir. Örneklerle hassas ölçümün sıkıntılarını anlatmaya çalıştım.
 
Son düzenleme:
Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler,benim cnc gövde 20 cm epoksi granit döküm oldukça sert raylar altına gelen yüzey kendi yaptığım diamant benzeri karışım epoksi döküm çok kaygan bir yüzey var. ,874/0 şapkalı gönye ile kontrol ettiğimde 0,01 mm şerit şim geçmiyor.sorun sizin belirttiğiniz gibi sıcaklık değişimi yada montaj hatası sanırım, Birde bu salgı komparatörünün temas açısı falan varmış ucundaki top ile her açıda sağlıklı okuma yapamadım,bazı açılarda salgı komparatörü hiç okuma yapamıyor sorunu tam olarak anlamak için insize marka komparatör iyimir acaba sitede kullanan Arkadaşlar varmıdır?
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/cnc-kullanımı-İçin-yararlı-videolar.110504/post-751644

874/0 şapkalı gönye ile kontrol ettiğimde 0,01 mm şerit şim geçmiyor

Ölçüm mastarı/şapkalı gönyenin boyu, ölçülen uzunluktan kısa ise hatalı yoruma neden olabilir. Arada düz ölçerken, belki uçtan uca, tam boyda eğrilik olabilir. Düz varsaydığımız uzunluğu büyük bir daire yayı gibi düşünülebiliriz, aradaki kısa mesafeli okumalar düz izlenimi verebilir. Geçici de olsa uzun bir mastar bulabilirseniz konu netleşir.

Kullandığınız ray bile çok düzgün olmayabilir. Rayın kesim yerlerindeki çapaklar hataya neden olabilir. Ray civata ile gövdeye sıkıldığında, eğer gövdede bir eğrilik varsa, birebir raya da yansıyacaktır.

insize marka komparatör iyimir acaba sitede kullanan Arkadaşlar varmıdır?
Bende Insize (salgı) var ama kalitesini yorumlayabilecek, karşılaştırma yapabilecek bilgi ve deneyimim yok. Kişisel görüşüm, amatör ölçüm düzeyi için yeterince hassas/güvenilir olduğu, hatanın başka yerlerden gelme olasılığının daha yüksek olduğu.

cnc gövde 20 cm epoksi granit döküm
Bu derece kalın epoksi granit dökümde sıcaklık farklarından hata gelmesini beklemem. Daha ince alü/çelik levha olsa sıcaklık farkından hata gelme olasılığı daha yüksek olabilirdi.

Epoksi yüzeyde gözle görülmeyecek grinti ve çıkıntılar olabilir. Yüzey mastarlarının kalibrasyonuna benzer bir işlemle ve varsa bu hatalar giderilebilir ancak kaliteli yüzey mastarı gerekir veya hassas metal yüzeylerde zamanla oluşan hataları (eğer yüzeyde eğrilik yoksa), aşağıdakine benzer yüzeyleri kaliteli 3000-8000 grit taşlarlarla (veya ruby stone) hafifçe sürterek gideriyorlar, belki sizin epoksi yüzeyde işe yarabilir. ABD malı daha kaliteli taşlar da var ama fiyatı çok yüksek.

https://www.aliexpress.com/item/100...302.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d2GnHB9

Keşke makinenizi ayrıntılı ve fotoğraflarla tanıttıktan sonra sormaya başlasaydınız. Aldığınız yanıtlar da daha doğru ve tutarlı olabilirdi. Forumda daha önce epoksi-granit konusu tartışıldı ama uygulama yapan olmamıştı.
 
Son düzenleme:
Ölçüm yaparken video çekerek anlatım yaparsanız daha mantıklı olur bence
 
Bu iş iki kademe

Birincisi ölçüm cihazının sağlığı.Bir şekilde cihazı kalibre etmeli yada güvenilir başka cihazla kıyaslamalısınız ki cihaz sağlığından emin olunsun.Yoksa bozuk cetvelden düz çizgi çıkmaz.

İkincisi montajın ne kadar sağlıklı olduğu.Elinizdeki ölçüm cihazının kalibresinden eminseniz o zaman ölçüm yapılan malzemede kusur ararsınız.Buda yukarıda işi gayet iyi bilen arkadaşların yazdığı üzere çevresel koşullar,montaj şekli, malzeme doğruluğu gibi bir kaç etkenden kaynaklanır.

Bu durumda iki etkenden biri olan ölçüm cihazını doğrulayıp sonra ölçüm yapmanız gerek.Hangisinin sağlam yada bozuk olduğunu bilmeden ortaya konan ölçüm şekli ile bir sonuca ulaşamazsınız.

Son olarak ölçüm şeklide önemli.Çok hassas ölçülerde ölçüm yapılacaksa ölçüm cihazının bağlama şekli, rijitliği ,çevresel koşullar (sıcaklık,titreşim,yüzeylerin temizliği v.s ) aynı nokta ve koşullarda ölçüm yapmak gereklidir.
 
Bir kaç resim ekledim videoyu çekip atayım
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0404.JPG
    IMG_0404.JPG
    467.6 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG_0414.JPG
    IMG_0414.JPG
    417.8 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_0411.JPG
    IMG_0411.JPG
    392.1 KB · Görüntüleme: 41
Döktüğünüz malzeme çok ağır. Kalıp az da olsa esnemiş, deforme olmuş olabilir.

Zamanınız olur da epoksi-granit dökümü ayrıntılı anlatabilirseniz, forumda yararlananlar da olacaktır.
 
Evet toplam ağırlık 158 kg kalıplar 18mm mdf idi ,bitirir bitirmez bir başlık açıcam,
 
Döküm sonrası parçaların birleşeceği yüzeylerin frezelenerek tesviyelenmiş olması lazım ama ben pek tesviyelenmiş gibi görmedim
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst