kompanzasyonla ilgili yardımlarınızı bekliyorum.

Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaslar benim çalıştıgım işletme yeni açıldı.resmi işleri tamamlanmadıgı için üretime geçmedi.elektrik sayaçı santiye görünüyor.reaktiftende cezaya girmişiz.Benim ögrendigim kadarıile reaktif %20 kapasitif 15 olması gerktigi fakat ben hesaplıyorum her ikiside cezaya giriyor.İşletme trafosu 400kva ne yapmam gerekir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İşletme yeni açıldı ise, kompanzasyon panosunu yapan şirketi arayın. Eksik hatalı birşeyler varsa düzeltmeliler. Siz ceza ödeyesiniz diye yapılmıyor o pano.
Hem indüktif hem de kapasitiften cezaya girmişeniz eğer, hangisinin sarfiyatı fazla ise o ücretlendirilip faturaya yansıtılır.
İşletmede yük çok az veya yoksa eğer sayaçtan endeks takibini sık sık alarak bir iki küçük sabit kondansatör ile çözüm bulabilirsiniz.

İşetmedeki kompanzasyon panosu hakkında da bilgi verirseniz belki durumu düzeltiriz.
 
genç arkadaş, ilgin için teşekkür ederim.malesef fatura gelince cezaya girdigimi ögrendim.600 YTL faturada 98 YTL ceza ödedik.İlgili arkadaşlarlada irtibata geçtim.sonucunu paylaşacağım sizinle
 
kaba bir fikir yürtmeyle; yalnız reaktiften cezaya girmişseniz trafonuz sebep olmuştur. sabit kondansator zaten şart. fakat kapasitiften de cezaya giriyorsanız ya sabit kondansatorleriniz zaten var ve degerleri yuksek seçilmiş yada endüktif yuklerinizle beraber devreye giren kondansatorleriniz yuksek kalmış(sabit seçeneği daha evvel gelir. çünki böyle olsaydı nispeten reaktif cezaya girmezdiniz).


yine de genç arkadaş'ın dediği gibi işletmedeki motor, balast gibi endüktif yukleri belirtmeniz gerekiyor.
 
EVET ABDULLAH BEY SEN İŞLETME HAKKINDA HİÇ BİLGİ VERMEMİŞSİN Kİ
ENDÜKTİF VE KAPASİTİF YÜKLER NELERDİR
KONDANSATÖR KADEMELERİN NELERDİR
SABİT KONDANSATÖRÜN VAR MIDIR
BU BİLGİLER GELİRSE YARDIMCI OLUNUR TEŞEKKÜRLER
 
Arkadaşlar bugün ögrendigim kadarı ile 15 kvar lık sabit kondansatör patlamış.seçilen kondansatörlerin degerleride yüksek seçilmiş.yarın sabit kondansatörü degiştirecegiz.Birde benim dikkatimi çeken olay arkadaslar fazlar arasındaki yükü eşit dagıtmamış.aydınlatmave priz sigortalarını eşit dagıtmamış.Bugün iki defa ana sigorta attı.daha öncede attımıştı.tesisatı döşeyen ekibi bu konuda uyardım ama unuttular galiba çünki gerekli müdahaleyi yapmamışlar.gene sigorta attı. seçilen sigorta 25 amper.ama her bir fazın çektigi akımı ölçüm.R fazı10 amp. S fazı 18 amp. T fazı ise 42,5 amp. akım çekiyor.buda gösteriyor ki fazlar arasındaki yüküde eşit dagıtma işlemi yapmamışlar.
sayaçta yazan T:6600 kw
reaktif: 2760 kvar
kapasitif:1560 kvar bu degerler nasıl bir sıkıntı var fikir verir inşallah.
 
şayet eşit dağıtma yapamazsanız, ileride kompanzede sıkıntı duyacaksınız gibi. sorumluların muhakkak kulağı çekilmeli :mad:
 
arkadaşım öncelikle işletmedeki faz dengelemesini yapmak lazım gerçi ufak değerler ama trafona kadar etki oluşturabilir.artı trafonun yıldız noktasında direnç yoksa dengesiz akımdan toprağa akım geçeceğine göre ve dönüp trafona gelecek bunuda sakıncalı görüyorum. fazlar arasındaki dengesiz lik dengesiz bir kompanzasyonada sebeb olur bu da önemli
 
Sn. abdullah0019

* Kapasitif Reaktif / Aktif = 1560 / 6600 = 0,23 -> %23 ( Kapasitif Reaktif Oran )

* Endüktif Reaktif / Aktif = 2760 / 6600 = 0,41 -> %41 ( Endüktif Reaktif Oran )

Oranlarınız göz önünde bulundurulduğunda şu anki durumda cezai sınırları aşmışınız. İşletmeniz cezaya girecektir.

* 400 KVA Trafo için pratikte %3 gibi bir sabit kondansatör yeterli görülmektedir. Bu değer de 12 Kvar'a denk gelmektedir. Trafoda sabit kondansatör için, 15 Kvar kondansatör doğru bir seçimdir.

* Bahsettiğiniz durumu aslında açıkça belirtmişiniz. Fazlar arası dengesizlik olduğu amper değerlerinden açıkça anlaşılmaktadır. Yapacağınız, direk her faz için ayrı kompanzasyondur. Yani, monofaze kondansatör kullanmalısınız mutlaka. Fazlar arası dengesizlik durumunda monofaze kondansatör kullanmamak işletmeyi mutlaka cezaya sokacaktır.
 
teşekkür ederim arkadaşlar yardımlarınız için. ;D ;D ;D
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,648
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst