Kompanzasyonda oran düşürme

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
Önceki aylarda ceza oluşmamış ve oranları da end.%10 ve kap.%5'in altında olan bir işletme düşünün ve Tüketimi de aylık 50.000 kWh civarında.

Ayın 15'inde endüktif reaktif oranı %26 ve kapasitif oranı %1 civarında olan bu işletme sizi arasa ve şu an cezada olduğunu bildirse ve ay sonunda oluşacak cezadan bizi kurtarın dese;

Aşağıdakilerden hangisi sizin cevabınız olurdu?

A-Ceza oluşmuş kurtulamazsınız.
B-Yük durumunuz belirsiz bir enceleyeyim ama kutulma ihtimaliniz düşük.
C-Sisteminizde düzeltilmesi gereken bir sorun var ve %20 oranın altına doğru müdahale ile kolayca ineriz.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhabalar;
Afaki konuşmamak için sizin verdiğiniz veriler yeterli değil. Tesislerinde ölçüm yapılması gerektiğini söyler, ölçüm verileri ışığında sorunu saptar ve müdahale ederim. Muhtemelen de cevabım C olurdu.
 
Siz bu hesabın nasıl yapıldığını çok çok iyi biliyorsunuz !
Günlük endeksler ve en son ne zaman fatura kesilmiş, fatura kesileli kaç gün geçmiş, gelecek fatura okuma tarihi bilgileriyle yaparsınız. Daha önce bir mesajınızda bunu yaptığınızı görmüştüm !
 
Daha önce bir mesajınızda bunu yaptığınızı görmüştüm

Ben biliyorum ve C şıkkı her halukarda sağlanır diye düşünüyorum. Ancak bir başkası(bir bilirkişi) yaşanan bir olayda A şıkkını kesin bir dille ifade etmiş. Artık ceza kaçınılmaz(süreç yeterli olmadığı için) demiş. Bu bilirkişi doğru mu söylemiş, bilimsel dayanağı ne olabilir şeklinde bir bilgiye ulaşmak istiyorum.

Birimizin diğerinin görüşünü kabul etmediği durumlar olabiliyor. Şahsen bundan sonraki süreçte bir sürtüşme dili kullanmadan bilgilerinizden istifade etmeyi kendi açımdan daha doğru buluyorum.
 
Son düzenleme:
Afaki konuşmamak için sizin verdiğiniz veriler yeterli değil. Tesislerinde ölçüm yapılması gerektiğini söyler, ölçüm verileri ışığında sorunu saptar ve müdahale ederim.

Mesela hangi veri olmalıydı?
Hangi ölçümü yapardınız?
kaç gün boyunca takip ederdiniz?
 
Şöyle bir hesap yapıyorum.

Aylık tüketimi 50.000 kWh olduğuna göre 15 günlük tüketimi 25.000 kWhtir. 25.000 kWh tüketim olduğunda reaktif %26 ise 15.günde reaktif tüketim 6.500 kVArh civarında olur.

Kalan 15 günlük sürede %10 endüktif ile çalıştırsam, 25.000*10/100^den reaktif tüketim 2.500 kVArh olur.

Ay sonundaki toplam reaktif tüketim 9.000 kVArh olur. Ay sonundaki aktife oranlarsam 9000/50000'den %18 olur ve ceza oluşmaz.

Buradaki referansım geçmiş aylardaki reaktif oranı. Geçmiş aydaki referans yanlış olmaz diye düşünüyorum. (Hiç bir ölçüm yapmadan bu veriler ile cezadan çıkılır sonucuna ulaşabiliyorum.)

Yanıldığım nokta neresi olabilir?
 
Son düzenleme:
Benzer konuda daha önce yaptığınız hesaplamalarda geçmişe dönük günlük tüketim verilerinden yola çıkarak öngörüde bulunmamışmıydınız. Burada bunu yapmanıza engel olan ne? Günlük endeksler mi yok elinizde !
Sürtüşme dili falan kullanmıyorum direk olanları söylüyorum.
 
@Hırçın 41 hocam;

Ben sizin görüşünüzü öğrenmek istiyorum.

Bir mühendis Meslektaşımız(bilirkişi olarak) A şıkkı olur demiş.

Ben C şıkkı olur diyorum.

Hakimsiniz ve karar vereceksiniz. A şıkkı diyene hak verirseniz cezayı işletme ödeyecek. C şıkkı diyene hak verirseniz cezayı kompanzasyon hizmetini veren ödeyecek.

Ne derdiniz?
 
Son düzenleme:
Siz böyle bir sorunu günlük tüketimlere bakarak karar verip çokta güzel mantık yürütüp çözmüştünüz. Şimdi burada yuvarlak verilerle yorum istiyorsunuz :)
Sonra kalkmış görüş soruyorsunuz !
Ne derim?
Günlük tüketimlere bakmalısın derim. Bu kadar basit !
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,199
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst