Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme ile İlgili Birkaç Soru

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
156
Puanları
1
Sorularım:

1- Projelerdeki kompanzasyon pano tasarımlarında (şimdiye kadar gördüklerim içinde biri hariç), filtre reaktör faktörü (p) kesin ve tek bir harmonik değeri için harmonik filtreli kompanzasyon yapılmış.

a) Burada gerekli p faktörünü tesiste yer alan yüklerin harmonik değerlerine göre (pc, ark ocağı, vs.) bizim öngörmemiz mi gerekiyor; yoksa, filtreli kompanzasyon için normal kompanzasyon gücünün belirli bir miktar üstünü projede belirtip, tesisin tamamlanması ve kondansatörlerin bağlanmasından sonra yüklenici tarafından yaptırılacak ölçümler sonucuna göre, gerekli güçte reaktörlerin tesis edilmesiyle, harmonikleri azaltılması şeklinde şartnamede bir madde olması mı daha uygun olur?

b) Birçok yük birden fazla harmoniğe sebep olurken, tek harmonik derecesine kompanzasyon panosunun ayarlanması ne oranda harmonik değerlerin düşmesine yardımcı oluyor? Paralel tek ayarlı, çift ayarlı, sönümlü, vb. harmonik filtreleme yöntemlerini neden projelerde hiç görmüyorum?

2) Daha iyi seviyede kompanzasyon gerçekleştirilmesiyle, daha ekonomik sistem arasındaki iki isteğin orta noktası neden pek uygulanmıyor. Projelerin çoğunda ya kompanzasyon tamamen üç fazlı, ya da tamamen tek fazlı olarak veya ya sadece kontaktör ile ya da sadece tristör ile yapılmış.

Hibrit şekilde, hem tek fazlı hem üç fazlı, hem kontaktörlü hem de tristörlü kompanzasyon sistemlerinin kullanılması neden pek tercih görmüyor?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evet, hiç bu konularda fikri veya deneyimi olan birileri yok mu? Yorumlarınızı bekliyorum.
 
sn Kagem gayet güzel sormuşsunuz. Gerçi uygulamacı firmalar daha iyi bilirler, biz üreticilere de ters geliyor ve ürünlerimiz genelde eski sistemlerin reaktif tipine göre uyumsuz (monofaze-difaze yüklerden dolayı) olduğu yada yüklerin hızının yetersiz olduğu yerlere satılıyor. Projelendirme aşamasında projeleri hazırlayanlar genellikle yükün toplam değerine göre bir kompanzasyon tesis ediyorlar, belki birkaç kademe monofaze de ilave ediyorlar ancak bunun yetip yetmeyeceği konusunda ve yüklerin hızlı değişen tipte olup olmadığı konusunda hiçbir fikirleri olduğunu sanmıyorum. Bugüne kadar bir tek müşteri 2000 amper gücünde punta makinası için baştan tristörlü sistem talep etmişti onun dışında hep heba olan yatırmlar ve panolar gördüm.
Harmonik filtreli sistem içinde aynı durum söz konusu, baştan projesi çizildiği için 189 Hz e göre filtre veriliyor genelde. Bu da çoğunlukla sorun çıkarmıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst