kompanzasyon kurulu işletmelerin günlük kontrolü hakkında yardım istiyorum..

redblackkk

Üye
Katılım
26 Ara 2011
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar, Yeni bulduğum iş konusunda biraz endişelerim var. Lise ve Yüksekokul Elektrik mezunuyum.teorik açıdan bilgim var kompanzasyon nedir kondansatör vs nedir ne değildir biliyorum.ama pratik anlamda hiç kompanzasyon yapmadım. hazır kurulu 3-4 tesisten sorumlu olacağım.onların günlük sayaçlarını okuyup aktif reaktif durumlarını bilinen %15 %20 seviyelerinin altında tutacağım.

Sizlerden isteğim şudur.

öncelikle bana sayaçlarda okuyacağım 180 580 880 kodlu değerlerin nasıl hesaplandığını ;

çıkan sonuçlarla sistemin düzgün çalışıp çalışmadığına ait değer tablosunu, ve olası bir durumda ceza yeme ihtimaline karşı ne yapmam gerektiğini kısaca açıklayabilir misiniz. yada açıklanmış konu başlıkları varsa yönlendirebilir misiniz.

Çok yeniyim bu konuda. bahsettiğim işletmelerde kompanzasyon sistemi yapılmış durumda fakat ben henüz görmedim.deneme süreli olarak işe alındım.2 benzin istasyonu 2 otomobil satış mağazası olmak üzere 4 işletme.. Eğer altından kalkamayacağımı düşünüyorsanız işe hiç başlamayayım :)

İlginize teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
dostum cok güzel düsünmussun eğer altından kalkamayacaksan hiç başlama çünkü takip ettiğin işletme cezaya girince cezayı sana ödetirler ......
 
hiç korkma arkadaşım. kimse anasının karnında öğrenmedi bu işleri. tecrübe edeceksin.
istanbulda isen eğer her zaman da yardım için gelirim ben ve sana yardım edecek arkadaşlarda olur bence burada

kompanzasyon nedeniyle işten olma. işin içine girince biraz zorlanarakta olsa öğreneceksin. benzin istasyonlarında biraz zorlanabilirsin. ama oda sorun değil. 1-1,5-2,5-5-10-10-0,55r-055t-055s-0-83r-0,83t-0,83s dizilimini yaparsan oralarıda çözersin.

en son olarakta sana tavsiyem ben entesin uzaktan izlemesini kullanıyorum 4 noktayıda bir noktada izleyecek şekilde izleme sistemi kur .

hadi kolay gelsin
 
Cevaplarınız için teşekkürler. İşe başlayacağım. deneme süreli olacağından zaten altından kalkamayacak olursam onlar beni çıkartır.ama baştan pes etmek istemiyorum.belki gözümü korkutmak içinde büyük konuşmuş olabilirler.Yani kompanzasyon yapmayacağım yapılı tesislerde günlük değerleri alıp ay sonunda cezaya girmemek için rutin işleri yapacağım. baktım ki 15 gün sonunda işler normal gitmiyor gelip buradan sizin gibi bilgisi olan arkadaşlardan ne yapmam gerektiğini öğrenirim.dediğiniz gibi ana karnında öğrenmiyor kimse. pano belli malzemeler belli. gereken ayarlar yapılır iş yoluna girer. Biraz gözüm korkmuştu ama artık içim rahatladı. bu sitede gerekli bilgiler fazlasıyla mevcut.incelemeye ve kendimi geliştirmeye devam edeceğim. bu yolda bana yardımcı olan olmayan herkesten Allah razı olsun. Sizlere güncel olarak izlenimlerimi ve gelişmeleri aktaracağım.

Bu arada Eskişehir - Merkez'deyim. Çalıştığım firmanın 2 otomobil servisi ve satışı üzerine işletmesi var.ek olarak yanlarında benzin istasyonu var işte.

şu 1-1,5-2,5-5-10-10-0,55r-055t-055s-0-83r-0,83t-0,83s dizilimini olayını araştırayım biraz. daha görmedim nasıl sistem kurduklarını. rölelerle mi kondansatörlerle mi yada değişik başka yöntemlerle mi kompanzasyon yapmışlar inceleyeceğim
 
Son düzenleme:
Takip için forumdaki takip çizelgelerini kullanabilirsiniz..
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/hesaplama.22958/
Ayrıca röle ayarları ile ilgili elinizin altında mutlaka röle markasına-modeline göre teknik detayları-ayar prosedürlerini şimdiden alıp iyice öğrenmenizde fayda var, röle firmalarını arar yada web sitelerine girerek erişebilirsiniz.
 
teşekkür ederim arkadaşlar.. yarın ilk günüm bakalım ne olacak. röleleri inceler modellerini alır dökümanlarını ve kullanım klavuzlarını incelerim :) buraya da yazacağım
 
Koca bir kontrolkalemi ailesi senin yanında, ardına bakmadan serbestçe yürü... ama koşma yavaş yavaş... :) Tek yapman gereken bilmediğin bir konu olduğunda müdahale etmeden forumda konuyu sor, cevapları değerlendir.
 
Moner69 tşkler sağolun :) bugün istasyonlarımı gezdim. sıkıntı yok gibi fakat yarı şantiye halinde olan bir istasyonda kapasitif cezaya girmiş. ayrılan elektrikçi arkadaş inşaat halinde kullanılan ekipmanlardan diyor ama güvenmiyorum. kapasitif i düşürmek için cosF ayarını röleden 0.95 e falan mı çekmeliyim.şuan 0.94 ve 0.98 değişik rakamlar izledim. . detaylı resim koyacağım yemek yedikten sonra.. resimlere göre bana yardımcı olursanız sevinirim :confused: :)

Merlin gerin varlogic R6 röle var.

Son durum aşağıdaki gibidir. Resim olarak ise benden önceki arkadaşın yaptığı takiplerin listesini atıyorum.ardışık tarihlerde index almadığı için net karar veremedim. cezaya girdi işletme sanırım.
rea % 13.5 şuan. Kap % 21.1
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst