Kompanzasyon kondansatörleri yangın çıkarır mı ?

mehmet95

Üye
Katılım
21 Kas 2006
Mesajlar
173
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar forumda kondansatörler neden yanar diye bir konu var ancak sorumun cevabını orada bulamadım.
Kondansatörler yandığında yanlızca kompanzasyon panosuna mı zarar geliyor. Büyük çaplı bir yangın çıkıyor mu. Kondansatörlerin ortalama ömürleri yaklaşık ne kadardır. Bizim kompanzasyon panosunda rtr ve ede marka 1.5 ve 5 kvar'luk kondansatörler var. Burada tecrübelerinizi yazıp bizi bilgilendirirseniz sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kondansatörlerde (en kalitelisinde bile) yangın çıkma olasılığı herzaman
vardır.Bu olasılık ,imalat hatasından kaynaklandığı gibi,yüksek harmonik,
ortam sıcaklığı v.s gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Beklenen ömür
100000-300000 saat arasında olabilir.Bu ömür beklentisi,yukarıda belirttiğim
şartlara bağlı olarak değişebilir.
 
3 adet 120kw lık punta kaynak makinasıvar ben bunları kompanze edemiyorum neyapabilirim entes RG3-12T role taktım punta kaynak calışıyor role sagırkalıyor başka neyapabilirim
 
Erhan kardeşim.Sorunun yanıtını diğer bölümde vermiştim.Ancak o zaman
makinalarının gücünü bilmiyordum.TBence tek çözümün Aktif Filtre
 
Sayın akyar.gunturkun daha önce Aktif filitre uygulaması yaptınızmı? Yaptı iseniz 300kVAR lık bir aktif filitrenin ne kadar maliyeti olabileceği hakkında bilgi vere bilirseniz sevinirim
Saygılar
 
E-VAR kardeşim. En son bilgim, Amper başına 200 yuro idi.Alıcı olunması durumunda fiyat düşe-
bilir.İsterseniz, firma adresi verebilirim.300 Kvarın 450 Amper olacağı düşünülür ise maliyetiniz
450*200 yuro olacaktır.Aktif filtre dışındaki diğer çözüm önerimin maliyetini Siemens fiyat liste-
sinden hesaplayabilirsiz.
 
Geçen hafta çalıştığım fabrikada yangın söndürücü ile söndürdüğümüz yanılmıyorsam kompanzasyon kondansatörüydü ;-) . Harmonikler kendini kaybedince yanmış.
 
cevaplarınız için teşekkürler,
kondas web sayfasında da sorumun cevabını buldum, sizinlede paylaşayım;

SORU: AG Kompanzasyon tesislerinde kullanılan kondansatörlerde Bakım nasıl yapılmalıdır.
CEVAP: AG güç kondansatörleri bakım gerektirmez.Ancak her üç ayda bir bağlantılarının kontrol edilmesinde gevşek olanların sıkılmasında yangın riski bakımında yarar vardır.Ayrıca faz akımlarının
ölçülmesi ve sıcaklıklarının kontrol edilmesi kondansatörlerin ömürleri açısından önemlidir.

SORU: Kondansatörlerin çalışma sırasında aşırı ısınmaları normalmidir ?
CEVAP: Hayır normal değildir.Kondansatörler çalışırken elinizi yakacak şekilde ısınıyorsa bu kondansatörlerin kapasite (güç)değerleri normal olsa bile yangın riskine karşı devreden çıkarılmalıdır.

Unutmayın:Aşırı Isınan Kondansatörleri Çalıştırmayın.

SORU: Kondansatörlerdeki aşırı ısınmanın sebebi nedir?
CEVAP: Kondansatörlerin aşırı ısınmasının 3 ana sebebi vardır.

1) Kondansatörün üzerinde yazan maksimum çevre ısısından fazla çevre ısısı olan yerlerde hava sirkülasyonnu sağlanmadan çalıştırılması

2) Sistemde harmonik varlığı sebebiyle kondansatörün hormonik akımlardan dolayı fazla akım çekmesi

3) Kondansatörün tgdelta diye adlandırılan aktif kayıplarının yüksek olması

UNUTMAYIN: Isınmanın sebebini mutlaka araştırın

SORU: Kompanzasyon tesislerinde kondansatör nominal geriliminin yüksek seçilmesinin avantajları var mıdır? dezavantajları nelerdir?

CEVAP:Kompanzasyon yaparken kullanılan kondansatörlerin nominal gerilimleri sistemin bara gerilimlerine göre seçilmelidir.Yüksek seçilmesi kondansatörün gerilim dayanımının yüksek olması avantajını sağlar ancak bara gerilimiyle beslenen kondansatör,nominal gerilimine göre düşük bir gerilimle besleneceği için gerilimlerin kareleri oranında gücünü azaltır. Bu durum yeterli Kompanzasyon yapılmaması riski demektir. Daha çok kondansatör kullanılarak riski ortadan kaldırmak parasal dez avantaj beraberinde getirir. :

Unutmayın:Kondansatörün gücü gerilimin karesi ile orantılı olarak değişir.

SORU: Kondaş olarak AG güç kondansatör imalatınız AS vartör ve ZnPP vartör olarak niye iki ayrı tipte yapılmaktadır?

CEVAP: Dünyada kondansatör imalatı iki ayrı teknolojiye göre yapılmaktadır.

a) Metal armatürlü güç kondansatörleri

b) Metalize güç kondansatörleri

KONDAŞ: Türkiyede her iki teknolojiyle üretim yapabilen tek kondansatör fabrikasıdır

KONDAŞ: Olarak birinci teknolojideki üretimimizde AS Vartör ikinci teknolojideki üretimimize ZnPP Vartör diyoruz

SORU: Neden Kondansatör kontaktörü kullanmalıyız?

CEVAP:Kondansatör devdeye alındığı anda devreden yüksek akım geçer. Bu akımın şiddeti
devreye giren kondensatörden başka çalışan grupların olup olmadığına bağlıdır. Kondansatörlerin kademeli olarak devreye alınmaları sırasında sirkülasyon akımları geçer. Kondansatör uygun olarak seçilmezse ömürleri kısa olur.
UNUTMAYINIZ:Kompanzasyon için özel olarak geliştirilmiş kontaktörlerin kullanılması panolarda kondansatör ve şalt cihazının ömrünü uzatacaktır. :

SORU:Şirketimizde bu kontaktörler yok. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP: Konpanzasyon Kondansatörlerinin bulunmadığı yerlerde Kondansatöre yapılan kablo bağlantısında kablonun üzerine bir iki spir atılması devreye girmeden çekilen geçici yüksek akımların sönümlenmesine yardımcı olur KONDAŞ KONDANSATÖR tarafından üretilen ZnPP tipi güç kondansatörlerinin içinde şok bobini bulunmaktadır. Bu bobinler yukarıda anlatılar geçici yüksek akımları sönümler.:

SORU:Hızlı deşarj nedir? Ne işe yarar?
CEVAP: Kondansatörlerin içinde bulunan deşarj dirençleri kondansatör devreden ayrıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimi 60 s içinde 50 voltun altına düşürür.Bu uygulama terminallere temas eden kişinin emniyeti için geçerlidir.Hızlı deşarj ise kondansatör grubunun devreden çıkarıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimin tekrar devreye alma sırasında yeteri kadar düşük olmasını sağlar.Tekrar devreye alma anında ters alternansla karşılaşan kondansatörün üzerine aşırı gerilim gelir ve hasara neden olur.Hızlı deşarj için dirençler kontaktörün yardımcı kontakları üzerinden kondansatöre bağlanır.Kontaktör çekiliyken(kondansatörler devrede) dirençler kondansatöre bağlı değildir.Kontaktör bırakılı durumdayken (kondansatörler devre dışı)dirençler kondansatörün uçlarına paralel bağlanır ve hızlı deşarj gerçekleşir.İdeal hızlı deşarj zamanı 12 s dir.Unutmayınız kondansatörün içindeki direnç can emniyeti için,hızlı deşarj direnci mal emniyeti içindir.Hızlı deşarj yapılan kompanzasyon panolarında kondansatör ve şalt cihazının ömrü uzayacaktır.

SORU:Filtre Uygulaması Nedir?
CEVAP:Kondansatörlerin kullanıldığı yerlerde şebekeden kaynaklanan harmonikler olabilir.
Harmonillkler Kondansatörlerin daha fazla akım çekmelerine ve yıpranmalarına neden olur.
Belirli şartlar altında Kondansatörler bu akımlara dayanabilir. Ancak Harmoniklerin kabul edilemez olduğu durumlarda filtre kullanımı zorunlu olur.

SORU:Filtre uygulaması için hangi tip Kondansatör seçilmelidir?

CEVAP:AS Vartör olarak tanımladığımız ALL Film teknolojisi ile ürettiğimiz Kondansatörler aşırı akımlara daha dayanıklıdır. Sigortalı yapısı nedeniyle kapasite kaybetme basamakları daha yüksek olup razonansa düşme olasılığı metalize film Kondansatörlere göre azdır. Metalize film tipi Kondansatörlerde kapasite değişimi sonsuz aralıklarla tarandığı için filtrenin tune noktası değişecektir. Filtrelerde kullanılan Kondansatörlerin anma gerilimi reaktörle beraber devreye girdiği anda uçlarındaki gerilim yükselmesi göz önünde bulundurarak seçilmelidir.

SİZE UYGUN KONDANSATÖRÜ SEÇMEK İÇİN TEKNOLOJİLERİ İNCELEYİNİZ
 
Sn.mehmet95 arkadaş
O kompanzasyon panondaki kondansatörleri bana bedava versen almam.Hele sık devreye girip çıkan gruplarda ise hemen değiş derim.Yerli kondansatör kullanacaksan Emek derim.Plastik kaplı ama mahcup etmez.
 
zeum kardeş çalışıtığım yerdeki dört trafo köşkünün kompanzasyonunda mehmet hocanın bahsettiği marka kandansantörler var 4 seneyi geçmiştir faal bir şekildede çalışmaya devam ediyorlar daha fire vermedik  ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst