koyumavi16

Üye
Katılım
7 Eyl 2008
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar benim çalıştığım işyerindeki panoda şu değerler yazıyor ;
P = 2.468 KW
1.8.0 = 52486,5 KWH ( 1,2,3,4 TOPLAMI SANIRIM )
1.8.1 = 29823,4 KWH
1.8.2 = 9412,3 KWH
1.8.3 = 13250,1 KWH
1.8.4 = 0
5.8.0 = 4227 kVarh Ri (indüktif reaktif)
8.8.0 = 2311 kVarh Rc (kapasitif reaktif)
bu panonun kompanzasyon hesabını nasıl yapacağım cezaya gırıp gırmedıgını nasıl hesaplayacagım yardımcı olurmusunuz
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İşyerinde sorumlu mühendis olarak çalışıyor isen hergün sayaçının endeksini aldır kayda geçir mühendis değilsen kendin endeksi al ve hergün kayda geçki insanlar işini iyi yaptığını bilsinler...
Hesabı ise; 1.8.0 günlük aktif indeks farkını buluyorsun sonra aynı işlemi 5.8.0 ve 8.8.0 indeksleri için yapıyorsun ve buluğdun 5.8.0 ve 8.8.0 günlük indeks değerlerinin 1.8.0 günlük aktif indeks değerinin yüzde kaçı olduğunu hesaplıyorsun ve yönetmelik değerleriyle kıyaslıyosun. Bulduğun İndüktif değer %20' den Kapasitif değer ise %15'ten küçük olmalıdır....Aksi ise ay sonunda ceza ödersin padronunda seni işten kovar...Sonra işi bilen birini işe alır....:)
 
Mühendis olarak çalışıyorum fakat bana böyle birşey yap diye kimse söylemedi kendi merakımdan ve öğrenmek için yapıyorum bunu.Diyelimki indüktif değer %20 den fazla ve kapasitifte %15 ten fazla çıktı o zaman ne yapmam gerekir biraz araştırdım kondansatör rölelerle ilgili birşeyler demişlerde karışık geldi bana biraz daha basit anlatabilirmisin ?
 
Mühendis olarak çalışıyorum fakat bana böyle birşey yap diye kimse söylemedi kendi merakımdan ve öğrenmek için yapıyorum bunu.Diyelimki indüktif değer %20 den fazla ve kapasitifte %15 ten fazla çıktı o zaman ne yapmam gerekir biraz araştırdım kondansatör rölelerle ilgili birşeyler demişlerde karışık geldi bana biraz daha basit anlatabilirmisin ?


Yukarıda dediğim işi hegün yaptır, hesaplamasını yaptır ve hergün takibini yap bu senin işltme mühendisi olarak kaliteni arttırır ve teknik olarak bir sistemde hem indüktif hem kapasitif yüksek olmaz...
1---İndüktif yüksek çıkıyor ise kompansazyon sisteminde bir sorun var demektir ya sistemin arızalı yada kondansatör grubların yetiştiremiyordur. Bu işle uğraşan insanlarla temasa geçip teknik destek alabilirsin..
2---Kapasitif yüksek çokıyor ise sistemin aşırı kaompanze yapıyor demektir ki buda komp. sisteminde veya rölende bir arıza olduğunu gösterir...
----Tecrübesiz bir mühendissin sanırım ama teleşlanma komp. sisteminin üstündeki rölenin kitapçığını bul iyice incele bu gibi bir sorunla karşılaştığında röle üzerinden kondansatör gruplarını gerekli elektriksel bağlantılarını yaparak yeniden programlaya bilirsin..

Kompansazyon hakkında genel bir bilgi edinebileceğin bir megeb linki....


http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/523EO0079.pdf
 
Çok teşekkürler burdaki tecrübeli arkadaşlara sorarak işin inceliklerini öğrenmeye çalışıyorum.Peki diyelim günlük değerleri aldım ve 3,4 gün herşey normal arada bir gün endüktif veya kapasitiften biri yüksek çıktı fakat ertesi gün yine normal çıktı.Bu değerlerin hergünmü bu oranların altında olması gerekir ? ölçüm aralığı nedir ?
 
Normal şartlarda hergün bu değerlerin normal olması gerekir. Ancak işletmenin yük durumuna göre yüksek çıkabilir. Örneğin işletmenin tam yükte çalıştığı saatlerde bu değerlerin normal olması gerekir ama bazen cumartesi özelliklede pazar günü işletme çalışmayacağından kapasitif yüksek çıkabilir ama bu bir günlük yükselmenin aylık ortalamaya etkisi çok azdır.

Asıl önemli olan normal işletme günlerinde kompanzasyon sisteminin doğru çalışması gerekir çalışmıyosa hemen soruna müdahale etmen gerekir ve sorunuda ancak hergün endexleri kayıt edip değerleri takip ederek anlarsın...

iyi çalışmalar...
 
Sağolasın eline sağlık çok faydası oldu kayıtları tutmaya başladım. Endüktif fazla çıktığında ne yapmam gerekir yada aynı şekilde kapasitif yüksek çıktığında ne yapmalıyım işlem sırası ne olmalı röle ve kondansatörlerle ilgili birşeyler okudum ama karışık geldi daha basit bir şekilde çıkabilecek soruna nasıl müdahale etmem gerekir bu konuda yardımcı olurmusun.

Kolay gelsin..
 
Arkadaşım, Formumuzda, sayaç takıp hesaplama cetveleleri daha önce cesitli dostlarımız tarafından yüklendi.Teknık Adam arkadaşımızın hazırladıgı proğramı yıllardır kullanıyorum. Ama şimdi yüklıyemedim. Forumda bulamazsanız, mesaj yazın sıze maille göndereyım.O cetvellerı günüuk ve perıyodık olarak kullandıgınızda durumunuz anında görür, gerekli tedbirleride alırsınız.
İyi çalışmalar..
 
Meğer, dosyayı, rar yapmam gerekiyormuş. Buyrun uzun süredır kullandıgım, forum dan bir üyemizin yüklediği kompanzasyon takip çizelgesi..
 

Ekli dosyalar

  • Tek Zamanlı.rar
    22.3 KB · Görüntüleme: 278
Çok teşekkürler bu çizelgeyi düzgün bir şekilde kullanacağım fakat aylık oranlarda sorun olduğunda müdahale edebilirmiyim onu bilmiyorum bu konuda fazla bilgi sahibi değilim panoyu açıpta müdahale edecek duruma gelebilmek için ne yapmalıyım ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst