Kompanzasyon hangi durumlarda yapılması gereklidir?

ahmet5454

Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
43
Selam arkadaşlar diyelim ki 1 fazlı veya 3 fazlı aktif enerji sayacı kullanan bir fırın var.Sayaç aktif sayaç olduğu için kompanzasyon yapmaya gerek oluyormu? ve diyelim kompanzasyon bu yerlere yapıldı elektrik faturasında elektrik tüketim ücreti düşer mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kommpanzasyon sistemleri aktif enerjiyi düşürmez 15kw lık sözleşme gücünün üzerine çıkıldığı zaman zorunlu olarak yapılır faydaları şu tesiste kullanılan sigortalar kabloların kesit ve amp.leri düşer yani kompanzasyon olmayan 15kw lık bir yükün cos 0,85 de çekeceği akım 26,8 ken cos 1 de 22,7 dir bu da şunu gösterir kompanzasyon ne kadar iyi ise alt yapı maliyeti düşer not: eğer size kompanzasyon faturanızı düşürür dedilerse yanlış
 
sayacınız ind. ve kap. ölçüm yapmadığı için ceza yönünüden bir sorun yok .
 
Selam Nurkon ilgin için teşekkürler.Yani şunu mu anlamalıyım diyelim tesis ilk kurulurken sözleşme gücünün üstüne çıkmadı fakat sonra tesisin elektrik sarfıyatı giderek artı.Fakat elektrik sayacı değişimine gerek olmadı veya 100-5 akım trafosu kullanılarak sayaç değiştirildi.Fakat enerji sayacı aktif sayaç olduğu için mi? Fatura düşmüyor onu pek anlayamadım?
 
anlatmak istediğim şu cezayı ortan kaldıralım yani diyelimki cezai işlem uygulan mıyor sizin kompanzasyon yapmanız aktif faturada hiç bir değişiklik yapmaz buraya kadar anlaştıysak sonrası 100/5 akım trafosu takılan bir işlerme zaten 15 kw tın üzerine çıkmıştır bu yüzden faturanızda indüktif ve kapasitif olarak haneler var tabi sayaçta buna uygun değiştirilir.eğer işletme eski ise ki benim bulunduğum yerde böyle çok işletme var dağıtım şirketi işi anlayıncaya kadar kullanmaya devam ediliyor iş anlaşılınca (bundan kasıtta gücün sözleşme gücünden yüksek olması ) abone güç yükseltmeye gidiyor dolayısı ile kompanzasyon zorunlu hale geliyor umarım sorunuza cvp bulmuşsunuzdur anlamadığınız bir yer var ise yardımcı olmaya çalışayım iyi çalışmalar
 
Tesıs,ilk uruldugunda ilk monte edılen sayaç, sadece aktıf ölçer olarak takıldı ıse ve tesıs kurulu gücü arkadaşların bahsettiği gibi 15 kw altında ıse, o aboneden sadece sayacaın yazdıgı aktif enerji tutararı alınır.Teisin gücü artı ıse, enerji satan şirket (tedaş gibi..) bunu anladığı an, sayacınız kombı değilse veya kombi bıle olsa, reaktıf ve kapasitif sayacların ne yazarsa yazsın aktıf tüketimin %90 ı elektrık faturanıza rekatıf enerji bedeli olarak yansıtılır. Kombı sayac takılı bile olsa, kompanzasyon yapmasanızda, kombı sayac olarak şirketın kayıtlarına gecmesi gerekir. Kompanzasyon yapılıncada, reaktif ve kapasitif sayaclar ne deger yazmıssa o deger kadar faturanıza yansıtılır. Eger kombı sayac, hem raktıf , hem kapasıtıf degerı cerza sınırından fazla yazarsa, hangi deger fazla ıse o tutar tahsil edilir.
 
8) REAKTİF ENERJİ TARİFESİ

Mesken aboneleri, aydınlatma aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW’a (dahil) kadar olan aboneler ile sisteme enerji veren üreticilere veriş yönünde 13.maddenin (A.2) bendinde belirtilen durumlarda reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.

Yukarıda belirtilenler dışında, tüm dağıtım sistemi kullanıcıları ile sisteme enerji veren üreticilere çekiş yönünde 13. maddenin (A.3) bendinde belirtilen durumlarda aşağıdaki şartlar dahilinde reaktif enerji tarifesi uygulanır.

İlk defa reaktif enerji uygulaması kapsamına giren abonelere, yapılacak yazılı bildirim ile 30 (otuz) gün süre verilerek reaktif enerji ölçü sistemlerini tesis etmeleri istenir. Reaktif enerji ölçü sistemini tesis eden aboneye, Şirketçe yapılacak buna ilişin tespit tarihinin içinde bulunduğu fatura döneminden sonraki ilk fatura dönemi itibariyle reaktif enerji tarifesi uygulanır. Yapılan bildirime rağmen reaktif enerji ölçüm sistemini tesis etmeyen abonelere, bildirimin yapıldığı fatura döneminden sonraki ikinci faturalama döneminde bu maddenin (A.2) ve (B.2) alt bentlerine göre reaktif enerji uygulaması yapılır. arkadaşlar 15kw olarak biliyordum ama 9 kw ya düşürülmüş bilgilerinize kaynak:EPDK 3002 NOLU KARAR ( 29.12.2010 Tarihli )
21 DAĞITIM ŞİRKETİ İÇİN
TARİFE UYGULAMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
 
Kompanzasyon tarifesinde " kurulu güç " ölçütü vardır.Bağantı gücü,kurulu gücün % 60 ı olarak alınır.Bu nedenle,15 kw x % 60= 9 kw tır.Dolayısiyle,adını tam belirtmek şartiyle,hem 9 kw rakamı,hrm de 15 kw rakamı doğru tanımlamadır.
 
Kompanzasyon tarifesinde " kurulu güç " ölçütü vardır.Bağantı gücü,kurulu gücün % 60 ı olarak alınır.Bu nedenle,15 kw x % 60= 9 kw tır.Dolayısiyle,adını tam belirtmek şartiyle,hem 9 kw rakamı,hrm de 15 kw rakamı doğru tanımlamadır.

Sayın fahri yetiş
Bulunduğumuz yörede bu konuda son derece zorlanıyoruz. örneğin saman karma makinasında 7.5 KW karıştırıcı motoru 4 KW helezon var toplam 11.5 KW biz buradan %60 hesaplarsak 6.9 kw cıkıyor. sayacı aktif olarak kabul etmiyorlar. kombi sayaç istiyorlar.
% 60 la ilgili bir madde varmı var ise bu maddeyi belirtirsen makbule gececektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,962
Mesajlar
913,925
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst