Kompanzasyon basit şekilde nasıl anlatılır?

mcrazy83

Üye
Katılım
26 Kas 2012
Mesajlar
110
Puanları
1
herkese iyi çalışmalar arkadaşlar..
kompanzasyon basit şekilde nasıl anlatılır.og sistemin olduğu yerde işe başlayan yeni-genç bi arkadaşa halk diliyle nasıl anlatabilirim
kompanzasyondaki kondansatör ne iş yapıyor..motor devreye girerken şebekeden endüktif reaktif çekerken o esnada kondansatörde devreye girip kapasitif reaktifmi veriyor..
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sıfır seviyesinde değilim yine,teknisyenim..
''kullanılmayan bilgi unutulmaya mahkumdur'' prensibinden dolayı birazda bu haldeyim..internet ortamında elbette araştırdım ama hep teknik terimlerle anlatım var.konu elbette teknik fakat benim isteğim biraz daha benzetme yoluyla anlatmak,halk ağzıyla bağdaştırmak..umarım anlatabildim derdimi.
mesela bir bardağa kola kattığımızı düşünelim köpürür..köpük reaktif güçtür,,kolanın sıvı kısmı aktif güçtür,bardağın tamamı sıvı+köpük ise görünür güçtür..bunun gibi
 
Son düzenleme:
Herkesin anlayabileceği dilde (Bira köpüğü, kahve köpüğü, at arabası örneği, tekne örneği, fizik kuvvetleriyle anlatılan örnekler ) v.b. örneklerle benzetimlerin kimseye faydası olmaz. Temelinden başlayarak yavaş yavaş sabırla sindire sindire öğrenebileceğin çok geniş bir konudur. Aksi takdirde alfabe dahi bilmeyen birisine şu romanı oku demek gibi bir şey olur. Bir konuyu öğrenmek istiyorsanız o konuyu iyice araştırın ve kafanıza takılan kısımları sorun (lokal sorular) konuyu öğrenme seviyeniz arttıkça soru kaliteniz de artacaktır. Buraya yazılacak atıyorum birkaç sayfa anlatımla öğrenilecek bir konu değil kompanzasyon.
 
Son düzenleme:
sıfır seviyesinde değilim yine,teknisyenim..
''kullanılmayan bilgi unutulmaya mahkumdur'' prensibinden dolayı birazda bu haldeyim..internet ortamında elbette araştırdım ama hep teknik terimlerle anlatım var.konu elbette teknik fakat benim isteğim biraz daha benzetme yoluyla anlatmak,halk ağzıyla bağdaştırmak..umarım anlatabildim derdimi.
mesela bir bardağa kola kattığımızı düşünelim köpürür..köpük reaktif güçtür,,kolanın sıvı kısmı aktif güçtür,bardağın tamamı sıvı+köpük ise görünür güçtür..bunun gibi

Arkadaşlarında belirtiği gibi bunun karşıdakine faydası olmaz aksine yeni küçük saçma sorular gelmeye başlar bu defa siz cevap verememeye yada derdinizi anlatamamaniza neden olur.Bir şeyin anlaşılması için konuştuğunuz kişinin aynı frekansta olması yani sizi anlaması lazım.Bazı konularda bir çok meslektaşlarımızla teknik konularda bile ihtilaf halinde olabiliyoruz.Bu meslek birazda matematiğe benzer aslında tüm konular birbirine direk yada dolaylı yoldan bağlantılıdır.Birini anlayamadığınızda diğerlerini de tam olarak anlamak mümkün olmaz.
 
Son düzenleme:
Önce herkese selamlar sorunuza gelince çok basit bir şekilde anlatacak olursak.fabrikalarda motorlar ark kaynakları ve buna benzer devreye girdiklerinde indüktif yük üreten cihazlar şebekeye dengesiz olarak geri yük bindirirler bu yükleri bastırmak veya basitce şarj olan piller gibi üzerinde depolayan kondansatörler vardır .reaktif güç kontrıl rölesi bu güçleri algılar ve bastırmak için kondansatörleri gerektiği kadar sıra ile devreye sokar taki yükleri dengeleyene kadar sonra bu ündiktif güç üreten cihazlar fabrika içinde devreden çıkınca reaktif güç kontrol röleside sırayla kondansatörleri devreden çıkararak yuk olmadığı için Şebeke ye gereksiz kondansatör üzerindeki yuku bindirmez yani sistemi dengeler .Eğer gereksiz kondansatör devrede bırakırsanız bu sefer şebekeye gereksiz kapasitif yuk bindirirsiniz.Yani indüktif güç ortaya çıkınca kondansatör devreye sok indüktif güç ortadan kalkınca kondansatörü devreden çıkar prensip bu şekilde .umarım faydası olmuştur eksiğimiz olabilir Bilen arkadaşlar bu eksiğimizi tamamlayabilir çunku önemli olan hepimizin kendimizi geliştirmesi ve eksiklerimizi giderip memlekete faydalı olabilmektir Herkese saygılar.
 
'kullanılmayan bilgi unutulmaya mahkumdur'' prensibinden dolayı birazda bu haldeyim..

Bazı elektronik kitaplarında haftada 40 soru çözün, 40 sayfa okuyun gibi öneriler var. Ben de bu mantıkla tek tük soru çözüyorum.

Konuyu anlatma meselesine gelince o biraz anlatan kişinin yeteneğine bağlı.

Herhalde burada kasdedilen güç katsayısını düzeltme : 'power factor compensation'


Burada Amazon örneği vermişler. Ben de acaba 10 volt üreten mini bir santral kursak nasıl olur diye düşündüm.
 
Şöylede anlatılabilir :
Trafo : Kıt kanaat maddi imkanlarıyla ailesinin her türlü maddi ihtiyaçlarını karşılamaya çırpınan aile babası
Kompanzasyon : Maaş , ikramiye vb bilimum ek maddi imkanlar yetmediği için dört elle sarılınan kredi kartı
Alıcı : Gariban aile babasının bütün maddi imkanlarını büyük bir enerji ve hırsla tüketen aile bireyleri , aldığı sonu gelmez vergilerle-ödemelerle devlet vs....
 
Eski jenarasyonun, mesleki mühafazakari mühendislerimiz-teknisyenlerimiz ne kadar karşıda çıksa kolaya indirgenebilir bağzı konular. Zor yoldan ögrenmenin zor yoldan öğretme kaygısı hiç bitmez. Hesap makinasina savaş açan abilerimiz bu savaşı kazanacak mi bilmem ama kompanzasyon hesabını android bir uygulamadan yapınca bile ooooooo meslek kimlere kaldı denildi, denmeye devam edecek.

Evinde ki banyo bataryasinin iki ayrı musluk başliginin konumunu degiştirip banyo yapacak ılık suyu elde etmiş, bunu başarmiş herkes zaten kompanzasyon yapmıştır. Hayatin içinde olan bir teoriyi kullaniyoruz.

İki ters bir düz eder buna elektrik de kompanzasyon diyoruz.

İndüktif yükler sıcak su
Capasitif yükler soğuksu
Bizden istenen ilik su

Demek ki bu ikisi karışacak.

Devrede de indüktif yük fazlaysa devreye capasitif , capasitif fazlaysa indüktif verecez.

Reaktif röle dediğimiz uzay teknolojisi bunu algilayip yapan parça.

Akim trafolari ile yüke bakar , indüktif bir akim geçiyorsa devreye kondanstor alır. Capasitif bir akim geçiyorsa devreye indüktif yük alir (indüktif reaktör)

Üzerine romanlar yazılan kompanzasyon nihayetin de budur.

İşin içine detaylı girince tonlarca ileri matematik işlemi çıkar. Sahada göremediğimiz masa başın da dirsek çürüten abilerimizin de kozu budur.

Ya hesabi , ya hesabı ?

Hesabi bizim yerimize Kael -Entes-Grup arge vb firmalar yapıyor artık. Neyden ne kadarlazim röle ekranından bakiliyor.
Alo diyince teknik servis usanmadan bezmeden yardim ediyor.

Sen işin başın da boşver cosinus pi tanjant harmonik sevilerini rezonans akimlarini vs vs .


Ülkedeki zihniyet ;ralli pilotu gibi araba sürmeyeceksen araba sürmeyi ögrenme. Öğreneceksen onunla aynı eğitimi alacaksin!
Bırakın herkes de ralli pilotu olmasın, evden işe gidecek kadar araba sürecek adamin ne işi var ralli egitimin de.

Kompanzasyon ve otomasyon türevleri uzay mühendisliği gibi lanse edildiğinden, ilerde çok iyi işler çıkaracak gençler daha yolun başın da terimlere boğulup vaz geçiriliyor.

Kolay dersek kolay olur. Siz bir başlayın gerisi kolay .!


Kompanzasyona hızlı bir başlangıç yapmak isteyenler Sayin.Ethem' beyin nitelikli kaynaklarindan yararlana bilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst