kompanzasyon arıza acillll

1- Kademelerin röle tarafından otomatik algılanma işlemi belirli ve sabit bir yük altında yapılmalı. Yüksüz yada çok değişken yükte röle algılama yapamaz.
2- Röle tarafından tek fazlı olarak algılanan kademelerde ölçüm yapın bağlantılarda temassızlık olabilir, Sn C.berkan'nın dediği gibi kondansatörde sıkıntı olabilir veya sigorta da problem olabilir.
3- Otomatik algılamadan sonra algılanan kademeleri kontrol edip manuel olarak doğru değerleri giriniz. Rölenin bazen yanlış algılamaları olabiliyor.
4- Sistemdeki bağlantı noktalarına ait tüm vidaları sıkın kontrol edin. Ölçüm yapmak önemli ! Her kademeyi manuel çektir kondansatör üzerinden birde sigorta öncesinden ölçüm yapın. Bu kontrolü mümkünse powermetre ile yapın.

Çalışan sistemde bu tür problemlerin genel nedenleri;
1-titreşimden dolayı bağlantılarda gevşeklik.
2-Sık devreye girip çıkmada normal kontaktör tercihinden kontakların bozulması.
3-Kondansatörlerde bozulma dengesiz kapasite kayıpları.
4-Röle ayarlarına işi bilmeyen birilerin müdahalesi.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
yardımlarınız için çok teşekkürler abicim yarın sabah ilk işim bahsettiğiniz konularda yeniden panomu gözden geçireceğim.1. kademeye ait sigorta kontaktör kondansatör hepsini değiştirdim dediğiniz gibi boşta tanıtma yaptığımda bağlantı hatası veriyor yük altında tanıtma yaptığımda ise arıza vermiyor ama algılamada sıkıntı oluyor. L1,L2,L3 değerleride ilk başlatmada normal birbirine yakın + değerlerde L1:1000-995 arası, L2:990-980 arası, L3:970-950 arasında yani kolaylıkla kompanze edilebilecek değerlerde ama bu sıkıntıdan dolayı olmuyor maalesef. elimde powermetre yok abicim pensampermetre ile yapabileceğim ancak ölçümleri.
Ayrıca akım trafolarından kaynaklanma ihtimali varmıdır acaba
 
şuanki mevcut durumda manuel tanıtma yapsam dahi Şebeke gidip geldiğinde cihaz gene algılama yapmıyor abicim eski konumuna geri dönüyor kademeler
 
Bu işin kontrolü için seyyar bir analizör veya powermetre lazım. Ana hattan ölçümünü yaparsın rölede gördüğün değerlerle karşılaştırırsın çok yakın değerler ise röle ölçüm hatası yapmıyor problem sistemde dersin.
Ondan sonra kompanzasyon panosuna yönelir rölenin kademeleri yanlış algılama nedenlerine bakarsın. Yukarıda saydığım gibi kondansatördemi, kontaktördemi sigortadamı problem var görürsün buda powermetre ile pratik birşekilde yapılır her kademede her fazın sisteme verdiği kapasitif reaktif güç kondansatör üstünden sonra kontaktör girişinden sonra sigorta girişinden bakılır. Olumsuz bir durum varsa şak diye kendini gösterir ben burdayım diye adeta bağırır.
 
abicim rölede sıkıntı olduğunu sanmıyorum çünkü elimde sıfır yedek bir röle daha var onu taktım denedim gene aynı sıkıntıyı gösteriyor. büyük ihtimalle panomda gözden kaçırdığım küçük bi sorun var ama bulamıyorum dediğin gibi yarın sabah birde belirli bir yük altında deneyeyim ölçümleri yapıp bağlantıları tekrar gözden geçireyim düzelir inşallah abicim böyle belirsiz arızalar sinir sahibi yapıyor insanı cos değerleriyle oynayarak değerleri dengede tutmaya çalışıyorum şimdilik :)
 
abicim rölede sıkıntı olduğunu sanmıyorum çünkü elimde sıfır yedek bir röle daha var onu taktım denedim gene aynı sıkıntıyı gösteriyor. büyük ihtimalle panomda gözden kaçırdığım küçük bi sorun var ama bulamıyorum dediğin gibi yarın sabah birde belirli bir yük altında deneyeyim ölçümleri yapıp bağlantıları tekrar gözden geçireyim düzelir inşallah abicim böyle belirsiz arızalar sinir sahibi yapıyor insanı cos değerleriyle oynayarak değerleri dengede tutmaya çalışıyorum şimdilik :)

Ölçüm hatasından kasıt sadece röle hatası değil akım trafolarınında bilgiyi sağlam iletip iletemediğinin testidir bunu unutma. Ne kadar kaliteli ve fonksiyonel ölçüm cihazı o kadar az zaman kaybı ve o kadar kesin-pratik çözüm.
 
anladım abicim çok sağolasın. şöyle bir durum var benim elimde pensampermetreden başka ölcüm cihazım yok ve konum itibari ile bulup alabileceğim biryerde yok maalesef abicim :( yarın ola hayır ola artık abicim verdiğiniz bilgiler doğrultusunda sorunu çözebilirim inşallah, sayaç değerleri sınırı geçti olmadı en kötü ihtimal panoyu baştan kurmak olacak abicim fazla zamanım yok çünkü cezayı yemeden sorunu çözüp değerleri normale indirmem lazım :(
 
Tüm kademeleri ayrı ayrı devreye alıp faz akımlarını ve fazlar arası gerilimlerini en azından kondansatör üzerinden ve sigorta girişlerinden ölçüp kontrol edin. Kondansatör-kontaktör-sigorta-bağlantı problemi olmadığından önce bir emin olun. Allah kolaylık versin iyi çalışmalar...
 
yardımlarınız için çok sağolasın abicim Allah razı olsun. yarın verdiğiniz bilgiler doğrultusunda ayrıntılı olarak kontrollerini yapayım öncelikle. peki abicim ilk kademe kondansatörü sağlam olsa ve diğer kademelerden herhangi birinin arızalı olduğunu düşünelim bu durumda ilk kademe kondansatörünün çektiği anda genede bağlantı hatası vermesine neden olabilirmi yoksa arızalı olan kademeye kadar normal tanıma yapıp arızalı kademeye geldiğinde arıza ledinin yanması gerekmiyormu.
 
İlk kademe referanstır, röle tüm kademeleri algılamak için sırayla devreye alır anormallik gördüğünde hata verir ancak yük yokken yada yük çok değişken iken otomatik tanıma yapmaya kalkarsanız daha ilk saniyede röle hoop ne yapıyon gardaş der.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst