Kompakt(Tasarruf)Llambası yerine Energy Saver LED'in kullanımı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Daha önce normal flüoresan lambalarla kompakt(Tasarruf) lambalarının kıyasını aydınlatma kısmında ayrıca yapmıştım.Bu defa kompakt flüoresan lambalarla Energy Saver LED'lerin aydınlatma farklarını belli markalar üzerinden ve kendi testlerimle açıklamaya çalışacağım.

Amaç:Kullandığım lambalar,çalışma odamdaki masaüstü pc'min lcd led monitörünün ışık ve kontras dengesinin, led arka ışık aydınlatmalı lcd'lerin crt(Tüplü) monitörlere nazaran,daha yüksek olan ışık gereksinmeleri nedeniyle,kullanmakta olduğum esas 32 watt. simit tipte elektronik balastlı normal flüoresan ampullere bir destek ışığı gayesiyle kullanmış olduğum lambalarla ilgilidir.Daha önce sağ ve sol üst köşelerden 2*20 watt. olarak kullandığım tasarruf lambalarını 5'li grup şeklinde çalışan Energy Saver LED'lerle değiştirip,aydınlanma şiddetlerini pc kullanımım sırasındaki rahat aydınlatma ve göz yorgunluğu yapmaması üzerinden test etmeye çalıştım.

Sonuç:Aydınlatma şiddetleri ve kaliteleri açısından bariz bir fark göremedim ve şu anda halihazırda da kullanıyorum.Farkı,yalnızca 10 watt.lık bir elektrik sarfiyatı(Harcaması) bakımından oluşan bir farktır.

Kullandığım Markalar ve Teknik Özellikleri:

Tasarruf lambası:Wiselite(Tekfen), A enerji sınıfı, 1165 lümen, 20 watt. ,ESL/H-20W ,6200 K=Daylight, 8000 saat(Ömür), yüzde 80 enerji tasarrufu, E27 duylu, dimmersiz kullanım,Made in P.R.C. (2 adet)

Energy Saver LED lamba:OSRAM, A enerji sınıfı, 365 lümen, 6 watt. ,PARATHOM CLASSIC A 25, 25000 saat=25 yıl(Ömür), yüzde 80 enerji tasarrufu, E27 duylu, T(Kelvin) 6200 K= Daylight, dimmersiz kullanım, 0.0 mg Hg, Made in China, OSRAM GmbH (5 adet)

LED'li armatür ampül şeklindedir ve 4 adet yan yana yer alan ledlerin önünde,buzlu bir ışık dağıtıcı yarım karpuz (55 mm.)da yer almakta,yükseklik 101 mm.dir.Bu karpuz isteğe göre ayrıca tamamen de çıkarılabiliyor.Ancak karpuzsuz kullanımda,ledler gözleri rahatsız edecek derecede çok şiddetli ve yoğun,nispeten dağılmamış bir ışık üretiyor.Bu haliyle kullanımı sağlıklı değil ve göze rahatsızlık hissini verebiliyor.Bu armatürden 5 adetini kare şeklinde bir kaide üzerine köşelere 4 adet ve merkeze de 1 adet gelecek şekilde,lambaların gövdelerinin büyük kısmı dışarıda kalacak şekilde(Soğuma kolaylığı açısından da dar bir hacme monte etmedim)0.75'lik bir kabloya paralel olarak hepsini bağladım.Kaidenin pc masasından yüksekliği de yaklaşık olarak 1.5 metredir.

Sonucu tekrarlarsam eğer,5 adet 6 watt. 365 lümenlik (365*5=1825 lümen)energy saver led armatürlerle, 2 adet 20 watt. 1165 lümen (1165*2=2330 lümen)tasarruf ampüllerinin gerek aydınlatma kalitesi,gerek parlaklık kalitesi,gerekse genel aydınlatma özellikleri açısından önemli bir farkını da göremedim.5 adet led armatür(Toplam 30 watt.) watt. değeri olarak 40 watt.lık klasik bir uzun boru tüplü, normal bir balastlı flüoresanla ayni ışığı verebiliyor.Tek fark da ledlerle kullanımda,10 watt. daha az olabilen bir enerji tasarrufudur.

Not:Gözlem ve testim tamamen kendi deneyimim olup,herhangi,ışık şiddetini ölçen bir cihaz(Lüxmetre gibi) kullanılmamıştır.Daha yeşil olan bir dünyayı,daima avuçlarımızın içinde tutabilmek dileğimizle.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,875
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst