Kompakt şartel

efsane042

Üye
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Kolay gelsin kompakt şartellerde 10 16 36 Ka olayi nedir 10kA olanlar fiyatlari uygun erken mi acma yapiyor yardimci olursaniz sevinirm
80hp motor 95 100 amper civari calisiyor buna 10Ka 125 amper tms mi takmak daha mantikli
Yoksa 36kA 125 amper tms mi takmak daha mantikli
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tesisiniz nerden besleniyor ?.Doğrudam şe-
bekeden alıyorsanız 10kA yeterli olur.Özel
trafonuz varsa,değer 16-25-60 vs. ( trafo gü-
cüne bağlı olarak ) olur.
 
Kolay gelsin kompakt şartellerde 10 16 36 Ka olayi nedir 10kA olanlar fiyatlari uygun erken mi acma yapiyor yardimci olursaniz sevinirm
80hp motor 95 100 amper civari calisiyor buna 10Ka 125 amper tms mi takmak daha mantikli
Yoksa 36kA 125 amper tms mi takmak daha mantikli

Orada belirtilen kA (kiloamper) şalterin kısadevre akımı ayarı.
Yani kısadevre anında, belirtilen akım kapasitesine kadar sorunsuz açma yapabilir demek.

Devre kesicilerde dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de şüphesiz devre kesicinin kısa devre kesme kapasitesidir. Devre kesicilerle ilgili standart TS EN 60947-2’nin testlerinde de en önemli deneyleri Icu ve Ics testleri oluşturmaktadır. Icu yani standartlardaki adıyla “ beyan nihai kısa devre kesme kapasitesi” , şalterin iki kez maksimum keseceği kısa devre akımıdır. Yani Icu=35kA olarak beyan edilen kısa devre kesme kapasitesi 35kA(35.000 A) ‘lik kısa devre olduğunda şalterin görevini yerine getirmesini (açması) ve akabinde kısa devre hali devam ederken şalter kurulduğunda tekrar açma yapmasını ve dielektrik dayanım doğrulanması, aşırı yük salıcılarının doğrulanması gibi bir dizi deneyden başarılı çıkmasını ifade eder.
Ics’ de yukarıda belirtilen manevra sayısı üçtür. Yani şalterin dayanabileceği üç kısa devre akımının maksimum değeridir.
Kısa devre kesme kapasitesi büyük olan devre kesicinin elektriksel ömrü de uzundur. Yani 16 kA’lik bir devre kesicinin elektriksel ömrü ile 35 kA’lik devre kesicinin elektriksel ömrü aynı değildir.
Sistemin kısa devre kesme kapasitesine uygun devre kesici seçilmemesi halinde can kaybı, yangın, enerji kesintisi, cihazların zarar görmesi, arızaların artması gibi bir çok olumsuz ve kötü sonucun oluşacağı aşikardır. Artık evelerimizde kullandığımız otomatik sigortalar bile 10 kA kesme kapasitesine sahipken bir tesiste kullanılan şalterlerin kesme kapasitelerinin 35kA şalterin altında olmaması gerekmektedir. Şalterin kısa devre kesme kapasitesini, kullanılacağı yere göre hesaplanarak tespit edilmesi ve bir üst değerin seçilmesi size tavsiyemiz olacaktır.

Alıntı: https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/termik-manyetik-ve-kompak-Şalter-seçimi.1325/
 
Hepinizden Allah razi olsum sagolun varolun
 
Devre kesicilerde kisa Devre kesme kapasitesi olayını net anlamanız için farklı bir örnek vereceğim.
Kisa Devre anında oluşan ark akımı Kisa Devre hesabıyla bulunur ve mertebesi belirlenir bu tahribat yapacak bir güçtür diyelim hesap yaptık çıkan sonucu 150kg lik ağır siklet boksöre benzetelim şalterin Kisa Devre kapasitesini de bu adamın rakibi olarak görün. Rakibi 50kg'lik tüy siklet birini seçerseniz adam ölür ! yani şalter tahrip olur.
Tersi durumda hesap sonucu 50kg tüy siklet bir adam çıkıyorsa buna rakip olarak 150kg ağır siklet boksörü çıkarmak anlamsız olur. Bu rakip adama vız gelir şalterede bu kısa devre akımı vız gelir ama gerek yoktur çünkü Kisa devre kesme kapasitesi arttıkça fiyat artar.
Herkesin anlayabileceği dilde izah etmeye çalıştım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,256
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst