Kombiler ve oda termostatı

30 derece su ile evi 20 derecede tutabilmek için ya evin süper bir izolasyonu sahip olması, yada ılıman bir iklim kuşağında yaşıyor olmak gerekir.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ben mantık olarak oda termostatını kullanan biri olarak kombinin ısı ayarını 60-65 de tutarak oda termostatını 21 derecede sabit tutulması gerektiğine inanıyorum. Sebebine gelincede ocakta çay demlerken ocağın altı kısıkken kaynatma süresiyle tam açıkken kaynatma süresi bir olmadığından kombilerdede ısı ayarı düşük 30-40 veya 50 derecede olduğunda suyun tesisatı ve petekleri dolanıp ısıtarak devir daim yapıncaya ısı seviyesi düşeceğinden kombi atıyorum her 20 30 dakikada çalışmaya başlayacaktır. Kombinin ısısı yüksek olursa devirdaimden gelen su sıcak olacağından o su soğuyuncaya kadar aradan geçen zaman saatleri bulacaktır, buda kombinin sık sık çalışmayacağı ve dolayısı ile gaz yakmayacağı aşikardır. Bu arada bende 5 tane toplam 9 mt petek var, gelen fatura 150 tl.
 
Olayı bütün olarak değerlendirmek ve çalışma (otomasyon) mantığını iyi bilmek gerekli.
Yanıldığınız bir konu var. Kombi su sirkülasyonu kombi fişe bağlı olduğu sürece devamlı olmaz. Diyelim oda sıcaklığı 20 dereceye ayarlı ve kombi sıcaklığı 60 dereceye ayarlı. Eğer oda 20 derece olursa kombi durur yani hem gaz yakıcısı durur hemde sirkülasyon pompası durur. Bu durumda sizin dediğiniz gibi sıcak su dolaşarak devam etmez. Eğer oda sıcaklığı 20 derecenin altında ve su sıcaklığı 60 ın üstüne çıkarsa bu durumda kombi gaz yakıcısı durur ama sirkülayon pompası durmaz..
Diğer taraftan özellikle yoğuşmalı kombilerde su dönüş sıcaklığı ne kadar düşükse yoğuşma verimi o kadar yüksek olur.
Ayrıca 30 derece su sıcaklığı bir ortamı ısıtmak için gerçekten çok düşük bu değerin en azından 40 45 olması daha iyi.
Burada genel mantık hem soğutma hemde ısıtma için geçerli. Yavaş yavaş ısıtma ve yavaş yavaş soğutmadır. Çünkü bir mekanda hava sıcaklığı sabit değildir. Devamlı salınım halindedir. siz 20 dereceye ayarladığınızda oda sıcaklığı kullandığınız cihaza ve ayar değerlerine bağlı olarak 19~21 veya 18~22 veya 17~24 gibi sıcaklık salınımına sahip olur. 17~24 salınımı sizin bir dönem bunalmanıza bir dönemde üşümünüze sebebiyet verir. Halbuki 19~21 salınımı daha konforlu yaşamanıza sebep olur. Eğer su sıcaklığını 60~70 gibi yaparsanız oda sıcaklık salınımı yüksek olacaktır.
Bu durumda en iyisi deneme yapmak ve ideal kullanımı bulmaktır.
Benim nacizane önerim oda sıcaklığının 20~22 derecede olması su sıcaklığınında 40~50 arasında tutulmasıdır.
 
Oda termostatı oda sıcaklığı ayarlananın altında ise Kombiye çalış der. Kombinin üstündeki termostat ise SU SICAKLIĞI ayarlananın altında ise ODA TERMOSTATININ talimatını dinler ve ve kombiyi çalıştırır. Su sıcaklığı ayarlanan değere ulaştıysa ısıtmaya kesin izin vermez. Oda sıcaklığı istenen değere ulaşırsa ısıtıcıya artık durabilirsin der.
Oda termostatını 20 dereceye ayarladığınız soğuk bir odada kaloriferi ilk açtığınızda ön ce su ısınır. Diyelim ki su sıcaklığını 60 dereceye ayarladınız. Su sıcaklığı 60 e gelip brülör kapanır. Oda ısınmaya su da soğumaya başlar. En az 2-3 dakika sonra sistem su sıcaklığını kontrol eder, 60 derecenin altına düştüğü için brülör tekrar yanar. Oda 20 dereceye ulaşana kadar bu böyle devam eder. Oda 20 dereceye ulaşınca da artık brülörün yanmasını kapattırır.
Brülörün çalışması için 2 şart vardır. Oda sıcaklığı oda termostatının değerinden, kombi su sıcaklığı da kombi termostatının değerinin altında olacak. Herhangi birinin sıcaklığı ayarlanandan fazla ise brülör durur.
Devridaim pompası ise brülörden birkaç saniye önce başlar ve brülör durduktan birkaç dakika sonra ve su soğuyunca durur. Eski kazanlarda pompa hiç durmaz. Ben demirdöküm kazanıma ek termostat takıp kazanın suyu 30 derecenin üstünde ise pompayı çalıştırıyordum. (20 sene önceki mazotlu kazan)
 
Merhaba arkadaşlar,kombideki termostata bağlanan köprü ucundan nötür alıp kablosuz oda termostatını beslesem(normalde faz nötürü ayrı çekmem gerekiyor ama buradan almak istiyorum)karta zarar verirmi.Bunu yapma nedenim kablolu oda termostatınını söküp bağlandığı yere alıcıyı koyucam faz var ama nötür yok orada.
 
Köprü yapılan yerde nötr oldugundan eminmisiniz. Kombıye elektrık girşindeki, nötr ü neden kullanmıyorsunuz.
 
Köprü yapılan yerde nötr oldugundan eminmisiniz. Kombıye elektrık girşindeki, nötr ü neden kullanmıyorsunuz.
Köprü yapılan yerde nötür gözükyor ama oradan nötürü alırsam yaklaşık 300ma bir yük olacak termostatın çekeceği,kombi karrtına zarar verirmi acaba.Neden aldığım konusu ben eski mekanik termostatın bağlandığı yere koyucam alıcıyı orada sadece notür yok.
 
Köprü yapılan yerde nötür gözükyor ama oradan nötürü alırsam yaklaşık 300ma bir yük olacak termostatın çekeceği,kombi karrtına zarar verirmi acaba.Neden aldığım konusu ben eski mekanik termostatın bağlandığı yere koyucam alıcıyı orada sadece notür yok.
Mekanikler kuru kontak değil mi, iyice ölçün biçin cihaza zarar verebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst