Komütasyon yönü nedir?

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
47
AC servo için enkoder alacağım. Motor 10 kutuplu, dolayısıyla enkoderin komütasyonu da 10 olacak. Yalnız ürün kataloğundan uygun enkoderi seçerken "direction" seçeneğinde takıldım. CW veya CCW olarak seçmem gerekiyor. 1. imaja bakın lütfen.

Capture.JPG




Üreticiye bu "direction" un ne anlama geldiğini sordum. Basitçe "komütasyon için dönüş yönü" diye cevapladı ve aşağıdaki görseli ekledi.

Bu ne anlama geliyor olabilir?

image001.png
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
CW = saat yönü, CCW = saat yönünün tersi anlamındadır Suat Abi. 2. soruna gelince biraz fazla teknik, basitçe açıklamayı deneyeyim.

Motorun, donanımın döndüğü yönü sisteme bildirmesi için enkoderlerın kullandığı teknik. Eski toplu mouse larda bu teknolojiyi kullanırdık, günümüzde ise mouselardaki teker aynı, kullanıcı ileri kaydırırsa enkoder bunu hangi sensörün ilk önce 1 (101010...) sinyalini verdiğine bakar ve bilg,sayar diline çevirir. Sonuç olarak da monitördeki sayfa yukarı kayar.

Daha ayrıntılı bilgi isteyenler için;
https://teknolojiprojeleri.com/elektronik/encoder-nedir-ne-ise-yarar
http://www.inverter-plc.net/enkoder/absolut_enkoder.html
 
Son düzenleme:
Bülent teşekkürler.

Fakat yazımda sadece 1 soru var: Alttaki imajı enkoderin üreticisi komütasyon yönünü açıklamak için gönderdi. Yani ben servoya bir enkoder alacağım ama önümde 2 seçenek var. Komütasyon yönü CW olan enkoderi mi alacağım yoksa yönü CCW olan enkoderi mi alacağım.

Servoya alacağım enkoderin komütasyon yönünü neye göre belirleyeceğim? Komütasyon yönü servonun stator sargısıyla mı ilgili?
 
Merhaba;

Commutation Senkron motorlarda motor kutuplarının açılarını belirlemek için kullanılan elektronik bir düzeltme yöntemidir. Şöyle ki senkron motorların mevcut kutup açıları bilinmez ise kontrolör tarafından hatalı kontrol tekniği uygulanır ki bu da performans ve ömür kayıplarına neden olur. Modern hareket kontrol sistemlerinde bu yöntem Zero adı verilen 0 sinyali ile belirlenir. Kısacası Commutation senkron motorlar için motor kutuplarına ne zaman gerilim uygulanacağını zamansal olarak belirleme tekniğidir.

Sorunuzun cevabı kullanacağınız motorun tipi ve yapacağınız uygulama ile belirlenebilir.

Aşağıda detayları bulabilirsiniz:

https://www.cui.com/product/resource/amt31.pdf
 
Motorun enkoderi resolver. Bendeki sürücü resolver desteklemiyor.
 
Öncelikle kodunu verdiğiniz motorda bulunan enkoder resolver değil Multiturn SinCos Hiperface. Bu ikisi farklı şeyler.

Resolver sadece fiziksel analog sinyal kullanır. SinCos enkoderları analog ile dijitalin karışımı olarak düşünebilirsiniz. Hiperface de haberleşme protokolü.

Seçtiğiniz enkoder daha çok hobi projeler ya da küçük DC motorlarda kullanılan endüstriyel ortamlara çok uygun olmayan bir enkoder. Sizin elinizde ise tamamen endüstriyel amaçlar için üretilmiş bir servo motor var. Commutation vs gibi konular daha çok olayın derinliğini, fiziğini ve tekniğini ilgilendiren konular. Yani eğer kendi sürücünüzü yapmıyorsanız bunları öğrenmenize ya da buna göre seçim yapmanıza gerek yok. Bunlar sürücünün kendi kontrol mekanizması dahilinde çevirdiği mevzular. Sürücünüzün desteklediği ki genellikle bu incremental olur enkoder alın, takın ve tuning yapın yeter.

http://www.fenac.com.tr/tr/

Fiyat performans ve yerli malı olması açısından tavsiye edebilirim.
 
Yani servo motora takılacak olan enkoderde motorun kutup sayısının önemi yoktur (dolayısıyla komütasyonun), sürücü yine de çalıştırır mı diyorsunuz?
 
Yani servo motora takılacak olan enkoderde motorun kutup sayısının önemi yoktur (dolayısıyla komütasyonun), sürücü yine de çalıştırır mı diyorsunuz?
Kesinlikle.

- Sürücüye Motor parametreleri doğru bir şekilde girilecek. (Enkoderın bununla bir ilgisi yok)
- Sürücünüzün desteklediği enkoder takılacak.
- Tuning yapılacak.

Tamamen bundan ibaret.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst