Koaksiyel kablo ölçmenin mantığı nedir?

Katılım
20 Eyl 2015
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar iyi günler. Bilişim teknolojileri ile ilgili iş icra eden bir insan olarak, gerekli olduğunu düşündüğüm kablo test cihazı temin ettim. Bu cihaz 4 kablo çeşidine de sağlamlık testi uygulayabiliyor. RJ45, RJ11, USB (Type A to Type B) ve Koaksiyel.

Her çıkışını da tek tek kabloları ile kontrol ettim, cihazda bir sorun yok lakin koaksiyeli test ederken bir şey dikkatimi çekti ve anlam veremedim;

Öncelikle cihaz bu;

Myn5Wa.jpg


Koaksiyel testi için kutu içeriğinden bir bnc sonlandırıcı çıktı.


Şimdi koaksiyel kabloyu cihaza bağlayıp test butonuna bastığımda haliyle bağlantı yok hatası veriyor. Çünkü koaksiyel kablonun ortasından giden + sinyali, diğer ucun açık olmasından dolayı, - olan saçaklı kablodan devresini tamamlayıp test cihazına giremiyor buraya kadar tamam.

j2kPqD.jpg


Sonlandırıcıyı ile açık olan ucu kapatıp tekrar test ettiğimde kablonun sağlam olduğunu gösteriyor buda tamam.

2kXmOd.jpg


Bu noktadan sonra anlamadığım yer başlıyor;

Oldu ki bu sonlandırma cihazını kaybettim. O halde açık kalan diğer koaksiyel ucunu kendim kısa devre yaparak sinyalin devreyi tamamlamasını sağlamak sureti ile de test yapabilirim dedim. Ve bnc'nin ortasında ki + ucu ile, saçağa değen dış çevresinde ki - ucu kısa devre yaparak test ettim ama cihaz, kabloya sağlam demek yerine kısa devre var dedi.

ZVbg5o.jpg


Sonlandırıcının görevi de kısa devre yapmak değil mi diyerek avometre ile kısa devre testinden geçirdim ve benim el ile kısa devre yapmamla, sonlandırıcı arasında yapmamın bir farkının olmadığını gördüm.

Peki neden sonlandırıcı olmadan koaksiyelin sağlamlığını kendim kısa devre yaparak kontrol ettiğimde cihaz hata veriyor?

Sanırım ya ben, koaksiyel ölçümünde işin mantığını anlayamadım, yanlış yorumladım, çok basit bir hata yapıyorum yada bu işte bir terslik var.

Bu konuda bilgisi olan deneyimli arkadaşlardan yardım istiyorum zira aslında belki çok basit bir şeydir diyerek bunu sormaya bile utandım ama 1 saat uğraştıktan sonra zaten iki, üç ihtimal olan bir meselenin üzerinde daha fazla düşünmeye gerek yok diyerek sizlere soruyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sonlandırıcıda direnç (görünmyeen, arka perdede :)) var diye biliyorum sen de ölç sonucu yaz.
 
Sonlandırıcıda direnç (görünmyeen, arka perdede :)) var diye biliyorum sen de ölç sonucu yaz.

İşte aradığım cevap buydu hocam canı gönülden teşekkürler. Şimdi sen söyleyince meraktan, açık olan bnc ucu, elektronik cımbızı ile değilde büyük pense ile kısa devre yaptım ve connection olduğunu gördüm. Sonlandırıcı aparatın direnci 75Ω muş, benim kısa devre ettiğim cımbız ise 1.5Ω. Pensenin direnci de 200-500Ω du.

1kΩ ve 1mΩ'luk bir direnç ile de kısa devre yaptım ve gene connection olduğunu gördüm. Yani burada mantık, sonlandırıcı direncinin değerinden (75Ω) küçük olmayacak, büyük olan ne kadar metal var ise aynı işe yarar. Sanırım cihazın gönderdiği sinyalin bir kısmı geri cihaza döndüğünde sağlam raporu veriyor, eksiği döndüğünde kısa devre veriyor.

Lakin misal 100mΩ'luk bir direnç ile test ettiğimde onda da bağlantı yok hatası vermesi gerekiyor değil mi? Zira cihazı çalıştıran 9v pilin gönderdiği voltaj, bu dirençte kaybolacağı için tekrar cihaza dönemeyecek. 75Ω'dan küçük dirençte de voltaj, cihazın içinde ki algılayıcının sınırını aşıp döneceğinden dolayı kısa devre verecek doğru mu?

Sırf meraktan cihazın içini açıp biraz inceledim.

L4VDnV.jpg



Bilgilendirme için sana da teşekkür ediyorum hocam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst