KNX bina otomasyonu

yasarkut

Üye
Katılım
16 May 2010
Mesajlar
29
Puanları
1
Bu konuyu yazmanmın sebebi bina otomasyonu konusunda yardımcı olmaktır..
Arkadaşlar bina otomasyonu, yaşanabilir akıllı bina teknolojileri her gecen gün dahada rağbet görmektedir.Bu konuda en verimli sistem KNXdir. Knx alt yapısını kullanarak yüzlerce farlı marka ürünleri tek bir sistemde kullanarak bina otomasyonu yapmaya olanak saglar.Plc bu konuda zayıf kalır. Maliyet olarak çok fazla olur. Knx sisteminde ise tek linye üzerinden 64 cihaza kadar kontrol edilir. Ayd.-hvac-güvenlik-ıp contol-ses-görüntü sistemleri kontrol edilir.
Mesela bir anahtara birden farklı senaryo oluşturmak mümkün. Aşagıda programlamış oldugumuz örnek ev-oda projesinde 1 adet berker 3 gang rtr dısplay anahtar-4output hager modüle 4x10 a-rdg100kn sımens oda termostatı-power supply-usb data ıntarfce kullunılmıştır. mesela anahatarın her bastıgında modulun 1 cıkışı aktif oluyor.anahtar ekranında nerenin acık oldugu yazıyor. oda termostatıyla birlikte sekronize çalışarak fan-coili comfort-economy modunda çalıştırabilirsin.Anahtar ekranında saat ve tarih bilgisini almak mümkün.

j559z.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam;
Hangi KNX kontrolü hangi marka ve öğrenmek amacıyla programı nasıl öğrenebilir,edinebiliriz?
 
...Bu konuda en verimli sistem KNXdir. ...

Verimin tanımını yaparsanız, aynı kavramları kullanarak istişare edebiliriz.
KNX için en verimli değil de; en yaygın sistem demek daha doğru olur.
Bir tröst yapı içerisinde ve klüp mantığı ile çalışır. Oldukça kalitelidir ama bir o kadar statiktir.
Oldukça maliyetli bir ilk alım süreci yaşanır. Bazı entegrasyonlar( özellikle AV ve intercom) entegrasyonu problemlidir ve bu alanda uyumlu ürün konusunda çok sınırlıdır.
Dolayısı ile benim kriterlerime göre en verimli sistem değildir.
 
Hocam verimli kısmı tartışılır. En yaygını KNX'tir. Bunun sebebi de Türkiye'de bulunan elektrik liderlerinin KNX reklamı yapmasındandır.
Arada yanlış olduğunu düşündüğüm bazı şeyler var.
-A/V sistemlerini kontrol edebilen bir KNX firması ile tanışmadım. Herzaman dışardan bir otomasyon firmasından destek alınır.
-HVAC konusunda bütün firmalar aynı arayüzü kullanır. Dünyada genel geçerliliği olan bir iki firma var çünkü. KNX'e özgü bir durum yok HVAC'ta.
-Güvenlik ise apayrı bir dünya. %100 entegre olarak kurulum yapılan hiçbir alarm sistemine denk gelmedim. Genelde sensörlerin kablolarından paralel alıp kendilerine input girişi yaparlar.
 
Gecen sene katıldıgımız bir fuarda birçok ürün gördüm. fakat coguda yavas calısan, ve sorunları olan urunlerdi. spec in dedigi gibi Güvenliktede %100 entegre bir cihaz yok
fakat Şu an çalıştıgım firmanın bir ürünü Güvenlik, intercom , ve Kamera gibi cihazlar ile iletişimini çok rahat saglıyor. Şu an var olan mevcut urunlerin icinde en iyisi ve Guvenlik konusunda hızlı bir şekilde gelişme saglıyor.
 
KNX protokolunun temel cıkıs nedeni kablolamadan tasarruf etmektir. Bence en buyuk avantajı bu !
 
Merhaba Arkadaşlar bu konuda 1-2 şey yazmak istedim Knx yaygın bir çok firmanın desteklediği bir sistemdir en büyük avantajı farklı üreticilerin desteklemesi , programlama için aynı yazılımın ets 'nin kullanılması ortak iletişim protokolü olmasıdır.Destek , servis ve ürün maliyetleri konusunda dezavantajlarını da göz ardı etmemek gerekir.zira örneğin 8 kanal normal relay kontrol örneğin 300 $ ise knx 8 kanal relay kontrol yaklaşık 500 -600 $ dır.Burada asıl dikkat edilmesi gereken şudur ne isteniyor ? ne bekleniyor ? ve teknik gereksinimleri karşılayacak en iyi sistem hangisidir önce bunun analiz edilmesi ve buna göre sistem , protokol ,sonrasında marka belirlenmeli bence.Her proje için her sistem uygun olmayabilir örneğin müşteri'nin master noktası hvac ise yani evinin sıcaklığını uzaktan görmek kontrol etmek ...vb bunun için kalkıp oraya knx kurmak gereksiz ve saçma ve çok maliyetli olur bunun yerine ip gateway özelliği olan bir temostad ile çok rahat bu işi yapabilirsiniz.Başka bir örnek müşterinin master talebi yani asıl istediği evindeki perdeleri ve aydınlatmaları kontrol etmek ise yine knx yanlış bir seçim olacaktır.Başka bir örnek müşterinin master talebi görüntülü görüşme interkom çözümü ise kalkıp oraya knx bir panel ve gateway koymak saçmalık olacaktır.Özetleyecek olursak önce ne istediğimizi belirlemeli bu isteği karşılayacak sistem - protokol ve en sonunda marka (firma ) seçimi yapılmalıdır.
 
Bu konuda çok şey söylenebilir ancak bir tek şey önemlidir biz ne alacağız?Bir sistemmi?yoksa sistem dışı bir yapımı? tercih sebebi ne olabilir düşünelim.
Örneğin sitemimiz bize ne sunuyor Aydınlatma kontrolü nasıl olursa olsun ister karartmalı ister rengarenk ister grup grup zamanı geldiğinde senaryosu bazen ayrı ayrı vs vs bunu hangi sistem sağlar?
iklimlendirme kontrolü yaz ayrı,kış ayrı ve birçok senaryo fancoil,klima,kombi termostat bileşeni yerel veya genel kontrol.
Perde,panjur,tente mi, rüzgar,yağmur,fırtına kontrol et.
Sulama yağmur yağdı boşuna sulanmasın su ve enerji tasarrufu olsun.
Güvenlik entegre su bastı enerjiyi kes,suyu kes.Gaz kaçağı! gazı kes felaketi önle!
Uzaktan eriş ister internetten,ister telefondan,istersen dokunmatik ekrandan.
Daha neler neler sonu yok.
Soru tekrarı bunları nasıl sağlayacağız,ayrı ayrı sistemlerlemi?bi dolu ürün çeşitliliği ve program vs
Yada tek sistem tek program birbirini tanıyan bir dolu ürün , hepside sisteme göbekten bağlı.
Evet sistemin adı KNX satın almanız gereken sistemdir, temel bu olmalı sağlam, tabiri yerinde olursa depreme tam dayanıklı.
Hayal edin bu sistemle gerçekleşsin.
 
Bahsettiğiniz konsepti sağlayabilen tek yapı KNX değildir ve çok daha ucuza sağlayabilen markalar mevcuttur.
KNX in eşsiz (*Diğer firmaların yapamadığı)diyebileceğiniz 2-3 özelliğini söyleyebilir misiniz?
 
Evet vardır fakat böyle bir yapı başka sistemlerde yok.Ucuz bir sistem düşünün içinde çeşitli kontrolör IO ve sensörleri barındırıyor ama size diyelim rüzgar sensörü lazım ya da duman ya da nem.İşte bu çeşitlilik diğer sistemlerde yok.KNX i eşsiz kılan yanı bu...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,563
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst