Klimanın Çalışma Prensibi

zanax

Üye
Katılım
26 Haz 2011
Mesajlar
156
Puanları
1
Yaş
44
s.a arkadaşlar bir soru olacaktı klimaların genel çalışma prensibi nasıdır acaba evde kullanmak için klima gibi bir şey yapabilirmiyiz ????
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
yapabilirsin daha büyük daha gürültülü ve daha çok enerji harcar...

Bitirme ödevi olarak split klima yapmıştık. Deneyim sabittir... Ama yinede yapmak istersen yolu var..
4 ana parçaya ihtiyacın var.
kompresör
kondenser
genleşme valfi
evaporatör

bunların yanında kontrol ekipmanına ihtiyacın var. Elektrik devresi için filan..
aslında daha teferruatlı en basıte ındırgenmış halı bu.. klıma yada sogutma sıstemı mekanık sıkıştırmalı ve faz değişimiyle çalışan bir makinadır. içindeki akışkan sıvı fazdan gaz fazına gecerek ortamdan ısı alır dıger tarafta gaz fazından sıvı fazına gecerken ısı verır.. bu mantıkla çalışır.
 
tşk ederim verdiğiniz bilgiler için .
ben biraz nette araştırdım da klimanın çalışması buzdolobına benziyor herhalde biraz ? fakat benim yapacağım klima nedne daha ok elektrik harcar onu anlamadım ???
 
Zanax Merhaba,

Klima cihazlarında kullanılan ekipmanların herbiri birer elektrik tüketimi unsurudur. Kondenser evoporatör güçlerinin büyük olması demek kompresör kapasitesinin büyük olması demektir. Bir buzdolabında kullanılan ekovat ile klima kompresör arasındaki elektrik tüketim farkı tamamen güçlerinin farklı olmasıdır. (Yanılıyorsam düzeltin lütfen). Bir buzdolabı ekovatı max. 1 hp kapasitesinde olup nispeten klima cihazlarına göre biraz daha enerji sarfiyatı düşüktür. aynı zamanda klima ile soğutulmak istenen mahalde aşırı kayıplar olduğu için cihaz set değerine gelmekte biraz zorlanır .(bazen hiç otomatik yapmayabilir.) fakat buzdolabının hitap ettiği mahal sürekli kapalı ve izoleli olduğu için otomatik yapma durumu çok fazladır. Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir.

Saygılarımla
 
Son düzenleme:
tşk ederim vermiş olduğunuz cevaplar için..
 
Ayrıca bende eklemede bulunayım..

Klima firmaları bu cihazları daha sessiz ve daha az enerjı harcaması konusunda gereklı bir çok arge yapıyorlar.
bunun sonucunda ortaya cıkmıs olan bazı durumlar var. aklıma gelenler...

Kompresör tipleri,
evaporatör ve kondenser verimleri..
Fan tipleri..
genleşme valfi..
..

ve bunun gibi unsurlarda yapılan araştırmaların sonucunda ortaya bu ürünler çıkmıştır.
sagdan soldan parçaları alıp birleştirerek klima yapılamazmı yapılır elbette... eski çalıştığım otelde kaldığımız lojman odası için buzdolabı kopresörü ve fan evaporatörlerle filan kücük bir klima yapmıştık. çok iyi bişi değildi ama en azından içerinin havasını kırıyordu.. :D :D eger hala yapma fikrin varsa bu forumda bir ilk olsun bu topik altında bunu geliştirelim elimden geleni yaparım. resimlerlede koyarsak buraya güzel olu r gibi.

Kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
Normal bir klima ünitesi ile karşılaştıracak isek senin yapacağın klima cihazı ile piyasada satılan klima cihazlarının (Kompresör ve kapasite özellikleri aynı olan) elektrik harcamasında % 10-15 civarı bir sapma olur. Ama hazır split klima cihazı 3 Lira iken sen bu cihazı 5 Lira'ya ancak toplarsın. Ülkemizde, yapmaya çalıştığın ürünün sadece evaporatör ve kondanserini yerli imalatçı yapmaktadır. Diğer tüm ürünler ithal ve satışı parakende usulü yapılır. Yani seri üretim olmayacağında ve OEM fiyat alamayacağın için yatırım maliyeti yüksek ama zevkli bir hobi olur senin için.
İyi çalışmalar..
 
Son düzenleme:
s.a arkadaşlar bir soru olacaktı klimaların genel çalışma prensibi nasıdır acaba evde kullanmak için klima gibi bir şey yapabilirmiyiz ????

merak ettiğiniz yapılamayacak şey değil elbette ama denem yanılma yolu ile işiniz zor seneler önce (dah gencken) bende 1/3 motor ve 1beygirlik kondanser fan ile portatif klimaya uğraşmış ve sonuç hüsran olmuştu.. uygun motor uygun kondanser evaparatör ve borularla yapılabilir elbet ama bu kombinasyonları ya kendiniz deneyecek yada deneyip başarmış birinden fikir alacaksınız ki zor olduğunu düşünüyorum....
eger eviniz bahçeli ise birde bahcede kuyunuz var ise suyun sıcaklığını bir ölçün eger 15 derecelrde ise kuyudan çekeceğiniz su ile evin odalarını serinletmeniz mümkün
sevgiler saygılar...
 
klima yapılabilir ama ekonomik ve sessiz yapmak biraz maliyetli olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst