Klimaların Sebep Oldugu Harmonikler

mrtulbs

Üye
Katılım
27 Ağu 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
herkese merhaba

klimalarda harmonik yayan elemanlar hangileridir?
klima tipine göre harmonikler nasıl bir degişim gosteriyor (hangi tiplerde daha çok) ?

bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
klimaların etken olacağını zannetmiyoruz, belki faz dengesizliği yüzünden olabilir sonucunda sürekli çalışan bir motor
 
Hükümetten Klima Kararı 05.05.2008

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, elektrik dağıtım sistemine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi için düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor.

Bunaltıcı sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı elektrik tüketimini de artırdı. Ancak, düşük kaliteli ve fazla enerji harcayan klimalar elektrik dağıtım sistemine zarar veriyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bir yazı göndererek, başta klimalar olmak üzere, elektronik ve beyaz eşyalarda yüksek kalite gözetiminin yapılmasını istedi.

Yetkililer, özellikle düşük kaliteli klimaların fazla miktarda güç üretimi ve sistemde harmonik bozulmalara neden olduğuna dikkat çekti.

Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "Ülkemizde İç Pazara Arz Edilecek Klimalarda Aranacak Asgari Şartlara Dair Tebliğ" taslağı hazırladı.

Yasaklı klimalar

Buna göre, Ev Tipi Klimaların Enerji Etiketlemesine İlişkin Yönetmelik'te belirtilen klimalar, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren "A", "B" ve "C" sınıfı dışında, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren de "A" ve "B" sınıfı dışında iç pazara arz edilemeyecek.

"A-B-C-D-E-F-G" ile sınıflandırılan elektrikli ev aletleri enerji verimliliği sınıfını ifade ediyor.

"A" cihazın düşük bir enerji tüketimine sahip olduğu anlamına geliyor. "A" sınıfında bulunan bir cihaz, "C" sınıfında bulanan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı olarak yüzde 15-20 arası, "G" sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketiyor.

Bu nedenle klima alırken "A" sınıfı enerji verimliliği bulunan cihazın tercih edilmesi öneriliyor.

Fiyat farkı ve Çin malları

Ucuz Çin mallarının da pazara girmesiyle satışları hızla artan klimaların cinslerine göre fiyatları piyasada 350 ile 5 bin 500 YTL arasında değişiyor.

Sınıflarına göre, makine, gaz ve soğutma ve enerji tüketim özellikleri değişen klimalarda en iyi özelliklere sahip A sınıfı ile C sınıfı arasında fiyatlar, orta kaliteli bir klimada 300-400 YTL, iyi kalitede bir klimada ise 700-800 YTL fark ediyor.

Klima satıcıları, ucuz klimalara talebin çok olduğunu, ancak her Uzakdoğu menşeli klimanın da kalitesiz anlamına gelmediğini belirtiyor.

Satıcılar, klimalarda en çok daha az enerji tüketen A sınıfı ürünlerin kullanılmasını tavsiye ederken, diğer sınıflardaki ürünlerin daha ucuz olmasına rağmen, ekonomik olmadığını ifade ediyor.

Enerji tasarrufu için ne yapmalı?

Klimalarda enerji tasarrufu yapılabilmesi için "koruyucu Bakım ve gölgeleme" olmak üzere iki ana unsur bulunuyor.

Klimalar filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması enerji tasarrufunun yanı sıra verimliliği artırıyor ve klimanın ömrünü uzatıyor.



KAYNAK:TESTKLİMA
 
yeni cıkan klimalarda motor hızını kontrol etmek için inverter kullanılıyormuş.
inverterlerde bildiğim kadarıyla harmoniklere neden oluyor.
ama bahsedilen bu inverter teknolojisi acaba nekadar harmonik üretir?
birde inverteri olmayan klimalarda motor acaba harmonik uretirmi?
 
sayın mrtbuls

harmoniği en çok üreten cihazlardan biri inverterlerdir. güç elektroniği devre elemanı olan tristör bulundurduğu için mutlaka harmonik üretir. faat bu hamoniğin tehlikeli değerde olduğunu sanmıyorum. ayrıca inverteri olmayan klimalarda da az da olsa harmonik mutlaka oalckatır. sebebi ise motor sargılarındaki bobinlerdir. içinde bobin olan her malzeme harmonik üretir...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,546
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst