Klima Tarihi..

HUNTERgok

Üye
Katılım
16 Şub 2011
Mesajlar
113
Puanları
1
Klima Tarihi
Klimanın tarihi insanlık kadar eskidir. İlk insanlar vücut ısılarını koruyabilmek ve kişisel konfor yaratmak için hayvan derilerini kullanıyorlardı. Daha sonraları Mısırlı egemen sınıf, palmiye dallarıyla kendisini serinleten esirler kullandı. Romalılar ise meşhur hamamlarında ventilasyon ve ısıtma sistemleri kullandılar. Orta Çağlarda Leonardo Da Vinci yakın bir arkadaşının evinin odalarını havalandırmak için su gücü ile çalışan bir fanyaptı.

1. İlk klima, Willis Carrier tarafından 1902 yılında üretildi.
2. 1915 yılında şirketleşen Willis Carrier ve ortaklarının 35.000 dolar sermaye ile kurduğu Carrier şirketi, 1995 yılında 5 milyar dolarlık satışa ulaştı.
3. Klimalar sanılanın aksine, konut ve ofis ortamları için değil, sanayi tesislerinde ortaya çıkan sıcaklık ve nem ile ilgili üretim sorunlarına çözüm bulmak için üretildi.
4. Air Conditioner ve Air Conditioning kelimeleri, ilk olarak klimanın mucidi Carrier tarafından değil, Stuart H. Cramer tarafından 1906 yılında yaptığı bir patent başvurusunda kullanıldı.
5. Kayıtlara geçen ilk iklimlendirilmiş tiyatro binası, 1917 yılında klima sistemleri ile donatılan
6. Alabama'daki New Empire Tiyatrosudur. Aynı yıl Chicago'daki Central Park Tiyatrosu da klimalandırılmıştır.
7. II.Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaşmaya başlayan oda klimaları, 1946 yılında 30.000 adet üretildi.
8. 1950 yılında yapılan bir araştırma, klimalı evlderde yaşayan ailelerin iş dışındaki zamanlarını daha kaliteli geçirdikleri, daha uzun uyudukları ve yedikleri yemekten daha fazla zevk aldıklarını gösterdi.
9. 1953 yılında oda klimaları 1 milyon adetlik satışa ulaştı. O zamanki adı National olan Panasonic'in, 1958 yılında piyasaya çıkardığı ilk ev tipi kliması.
10. 1969 yılında Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ayda yürüş yaparken soğutma sistemine sahip elbiseler giydiler.
11. Heat pump teknolojisi 1977 yılında kullanılmaya başladı.
12. 1980'li yıllarda klimalarda kullanılan gazların ozon tabakasına zarar verdiği kesin olarak ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler ve çok sayıda kuruluşun çabalarıyla bu gazların kullanımı önce azaltıldı, sonra da bazıları tamamen yasaklandı. Bu gazlardan kloroflorokarbon (chlorofluorocarbon, CFC) gazının üretimi ABD'de 31 Aralık 1995 günü sona erdi.
13. 1998 yılında 6.2 milyon adet klima üretildi. Halen klimaların enerji tüketimini düşürürken verimini yükseltmek ve fiyatlarını daha da ucuzlatmak için sayısız ar-ge çalışması yürütülüyor.


Klima Nedir ?
Klima, soğutma çevrimi kullanılarak bir ortamdan ısı çekmek (yani o ortamın sıcaklığını azaltmak),fazla nemini alıp ortama taze hava sağlamak için tasarlanmış sistem veya mekanizmadır. İnsanların bulundukları çevre, ortam içinde sıcaklığın ayarlanabilmesi, bulunulan ortamın konforunu artırır. İnsanın rahat ettiği çevre sıcaklığı bir başka ifadeyle rahatlık sıcaklığı bulunan ortamdaki hava sıcaklığıyla havanın nem oranına bağlıdır. Aşırı nem aşırı sıcaklıktan daha rahatsız edicidir. Örneğin 40 ºC sıcaklık ve %10 nispi neme sahip bir hava 30 ºC sıcaklık %80 nispi neme sahip bir havaya göre daha iyidir , çünkü nem oranı arttıkça insane vücudunun sıcaklık karşısındaki reaksiyonu yavaşlar. Bu nedenle klimalarda yalnızca havanın soğutulması yeterli olmaz nem oranının da ayarlanması gerekir. Bu işlemlerin yapılmasına klimalandırma veya iklimlendirme denir. Bu amaçla kullanılan donanıma ise klima (En:air conditioner) denir.


Klimanın Çalışma Prensibi
Klimanın çalışma yöntemi, belirli bir basınç altında bulunan sıvı haldeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve buhar halden tekrar sıvı hale döndürülmesidir. Çalışma prensibini termodinamiğin ikinci kanunu açıklar. Çevrim malzemesi olarak kullanılan gaz bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosferik çevreye (dış ortama) atılır . Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz haline dönüşür. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını da düşürmüş olur. Soğutma akışkanı kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Emeğine sağlık. Okuduk,nasiplendik.
 
Aşağıya ekliyeceğim bilgiler de Hunter gok arkadaşımızın bilgilerine ilave olarak bilgi dağarcıklarımıza katkı olsun....
En basit ve en eski soğutma şekli, soğuk yörelerde tabiatın meydana getirdiği kar ve buzu muhafaza edip bunların sıcak veya ısısı alınmak istenen yerlere koyarak soğutma sağlanmasıdır.

Kış aylarında meydana gelen kar ve buzu muhafaza ederek sıcak mevsimlerde soğutma maksatları için kullanma usulü M.Ö. 1000 yıllarından beri uygulanmakta olduğu bilinmektedir.
Mısırlılar, geceleri açık gökyüzünü görecek tarzda yerleştirilen toprak kap içindeki sıvıların soğutulabileceğini tespit etmişlerdir.
Bu soğutma şekli, gökyüzünün karanlıktaki sıcaklığını mutlak sıfır(–273˚C) seviyesinde olmasından ve ışıma (radyasyon) yolu ile ısının gökyüzüne iletilmesinden yararlanılarak gerçekleşmektedir.
İmparator Neron, güneşin etkisinden korunmak için duvarları samanla izole edilmiş odalar yaptırmış ve bu odalarda sebze ve meyvelerin uzun zaman muhafazasını sağlamıştır.

M.Ö. 1100 SheChing ( Çin’ li şair) şiirlerinde kar ve buzdan soğutma için yararlanıldığından bahsetmiştir.
M.Ö. 500 yıllarında Yunanlılar ve Romalılar karı sıkıştırıp samanlı çamur ile sıvayarak (Isıl izole amaçlı) depolarda soğutma ve muhafaza için kullanmışlardır.

1755 yılında Dr William Cullen,eline eter sürdüğünde meydana gelen buharlaşma sonucunda elinin serinlediğini hissederek ilk mekanik soğutmanın temelini atmıştır.
Dr. William Cullen bu olaya dayanarak, 1775 senesinde Vakum prensibine dayanan buz yapma makinasını imal etmiş fakat laboratuar aleti olarak kalmış ve geliştirilememiştir.

Ticari maksatla ilk büyük buz satısı 1806 yılında Frederic TUDOR tarafından Antil adalarına 130 tonluk buz Favorite adlı tekneyle götürülmesi ile başlamıştır.
İlk macerasından zarar etmesine rağmen bu olumsuzluğun depolanmadan kaynaklandığını, gerçekte ise buz işinde büyük kazançlar olduğunu görmüş, nakliye esnasında buzu uzun süre muhafaza etmek için teknesinde değişiklikler yaparak yılda 150,000,000 Tona ulaşan bir buz ticareti hacmi geliştirmiştir. Hatta başka ülkelere buz satmıştır. Tabiatın bahşettiği buz ile soğutma şeklinden 1880’li yıllara kadar geniş ölçüde yararlanılmıştır.

Buz ve kar ile elde edilen soğutma şeklinin gerek zaman gerekse bulunduğu yer bakımından çoğu kez pratik ve ucuz bir soğutma sağlayamayacağı bir gerçek olduğundan mekanik araç ve cihazlarla soğutma teknikleri üzerinde araştırmalar başlamıştır.

1792 yılında , Pellas adında bir Norveçlinin yönettiği kaşifler gurubu Kuzey SibiryanınLena Nehri yakınında kamp kurmuşlar, dondurucu soğuktan korunmak için çadılarına sığınmış olan gezginler köpeklerin havladıklarını duyarak dışarıya çıkarlar.

Karları telaşla eşeleyen köpekleri görürler, köpeklerin yanına gittikleri zaman kar altında gömülü duran bir mamutun bozulmamış başını görürler. Dev mamutun gövdesini saran buzları temizleyip bir parça et keserler. Mamutdan kesilen bir parça eti pişirip yiyen gezginler etin bozulmamış olduğunu fark ederler.


Bu öykü besinlerin soğuk ortamda uzun zaman saklanabileceğini gösteren gerçek bir örnektir.
Bu öyküyü duyan bilim adamları 1792 senesinden sonra soğutma işine tekrar önem vermeye başlamışlar dır. 1834 yılında Jakop PERKİNS adında Amerikalı bir Mühendis Londra’da eter ile çalışan pistonlu bir soğutma makinasının patentini almıştır.

Otuz yıl boyunca bu prensiple çalışan makineler yapılmış, elektrik enerjisi olmayan yerlerde çalışan bir makine üzerinde de durulmuş ve 1851 yılında Fransız Ferdinand CARRE absorbsiyon sistemini bulmuştur.
1886 senesinde mühendis Windhausen CO2 gazı ile çalışan sistem yaparak -80°C düşük sıcaklık elde etmiştir.

1902 yılında WilliesCarrier ilk bilimsel soğutma sistemini kurdu.
1907 yılında ilk toplumsal amaçlı klima uygulaması (GoldHotel USA) yapılmıştır.
1910 yılında J.M. Larsen şirketi tarafından ilk küçük buzdolabı yapılmış fakat otomatik olmadığı için pek fazla tutulmamıştır.
1911 yılında General Elektrik ilk ev tipi soğutucuyu yapmıştır.

Bu tarihten sonra buz endüstrisi gelişerek, evlere gıda maddelerinin muhafazasına buz ile başlanılmıştır.
1918 yılında Kelvinatör şirketi ilk otomatik buz dolabını piyasaya sürmüştür.
1950 yılında ise otomotiv sektörüne ilk klima girmiştir.


1930’da R-12 gazı bulunarak CFC soğutucuların temeli atılmıştır.


1935’te R-22 soğutucu akışkanı bulunarak HCFC kökenli akışkanlar geliştirildi.


1989’da R-134 A ve R-123 soğutucu akışkanları bulunarak ozon tabakasına zarar vermeyen HFC kökenli akışkanlar geliştirilmiştir.


1990’lı yılların başında R-22 ve R-502 yerine kullanılmak üzere ikili ve üçlü alternatif soğutucu akışkan karışımları geliştirildi.


 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst