klima santrallerinde enerji tasarrufu

elector

Üye
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar sabit debili karışım havalı klima santrallerinde vantilatör ve aspiratör motorlarının devirlerini hangi limite kadar düşürebiliyoruz,bunun yöntemi nedir?
Manuel olarak ikisini de eşit olarak azaltıp sıcaklığın artıp artmadığına mı bakıyoruz.Çok düşürür ise geri dönüş havası sıcaklıkları artacak soğutma vanaları oransal olarak daha fazla açılacak oradan zarar edeceğiz,motor hızları nominal hızlara yakın kalırlarsa gereksiz yere motorlar akım çekecek,optimum noktayı bulmak için bir yol yordam olmalı.

Bir de ekteki linkte:
http://www.webhatti.com/meslekler-a...sim-havali-klima-santrali-kontrol-senary.html

sonlarda anlatılan "gece optimizasyon" işleminin mantığını anlamadım.Diyelim ki sabah 7.30-akşam 17 çalışan bir iş yeri var ve mevsim yaz.Gündüz 20 derece set değerimiz var.Gece 05.00'da klima devreye girip saat 07.30'a kadar neden çalışsın ki.Gece dış taze hava, geri dönüş havasından soğuk tamam ama klimayı da 2.5 saat çalıştırmış olarak fazladan enerji harcamış olacağız.%100 taze hava ile çalışsak,soğutma vanaları tamamen kapalı olsa bile vantilatör ve aspiratör devamlı çalışacak.Bunun yerine santrali gece komple kapatıp saat 7.15 gibi açmak daha avantajlı olmaz mı?Tabi bu sorum gece kapatılabilecek santraller için.

Bu aralar enerji tasarrufuna taktık işyerinde lokal olarak otomasyonu olan klima santrallerimiz var ama gece kapatmıyoruz. 3 vardiya üretim var ama gene de ya gece sıcaklık set değerlerini biraz yükselteceğiz bazı yerlerde insan yokken yada bir kaç tane kapatmaya müsait olanı kapatacağız.Enerji verimliliği açısından ekstra önerisi olan var mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
en başta tasarruf yapmak istiyorsanız yaz aylarında 20°C set değerini biraz yükseltin en az 22-23°C, dışarısı 30°C iken bu değerler bile yeterince serinlik hissi verir. ayrıca dışarıdan içeriye giren birisi 10°C sıcaklık farkına maruz kalırsa termal şok etkisi yaratabilir. en iyi yöntem;dış hava sıcaklığına göre dönüş set değerini kaydırabilirsiniz(kontrol paneliniz uygunsa). gece optimizasyonu dediğiniz olay aslında free cooling, buda hatalı doğrusu gece saat 3-5 arası en uygunudur. süre ise hitap edilen mahalin büyüklüğüne göre değişir. bunuda deneyerek dönüş sıcaklığındaki düşüşü takip ederek ne kadar sürede ısı yükünün dışarı atıldığını görerek belirleyebilirsiniz, buna göre yarım saat, 1 saat bile yetebilir. yani gece 3:00/3:30 arası çalışır. fan devirlerinide rast gele düşürmek dediğiniz gibi kar değil zarar ettirir.yine kontrol paneliniz uygunsa (programlanabiliyorsa) set değeri ile mahal sıcaklığı arasındaki farka göre fan hızlarını frekans konvartörleri ile oransal olarak değiştirerek sağlayabilirsiniz böylece set değerine yakınsanız devir düşer, set değerinden uzaklaştıkça fan hızı artar. vanalarda gereksiz yere açılmaz. sonuç olarak ilk yapmanız gereken para harcayarak frekans konvertörü ve düzgün bir bina otomasyon sistemi temin etmek. bir kaç yıl içinde size geri döneceğinden emin olun.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst