Klima neden hasta eder?

merhaba

konuyu biraz başka tarafa çekeceğim .

hastane ameliyathane klima sistemi nasıl ?, evlerde ve iş yerlerinde kullanığımız klima ile sistem farkları nelerdir .
hastane ameliyathane klimalarında zefiran dezenfektan kullanılıyormuş veya diğer bilmediğim dezenfektanların isimleri ?
evlerde ve iş yerlerinde kullanığımız klimalarda kullanabilirmiyiz ?
tavsiyeleriniz ?

Kolay Gelsin , Sağlıcakla Kalın .
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hastane ve özellikle ameliyathanelerde hijyenik klima santralleri kullanilmaktadir. Bildigim kadariyla %100 taze hava ile calismaktadir santral ic havayı resirkule etmez kullanilan hava egzost edilir.
Filtreleme olarak bir kac kademeli filtreleme uygulanmaktadir. Kaba toz ve partikuller tutulur sonrasinda bir kac kademe hepa filtre ile filtrelenir.
Santrallerin yapisi genelde paslanmaz ürün kullanilmaktadir. Plastik aksamlarda sağlık açısından uygun standartlarda kullanilmakta.

Ameliyatın turune gore farkli sıcaklıklar saglanmaktadir.
 
Son düzenleme:
Ic uniteyi duvardan indirmeden oldugu yerde soktum. Tum sensör ve iyonozerleri söktüm. İlaçla guzelce yıkadım. Elektronik aksama hic su gitmedi. Yinede garanti olsun diyede havalar soguyana kadar klimaya elektrik vermeyecegim tahmini 2 hafta açmam.

OyqBv3.jpg
 
Peki serpantinin ici ve fanin durumu nasil?

Iceri isik tutup bakiniz mumkunse resimleyip ekleyiniz bakalim.

Dis serpantin iyi temizlenmis gorunuyor elinize saglik.
 
patron resimlerde ilk halini gördüm temizlenmiş hali gayet başarılı, senin evap normalde beyazmışya! ben siyah sanmıştım :) ne çekmiş o öyle içine... karta su gitmediyse sıkıntı yok çalıştırabilirsin sensörler zaten evapta nemin içinde duruyor onlar alışkın...
 
Allah razi olsun hepinizden. Sizlerin yardimi ile temizledim. Işık ta tekrar yeni resim çektim. Daha net. Ilk bende petekler siyah sanıyordum :)
Yikayinca oyle olmadigini anladim.takmadan yapmadigim temizligin salaklığıni cektim :)
Düşünüyorum da neden yerde yikamadigimi hala anlayamadim. Dış uniteyi temizlerken, ilac basincli pompa hepsi vardi. Klimaci temiz yikamana gerek yok demesi yüzünden yikamamistim. Zaten sadece kışın ısınma için kullanacağım. Filtreleri gerekirse her hafta yikarim.
Ancak asil mesele basliktada yazdigim gibi hasta etmesi idi. Gerçekten soğukmu carpti yoksa mikroptan mi oldu suan icin bilemiyoruz. Artık klima temiz.
Bastada belirtmiştim. Ben evde soba kullaniyordum. Cifticiyim. Kömürden de memnunduk klimaya konfor olsun diye klimaya gectik ama insallah saglik konforumuzdan olmayiz. Soguk hava nemlendiricisi de almayi düşünüyorum

YOBgLD.jpg
 
Kişisel bir önerim; soğuk hava nemlendiricisi yerine (Bende de var, ne doğru dürüst nemlendirme, ne de çok etkili bir soğutmayı tam manasıyla da yapabiliyor işin aslı, klima ve nemlendirme işini birlikte üstlenmeye de çalışmış, ama çok başarılı olamayan bir cihaz sonuç olarak, çok sesli de çalışıyor, ayrı bir başka dezavantajı olarak) sadece piezo etkiyle çalışan bir hava nemlendiricisini satın alıp vantilatörle ikisini birlikte (Bu yaz öyle kullandım, klmaya artı olarak, elektrik parasını hiç düşünmeden) opsiyonel olarak da kullanabilmenizdir.

Özellikle tüm klimaların (normal veya inverterli) sağlık konusundaki dezavantajları ise malumunuz üzere hepa filtrelerinin bakımının çok uzun periyotlarda ihmal edilmesiyle bakteriyel bazda mikropların kapalı hacim içinde direk sirküle edip insanları olumsuz bağlamda etkileyebilmesi şeklindedir.(Lejyoner hastalığı gibi bakteriyel bazda olan bazı hastalıklar)

Sıcaklık ayar değerinin yazın 22-24 derecelerden çok daha düşük ayarlara getirilmemesi, odaların daha sıcak kalan diğer yerleri ile asıl soğutulan bölümleri arasında çok fazla sıcaklık farkının bu yolla oluşması önlenerek sağlık yönünden oluşacak dezavantajlar bu şekilde önlenebilir. Bir de klima çalışırken üflemeli, yönlendirmeli menfezlerin, özellikle soğuk hava aşağıya doğru sıcak havadan daha fazla olan ağırlığı nedeniyle kolayca inmesi esnasında (Çok düşük olan fan devirlerindeyken) tam altında değil de daha uzak noktalarda bulunmak, fan ayarını en üst devire çekip getirdiğinizde ise yine tam karşısında bulunmamak oluşan bu yapay hava cereyanı veya soğuk hava katmanına direk maruz kalmanızı bir nebze önleyecektir.

Klasik olarak önerileni ise; klimayla bu odayı yeterince soğutup o odaya tam geçtiğinizde ise klimayı mümkünse ve sıcaklık değeri uygunsa bu klimayı o an için kapatmanız veya o anda hiç çalıştırmamanız şeklindedir, eğer bu hava akımları sizi kolayca hasta edebiliyor ise. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ben klimayi sadece kışın ısınma amacli aldim. Asıl ve tek amac ısınma. Malum yazin bulundugum bolge yayla ve serin. Pek klimaya ihtiyac olmuyor tabi bu hiç acmayacagim anlaminda degil. Yazin üç bes defa yinede açarım.ama hasta ederde açmam onda sorun yok. Düşüncem kışın ısınma da. Yukarıda yazdıklarınız ısınma içinde geçerli mi. Isınma da kullanirken öneriniz nedir. Özellikle nem için. Filtreleri cok sık temizlemeyi düşünüyorum.
 
Merhaba. Evet, çok haklısınız, daha çok soğutma üzerinden bu konuyu açıklamaya çalışmıştım, sizin de özellikle belirttiğiniz gibi. Ama hepa filtrelerin yaz ve kış periyotlarında hep temiz olarak (Tozsuz ve kirsiz) tutulması gerekiyor. Isıtma modunda da dış havayı fanlarla hepa filtreler içinden çekip oda içi sirkülasyona yine sevketmiş oluyorlar çünkü. Isıtmada kendi kullanım tecrübemden ve fizik (Termodinamik) yasalarına da bağlı kalınıp ısınan havanın fanla düşük ve yüksek devirlerde üzerinize doğrudan ve sizi bu şartta hasta edebilecek hava katmanını üzerinize gönderebilme durumu farklı olarak pek yoktur, tavana doğru gönderim mevcut bu koşulda, soğutma modundan biraz farklı olarak. Yani klima ısıtmada çalışırken bu durumda oda içinde bulunmanın sağlık açısından pek bir sakıncası yoktur.

Çok doğal olarak ısınan hava içindeki bağıl nemde bir azalma, soğutmada ise havadaki nem yoğunlaşacağı için biraz artma (Soğuyan havada daha rahat nefes almamız zaten bu nedenledir) görülebilir. Küçük ve naçizane önerim ise nem ve sıcaklığı birlikte gösteren dijital bir dereceyi klimanın çalıştığı ortamda bulundurmanız. Baktınız ki nem oranı % 30-32 lerde veya daha da azı değerlerde, o durumda oda nemlendirici cihazınızı (su depolu, piezo prensiple suyu parçalayan bu soğuk buhar jeneratörünü) devreye alırsınız, örnek olarak, odanın nemi dijital dereceden tam olarak okunduğunda, örneğin % 40-60 arasında ise oda nemlendirici cihazı çalıştırmaya pek gerek kalmayacaktır. Kolay gelsin.
 
Kış gelmeden hazırlığımi yaptım. Yurt dışından nem ve oda sıcaklığını ölçen cihaz aldim. Hemde dış ortam ölçme özelliği var. Kablosuz sensörü var. Onu disariya koydum. Hem dis ortamin nemi ve sıcaklığı hemde oda içini nem ve sicakligini gösteriyor. Diger sevdigim ise min ve max degeri ile mesela gece en. Düşük kaca düştüğünü hafıza da tutuyor. Gece eksi kac oldugunu klima performansini görmüş olacagim.
Oda nemlendirici gercekten iş gorurmu cok fazla yorum okudum. Kimisi oda tamamen duman oluyor. Odada göz gormuyor diyende var. Bi işe yaramiyor diyende var. Cok ise yaradi diyende var. Kisaca kafam karıştı. Baska ne gibi yöntem bulabiliriz. Tabi uygun yollu :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst