KeyGrabber ve GamePad ile CNC kontrolü

ramerturk

Profesyonel Üye
Katılım
31 Tem 2011
Mesajlar
1,029
Puanları
481
Yaş
52
Pek çok kişi Hobby CNC lerini yaptıktan sonra ilk olarak makinayı manuel olarak nasıl hareket ettirebilirim diye düşünmeye başlıyor. İşte bu durumda MAch3 ile birlikte gelen Keygrabber size çok güzel imkanlar sunuyor.

Temelde Keygrabber programcığının yaptığı iş Windowsta kodu olmayan GamePad fonksiyonlarını istediğiniz tuşlara atamak. Bu sayede siz Gamepad tuşuna basarken Keygrabber sanki klavyeden belirttiğiniz tuşa basıyormuşsunuz gibi programa kod gönderiyor. Bir nevi Tuş taklidi diyebiliriz.

Mach3 programında Keygrabber fonksiyonlarından faydalanmak istiyorsanız öncelikle MAch3 programının kısayolunu aşağıdaki şekilde düzenleyin ki Mach3 ile birlikte Keygrabber programıda çalışmaya başlasın.

Kısayol içeriği: C:\Mach3\KeyGrabber.exe /p Mach3Mill

Mach3Mill yerine sizin CNC nizi çalıştırmakta kullandığınız Mach3 programını seçiyorsunuz.

Bu şekilde programınızı çalıştırdığınız zaman Keygrabber programının ikonu ekranınızın sağ alt köşesinde :) simgesi ile kendisini gösterecektir.

İsterseniz direkt Keygrabber çalıştırıp oradanda [ Start Mach3 ] butonuna tıklayarak da çalıştırabilirsiniz ancak her seferinde Start Mach3 demekten gına gelecektir.

Peki tuş atamalarını nasıl yapacağız. Eğer bilgisayarınıza bir Gamepad bağlamışsanız (USB den bilgi giriş sağlayan cihazlar HID- Human Interface Devices- İnsan Arayüz Aygıtları olarak adlandırılır.) tek yapmanız gereken sağ alt köşedeki Keygrabber simgesini çift tıklayarak tuş ayarlarını yapmak.

Tuş ayarlarını yapmak için Ekrana gelen Keygrabber programında HID sekmesine geçiyorsunuz ve öncelikle Gamepadinizi aktif hale getiriyorsunuz. Gamepadinizi aktif hale getirdiğiniz zaman ekranda Gamepadinize bağlı olarak tuşlar ekrana gelecektir. Tuş atamak istediğiniz Gamepad düğmesine bastıktan sonra hangi tuşu buraya bağlamak istediğinizi belirtip kayıt ediyorsunuz ve bu şekilde ucuz yollu manuel kontrolünüz oluyor. En kısa zamanda bu işlemin ekran görüntülerinide paylaşacağım ancak şu an Gamepad yanımda değil.

Herkese kolay gelsin....

Buda videosu elin oğlu anlatmış...

 
teşekkürler..... benim js ile denedim mükemmel çalışıyor. el kumandası almaktan kurtuldum :p
 
Kendi çalışmalarını ne zaman ekleyeceksin abicim :)
 
1- Önce Keygrabber çalıştırıyoruz ve HID Controllers sekmesindeki "No" yazan yere çift tıklayarak "Yes" şekline dönüştürüyoruz.

2- HID Controllers "Yes" olduğu zaman "HID keys" ve "Joysticks" sekmeleri aktif olur ve ekranda görünmeye başlar. Tuşları tanımlamak için "HID Keys" sekmesine tıklanır...

3- "HID Keys" sekmesine tıkladığımızda gamepadimizdeki Butonlar Sol tarafta Button 1-2-3 şeklinde sıralanacaktır karşılarındada bu butonların hangi kısayolları çalıştıracağı "Translate to" sütununda belirtilecektir. Örnek olarak Gamepadimizde 3 nolu butona basıyoruz ve cursorumuz Button 3 satırına geliyor. Burada "Alt+S" tuslarına basarak bu kısayolu Button3 e atamış oluyoruz.
"Alt+S" kısayolu Mach3 te "STOP" fonksiyonu için kullanılmaktadır. Dolayısıyla artık Gamepadimizin 3 nolu butonuna bastığımızda "Alt+S" kısayolu MAch3 e gönderilir ve de "STOP" işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu şekilde istediğiniz fonksiyonların kısayollarını Buttonlara bağlayabilirsiniz. Tüm işlemler bittikten sonra File menüsünden yaptığınız ayarları Default olarak kayıt etmeniz gerekiyor. Daha sonra "Start Mach3" butonu ile MAch3 ü çalıştırabilirsiniz.

Not: Öncelikle butonlara bağlamak istediğiniz fonksiyonların kısayollarını bir yere not etmenizde fayda var.

Kolay gelsin...
 
Aynı şeyler wireless 2.4 ghz gamepad içinde geçerlimi?Bu türlü gamepadler 10metre menzilli olabiliyor.
 
Aynı şeyler wireless 2.4 ghz gamepad içinde geçerlimi?Bu türlü gamepadler 10metre menzilli olabiliyor.


Aynen geçerli...

Ancak wireless cihazların nasıl pil düşmanı olduğunu bilmek lazım, düşük pilli bir wireless başınıza olmadık işler açabilir !...

 
Standard Hotkeys - MachCustomizeWiki Linkte TORNA, FREZE ve PLASMA uygulamaları için gerekli kısayolların tamamını göstermiş ama AUTO TOOL ZERO kısayolu yok yada ben göremedim :) AUTO TOOL ZERO için nasıl klavye kısayolu oluşturuluyor ?

Default.grab dosyasının üzerine mi kaydedeceğiz. Ayrıca her seferinde keygrabber programını çalıştırmak gerekiyor direk mach3 programını açtığımızda keygrabber'ı otomatik çalıştırtamazmıyız :)
 
Default.grab dosyasının üzerine mi kaydedeceğiz. Ayrıca her seferinde keygrabber programını çalıştırmak gerekiyor direk mach3 programını açtığımızda keygrabber'ı otomatik çalıştırtamazmıyız :)

-Default.grab dosyasının üzerine mi kaydedeceğiz.
Evet aynen öyle...

-Ayrıca her seferinde keygrabber programını çalıştırmak gerekiyor direk mach3 programını açtığımızda keygrabber'ı otomatik çalıştırtamazmıyız.
İlk mesajda zaten bunu açıklamıştım. Masaüstüne Keygrabberin kısayolunu oluşturup daha sonra bu kısayolun özelliklerine girip.
Hedef yazan yeri aşağıdaki şekilde düzeltin...
Hedef: C:\Mach3\KeyGrabber.exe /p Mach3Mill


Standard Hotkeys - MachCustomizeWiki Linkte TORNA, FREZE ve PLASMA uygulamaları için gerekli kısayolların tamamını göstermiş ama AUTO TOOL ZERO kısayolu yok yada ben göremedim :) AUTO TOOL ZERO için nasıl klavye kısayolu oluşturuluyor ?

Auto Tool fonksiyonun kısayolu yok ise herhangi bir Screen edit programı ile bu fonksiyona kısayol atayabilirsiniz...
 
Eksen kontrollerinde sıkıntı var bir türlü çözemedim. Joystick sekmesine geliyorum X ve Y eksenleri otomatik atanmış oluyor. Bende Z eksenini atıyorum ama z eksenine komut verince mach3 programı z ekseninde sayıyor tamam ama interface kartta B eksenine komut gidiyor :D

Ayrıca Çalışan tek eksen X ekseni oda hep sağa yada hep sola gidiyor. Y eksenide programda sayıyor karta hiç komut gitmiyor ve y ekseni de hareket etmiyor yani.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst