Kesinti

Katılım
2 May 2019
Mesajlar
15
Puanları
1
Elektrik kesintileri ile ilgili merak ettiğim bir konu var. Bir çalışma esnasında kesinti yapılacağı vakit kesintiyi sadece bir mühendis mi yapar ? Kesinti esnasında ne gibi bir işlem yapılır ? Bir de jeneratör vs. geri besleme riskine karşı ne yapılmaktadır ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kesinti o.g den yapılacaksa elektrik kesildikten sonraki orta gerilim kabloları bir kablo ile bir birine bağlanıp topraklanır jeneratör kapatılır emg butonuna basılır uyarı levhası asılır kumanda panosuna.
a.g den yapılacaksa jeneratör kapatılır emg butonuna basılır uyarı levhası asıır üstüne yine kompak şalterlerinin üzerine uyarı levhaları asılır başka biri elektriği açmasın diye
Emniyet için alçak gerilim kabloları nı yine bir birine bağlayıp kablo ile topraklayabilirsiniz elektrik kesildikten sonra elektrik açılırsa akım toprağa akacaktır hızlıca ama alçak gerilimde yapıldığını duymadım görmedim ama yapılırsa elektriği biri açarsa çalışan için koruma olur
Yardımcı elemanlardan birini jeneratör ve ana şalterlerin yanına bırakırsınız kimse şalterlere dokunmasın diye bunu yapacak fazla eleman varsa
 
kesinti zamanlı ( Bakım vs gibi ) , kesinti zamansız ( arıza vs gibi )
kesinti yg kesinti og
 
Planlanmış ag ve og için mühendis ne yapar onu merak etmiştim .
 
Planlanmış ag ve og için mühendis ne yapar onu merak etmiştim .

planlanmış kesinti
örneğin bakım ( ağaç dalları og ) için
gün belirlenir izinler alınır og çalışması için emir komuta zinciri bakım mühendise emir gelir .
ana trafo merkezden enerji kesimi için işi yapacak görevlendirilen bakım mühendisi imza için merkeze gider .
veya
bakım görevlisi usta başı vs gibi ismi ana trafo merkezine yazı ile verilen şahıs enerji kesimi için imzaya gider .
son mühendis de usta başı veya diğer şahısa ( yazı ile isimi gecen kişi ) ye taşaron edebilir. ( işin yoğunluğuna göre )

örneğin bakım ( ağaç dalları ag ) içinde
ag için kendi içinde işi yürütülür . og tarafını ilğili olmadığıdan iç sistem
bakım mühendisi işin yapılması için usta başı vs gibi şahsa görev verir .

Planlanmış ag ve og için mühendis ne yapar :
emirler verir , yapılacak işin organizasyon diyebiliriz .

mühendis isterse işi kendisi yapsın !!! bence sakıncası yok .

her zaman iş güvenliği .
 
Planlanmış ag ve og için mühendis ne yapar onu merak etmiştim .

Planlı kesinti dediğiniz olay şebekede tarafında dağıtım şirketince yapılacak çalışamadan dolayı bir kesintidir. Burada 1)Dağıtım şirketinin yapması gereken işler 2)Tesisin YG işletme sorumlusunun yapması gereken işler vardır. Dağıtım şirketi sizi bağlamadığına göre tesis sorumlusunun yapması gereken işler;
Tesisin durumuna göre bu değişir. Planlı Şebeke kesintisi durumunda tesiste senkron jeneratör sistemi varsa kesintiden hemen önce şebekeyle senkrona girme işlemi yapılır. Böylelikle yükte hiç bir kesinti olmaz.
Şebeke ile senkron sistem yoksa şebeke-jeneratör transfer şalterinin mekanik kiliti kontrol edilir yanlışlıkla şebekeye geri dönüş olmaması için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst