kepenk sistemi yardım lütfen

mrt1131

Üye
Katılım
9 Şub 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Herkese iyi akşamlar siteye yeni üye oldum çok başarılı bir site. Ekts programından kumanda projeleri çizip iş yerindede uygulamasını yapıyorum. Benim kaç gündür uğraştığım bir problemim var yardım ederseniz çok sevinirim.
y butonuna basınca motor yukarı gidecek swichine değince duracak
a butonuna basınca motor aşağı gidecek swichine değince duracak
her iki butondan birine basınca ötekine bassak bile bir işlem olmayacak
buraya kadar sıkıntı yok yapıyorum ama :)
a botonuna basınca motor aşağı inerken bir tane sensör var bu sensör gördüğü anda motor aşağı inmeyi durduracak ve 2 sn sonra yukarı çekecek. Yukarı swichine değincede duracak.
Sensör sadece a butununa yanı motor aşağı inerken işlem görmesi lazım.
Bu şekilde bir çizim lazım bana kaç gündür uğraşıyorum olmuyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hayırlı akşamlar
Sorun program ile alakalı ise çizim gönderilebilir ve takılınan yer belirtilebilir ayrıca site içi eski konularda detaylı sonuçlar çıkacaktır.
Mantık yönüyle, motor aşşağı inerken motora paralel bir röle(/kontaktör) bu sensörü etkinleştirse ve çıkışları varsa reset kısmına yoksa uygun mantık ile kombine kullanılabilir. Rölelerin NO NC uygun kısımları ve mühürleme mantıkları incelenmelidir.
Başarılar...
 
yukarı-aşağı.jpg
 
Berkan bey bu devreyi ben kumanda yani kontaktör röle ile yapmak istiyorum plc vs ile değil.
Hemmuhhemtek bey sizin çiziminizdeki y kapalı kontağı y kontaktörü enerjilendiği zaman açılacağı için zaman rölesine enerji gitmeyecek ve işlem duracak gibi. Ayrıca yine enerji direkt olarak y kapalı kontağından geçip sensördende geçip zaman rölesini enerjilendirerek y kontaktörünü çektirir.
 
Sistem hem aşağı hem yukarı doğru aynı anda gidemez. ya aşağı gider ya yukarı.
Yukarı doğru giderken sınır anahtarına kadar durmaz.
Aşağı giderken ise sensörü gördüğünde durur ve 2 sn sonra yukarı hareket eder.

Bence sorun yok gibi.
 
Sistem hem aşağı hem yukarı doğru aynı anda gidemez. ya aşağı gider ya yukarı.
Yukarı doğru giderken sınır anahtarına kadar durmaz.
Aşağı giderken ise sensörü gördüğünde durur ve 2 sn sonra yukarı hareket eder.

Bence sorun yok gibi.

Hocam teşekkür ederim ekts de denedim oldu ben zaman rölesini röleden çektirdiğim için olmuyormuş. Yalnız birde şöyle bir sorunum var. Sizin çiziminizde enerji sensörün ucunda duruyor. Sensör a veya y butonlarına basılmasa bile gördüğü an y kontaktörünü enerjileyip yukari çektiriyor. Ben a butonuna basıldıktan sonra sensörün ucuna enerjinin bir şekilde gitmesini ve sensörün görmesiyle tekrardan yukarı çekmesini istiyorum. Bunu yapamadım kaç gündür uğraşıyorum beynim patladı ne yaptıysam olmuyor.
 
yukarı-aşağı.jpg
 
Son düzenleme:
Hocam tamam hata bendeymiş zaten deminki mesajımı sildim çok teşekkür ederim yardımınız için olayı anladım y normalde kapalısını s rölesinin enerjisini kesmesi için sensörün çıkışına koymuşsunuz bende sensörün önüne koymuşum düzelttim oldu. İyi geceler.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst