Kendin Yap motordan Bağımsız Isıtıcı

avmigran

Üye
Katılım
28 Ara 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Herkese iyi günler diliyorum.
Elimde bir tane 12v 100ah jel akü, bir adet 4000watt invertör bir tane de 2000watt fanlı ısıtıcı var.İnvertör ile fanlı ısıtıcının arasına zaman saati koysam mesela arabaya binmeden bir saat öncesine ayarlasam;
Akü bu düzeneği çalıştırır mı? Çalıştırırsa kaç saat çalıştırır ve yangın gibi bir risk olasılığı var mıdır?
Cevaplar için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Günaydınlar.
Eldekileri aynı türden yazsaydınız çözümü bulacaktınız. Şöyle ki, ısıtıcınız/yük watt cinsinden ise akünün gücünü de watt cinsine çevirmek gerekiyor. Yani teorik olarak (kağıt üstünde) Güç=VoltxAkım => akü toplamda 12x100=1200 watt verebilir! O da çekilen akıma, akü türüne göre değişir. Yani jel aküler en fazla yüzde 80 oranında kullanılabilirler. Yine bu yüzde 80 gücü ne yoğunlukta çektiğinize bağlı. Saatte 5A çekerseniz yüzde 80 güce yaklaşırsınız. Akım arttıkça bu yüzde hızla aşağılara inecektir. İhtiyaç gücü olan 2000'i 12'ye bölerseniz teorik olarak saatte 167A akıma ihtiyaç duyar. Kayıplarla bu 200A'ın üzerine çıkar.

Gelelim sizin ihtiyacınıza, 2000 watt bir ısıtıcıyı söz konusu 4000 watt inverterle, (inverter kayıpları da göz önünde bulundurulacak) beslemek, bu akünün bir kaç dakikada isyan etmesine sebep olur. Lityum tabanlı bir akü ile yarım saate yakın gücü sonuna kadar sömürerek ısıtıcı çalıştırılabilir. Bu iş için webasto cihazları mevcuttur.

Böyle bir şey de yapılabilir.
 
Son düzenleme:
Belirttiğiniz gibi olmaz, farklı yöntemler düşünülebilir. Sizin belirttiğiniz gibi çok fazla kayıp olacak ve o aküyü hergün tekrar tekrar doldurmanız gerekecek.

Ayrıca avantajlarına göre maliyet olarak daha çok dezavantajı olacaktır. İyi düşünmek lazım.

Bu tip bir şey için akla ilk gelen karavanlarda bir nevi demirbaş olarak kullanılan bir sistem var. Benzinle çalışıyor. Ateşlemeyi elektrikle yapıyor. Oldukçada kompakt cihazlar.


Bir diğer çözüm, elektronik forumunda olduğumuza göre; xD

Araç kontak anahtarına paralel ikinci bir elektronik anahtarlama işlemiyle istenen vakitte öncesinden boş vitese alınmış aracı çalıştırabilirsiniz. (Bu noktada motor kilidi ve anahtar algılama işlemini incelemek lazım. ) Siz kahvaltınızı yaparken aracınız ısınmış olur ve sıcak sıcak binersiniz.


Aslında 12/24v ile çalışan 150/300w ısıtıcılar mevcut fakat ancak havayı ılıklaştırır düşüncesindeyim.
 
Cevaplar için teşekkür ediyorum. Orjinal webasto sistemler çok pahalı olduğu için acaba böyle olur mu dedim.Tabi ki ne kadar ekmek o kadar köfte imiş. Webasto tarzı biraz daha uygun kuru tip sistemler var ona yönleneyim artık.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,471
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst