Kendi Yaptığımız Hatalar

18 yaşında büyük bir fabrikada çalışmaya başladım.1 yıl kadar sonra vardiyada tek başıma kalabileceğime karar verildi.(havalar 1500)
sabah makinacılar Bakım için 110kw bir motoru sökmemi istediler.Motoru söktüm ve yazdım.Birkaç saat sonra mekanik bakımın bittiği motoru bağlayabilceğim söylendi.Motoru zaten ben söküp kaydetmiştim aynı şekilde bağladım. Motor yıldızda çalıştı. üçgende sigortalar attı ve bölgenin ana şalteri açtı. Hertaraf sessizliğe büründü .O yaşıma kadar o kadar korkmamıştım.Şalteri kurdum sigortaları değiştirdim.Zarar gören motor klemenslerini değiştirdim. o an farkettim ki motor benim söktüğüm motor değil.Dolayısıyla kayıt yanlış.Motoru ölçüp tekrar bağladım.çalıştı.Çalışmasaydı herhalde bırakıp kaçardım.
o günden beri yüzlerce yıdız/üçgen motor bağladım her zaman ölçerim.hiç sorun çıkmadı.En fazla ters dönmüştür.Tüm çalışanlarıma da önce ölçmeyi sonra bağlamayı öğretmeye çalışıyorum.

20 yıldır aynı grupta çalışıyorum.(ben dahil )pekçok elektrikçinin enerji varken çalıştığı durumlar oluyor.doğruyu yapıyoruz demiyorum.bazen şartlar zorluyor.Belki bizi işten daha çok önemsiyecek (atmak pahasına) bir yönetici ile çalışmak nasip olur
 
benımde basıma şöyle ilginc bir olay gecti

askerden yenı geldıgım donem ve kacak akım rolesının artık zorunlu oldugu zamanlar cokta uzak degıl 2004 sonu
kendı ellerımle yaptıgım 3 katlı vıllada en alt makıne daıresının kacak akım rolesını ben ıptal etmısler sonra bellı zaman aralıgından sonra bahcıvan bahcedekı bı prızden az bıse gıdıklanmıs aradılar tlf bole bole bakarmısız dıye sasırdım role nıye atmaz dıye bızım cırak (tabı bız yokken kalfalıga sarmıs ıs)ı ıptal etmıs nıye sebeb yok tutmuyor bozuldu bende ıptal ettım ve sonuc sokersın tum topraklamaları tek tek sorun notr toprak arasında tek tek denersın tık bırınde atar role bak nerenın hattı bahcedekı prız allahtan bahcelere tek tek sıyah nym cekmısım kalın ızolelı prızı bı sökersın ıcerısınde halen sıvı halde yeşıllesmıs bı sekılde kabuguyla beraber sumuklu becek : )) sorunu cozduk cıragada işi ögrettık arıza nasıl bulunur dıye : )))
 
Bir itiraf da benden,fişek sigorta kutusuna alttan giriş yapmışım dalgınlıkla,yani sigorta atsa ve birisi değiştirmek istese enerji altında kalacaktı.Ertesi günü Allah'tan farkettim ve hemen bağlantıyı değiştirdim.
 
saygılarla bende bir olayı anlatayım çalıştığım kurumda kompanizasyon sistemi arızalandı ve kurucu firmadan eleman istendi ve tamire başladılar mühendis arkadaş başladı pabuçları sökmeye elinde açık agız anahtar bir güledi arkadaş bayıldı düştü sonra anladıkki tırafonun sabit olan kondansatör uçlarını kısadevre yapmış
 
bir alışveriş merkezinde bus-bar ın ucundan çıkan kablonun güzergahını değiştiriyorduk. pano odasında bus-bar'ı besleyen şalteri açıp, üzerine de "çalışma var dokunma" yazısı astık. çalışmaya başladık. ustalar çay molasındayken bus-barın ucunda ses bombası patladı. hıyarın teki üzerinde yazı olan şalteri kaldırmış. mazereti de "ben çalışma bitti sanmıştım" . eğer ustalar çay molasında olmasaydı şu an aramızda olmayabilirlerdi. yani siz siz olun açılmaması gereken şalterleri kilit altına alın.
 
Açık söyleyim bu aralar sık olarak yaptığım hata yeni kurulan sistemdeki ventil ve diğer tip ventilleri kontrol etmeden verdiğim 220 v meher bobinler 24 müş :) gitti güzelim bobin
 
Açık söyleyim bu aralar sık olarak yaptığım hata yeni kurulan sistemdeki ventil ve diğer tip ventilleri kontrol etmeden verdiğim 220 v meher bobinler 24 müş :) gitti güzelim bobin

:D Sana birşey olmasın sevgili dostcan,ama Avrupa Birliği normlarına yavaş yavaş geçiyoruz ve özellikle makina elektriğinde 24v. artık standartlaşıyor,daha dikkatli ol bence;)
 
:D Sana birşey olmasın sevgili dostcan,ama Avrupa Birliği normlarına yavaş yavaş geçiyoruz ve özellikle makina elektriğinde 24v. artık standartlaşıyor,daha dikkatli ol bence;)

Bugün Fabrika geneli bir revizyona başladım. Artık o hataya düşmemek için tabi sadece ben değil genel :) sistemde ne kadar 220 çıkış varsa enstrüman beslemelerini 24 olarak değiştiriyorum. Yani bobin yakma devri kapandı.
 
ilkokulda gece lambası yapıyorduk lamba yanmadı
ben de elimi duyun içine soktum böylece niye yanmadığını anladım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst