Kendi Tristörlü kompanzasyon sistemimizi kuralım

baran-ist

Üye
Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
44
Değerli hocalarım ve arkadaşlar
Bildiğiniz üzre enson reaktif oranları %15 ve %10'a çekildi. Mevcut kontaktörlü sistemlerle bu oranları yakalamamız çok zor, diceksinizki Tröstörlü sistemler mevcut evet mevcut ama çok pahallı bu sistemi herkesin kurdurmaya gücü yetmicektir birde ekonomik krizi hesaba katarsak imkansıza gider. Ben OSB'de çalışmaktayım ve müşderilerin bu ihtiyacını daha ucuza, pratik ve güvenli bir sistemle çözmek istiyorum. Onun için konuyu üçe ayırıcam;
1. Güç kontrol rölesi
Bu konuda çeşitli firmaların röleleri mevcut fiyatlarını araştırıcam buraya yazıcam.
2. Tristör
Karaköyde bankalar caddasinde bi firmayla konuşdum ELSE elektrik bunlar zaten 3 tristörü soğutucu üstüne monte edip fan takılı bi sistem yaptırıyorlar dışarıya ve tabi tristörleri gerilimin 0 noktasında devreye alıp çıkaracak bide kart ekliyorlar zaten işin can alıcı noktası orası gerilimin 0 noktasında devre girip cıkmazsa bi anlamı kalmaz. 250Kvarlık kondansatör için tristör modülü 350 EURO'ya satıyorlar. Bunu kullana biliriz yada kart üstündeki devreyi bilen varsa burada bize verebilirse gerisini bizde yapabiliriz. SSR ler bu konuda nasıl ve fiyatları nedir bilmiyorum.
3. Bunlar Dışında Kalan Malzemeler
Örneğin ben fazla masraf olmasın diye üzerindeki malzemelerin kullanılması tarafdarıyım hazır sistemlerde adamlar bize sacdan yaptıkları panoyu bile bi dünya paraya satıyorlar. NH sigortalar var genelinde bunların panoda kalması ne sakıncalar doğurur, kondansatörlerin incelenmesi gerekir tabi genelde 400V kondansatör kullanıyor bunların 415V veya 440V la değişdirilmesi en uygunu çünkü hafta sonu yada tatil günlerinde işyerleri çalışmadığı için voltaj yükselir onun için sabitler patlar ve devreyede her giren teker teker patlar.

Arkadaşlar bu konu diğerleri gibi değil yapacağımız çalışmalar herkesin işine çok yaricak eminim. Konuyla ilgili bilgilerinizi ve araştırmalarınızı bekliyorum. Bende yaptığım araştırmaları ve bilgileri burda sizlerle yaplaşıcam. Cihan Saritas arkadaşımızın tezini inceledim faydalı bilgiler mevcut sanayide daha profösyönel ve herkesin yapabileceği şekle getirmek gerekiyor. Arkadaşımıza emeğinden dolayı teşekkür ederim.(dosya ekte mevcut)
YALNIZ ÇOK RİCA EDİYORUM SAYFADA BİLGİ KİRLİLİĞİ OLMAMASINA DİKKAT EDELİM. YEREKEN ŞEYLERİ YAZALIMKİ İNSANLAR BOŞ YERE YAZI OKUMASIN "BENDE ARADIM BULAMADIM BULURSANIZ BANADA YAZIN" GİBİ YAZILARI YAZMAYALIM SAYFAYI TAKİP EDELİM.
.....ŞİMDİDEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM......
 

Ekli dosyalar

  • cihansaritas'ın tezi.doc
    1.8 MB · Görüntüleme: 985
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sayın baran-ist

bildiğim kadarıyla reaktif oranlarının değişimi süresiz olarak iptal edildi. geçen seneki oranlar devam ediyor. röle olarak biz abb rvt röle kullanıyoruz bence profesyonel bi röle ve fabrika gücümüz yüksek olmasına rağmen bugüne kadar cezaya girmedik. win fuarı 2.fazda gördüğüm tristörlü kontaktörler çok profesyonel. fiyat olarak tabiki pahalı ama uzun vadede fiyatını hakediyor kesinlikle. kondansatör olrak reçineli kondansatörler mevcut. bu kondansatörlerin ömürleri daha uzun. bu tip kondansatörlerde yanıyor ama üzerinde ufak valf var ve patlama olmuyor.
 
sayın baran-ist

bildiğim kadarıyla reaktif oranlarının değişimi süresiz olarak iptal edildi. geçen seneki oranlar devam ediyor. röle olarak biz abb rvt röle kullanıyoruz bence profesyonel bi röle ve fabrika gücümüz yüksek olmasına rağmen bugüne kadar cezaya girmedik. win fuarı 2.fazda gördüğüm tristörlü kontaktörler çok profesyonel. fiyat olarak tabiki pahalı ama uzun vadede fiyatını hakediyor kesinlikle. kondansatör olrak reçineli kondansatörler mevcut. bu kondansatörlerin ömürleri daha uzun. bu tip kondansatörlerde yanıyor ama üzerinde ufak valf var ve patlama olmuyor.

Abb röle güzel bir cihaz , ama ; ABB rvt röle tek fazdan kontrol yapıyor ... Yüksek güçlü tesislerde işe yarayabilir ,ama daha düşük tüketimli tesislerde yeterli gelmeyebilir...
Düşük tüketimli tesislerde üç faz- Faz-faz - Faz-nötr kontrol yapan sistem gereklidir...
 
evet yeni sisteme göre kontaktörlü panolar değerleri karşılamakta zorluk çekiyor. arkadaşımız tristörlü panolar çok pahalı demiş biliyorsa piyasadaki fiyatlar hakkında bizi bilgilendirirse seviniriz. ben kısa bi hesap yaptım eski panolarla ilgili onunla karşılaştıralım entes r.g.r.=400 kondansatör=70*6=420 kontaktör=50*6=300 girişine bir sigorta koymamız gerekecek=50 bunun m.o.a pakosu çalışıyor lambası falan 100 bide akım trafosu 30 bide sacı 200 yani anlayacağınız 6 kademe yaklaşık 20 kvar bi pano kurmaya kalksanız 1500 tl ye mal olacak. bu sistemin dezavantajı tek faz üzerinden ölçüm alıp 3 faz kompanzasyon yapması kademeler devreye girip çıkarken yaptıkları aşırı dalgalanmalar kondansatörlerin ve kontaktörlerin bozulma olasılıklarının yüksek olması ve Bakım gerektirmesi. eğer piyasadaki tristörlü cihazların fiyatını bilen varsa söylesin ve karşılaştıralım arkadaşlar bu avantajlara verilecek fiyat farkı değermi!??
 
dinamik kompanzasyon dedikleri mevzu
kondansatörlere uygulanan gerilimi faz kontrol yöntemiyle ayarlayarak
reaktif akımı real time kontrol edip % çok az hatayla indüktif akımları
dengelemek.

else firması dışında pek çok ithalatçı mevcut ayrıca kontrol devrelerine
böyle büyük paraların ödenmesi dinamik kompanzasyon sisteminin henüz yeni
olmasından

temelde akımdaki faz kaymasını sayısal veya analog bir veriye çevirip
bildiğimiz tristörlerde faz kontrolle gerilim ayarlama devresi.

tristörü tetiklerken 1.5 volt dc gerilime ihtiyacımız vardır ve buda
çok kısa zaman aralıklı bir pulse şeklindedir.bu sinyalin izole olması
ve gate katot arasına izole trafoyla verilmesi lazımdır.

tca795 entegresiyle bu iş sağlıklı şekilde yapılır

kondansatörleri bir dimmerle şebekeye bağlamak diğer
bir ifade şekli olabilir.
 
Sn.mulayim in bahsettiğinin tersine bende tristörlerin akım ile sürülebildiğini biliyorum. Çok güçlü tristörler olmamak kaydı ile en az 20uS'lik 2*3 A/uS lik tepe akımıda 1 A civarında olan bir sürme devresi ile (uçları açıkken 15 ila 30 V gerilim üretebilirler) sürülebilir. İdeal sürme akımı tristörlerin hızlarına göre ve yüke göre değişiklikler gösterebilir.
 
...Bildiğiniz üzre enson reaktif oranları %15 ve %10'a çekildi.

Bu oranlar Teiaş'ın Tedaş'a uyguladığı oranlar. Son kullanıcı olan bizlere bir etkisi direkt olarak yok. %20-%15 tarifesi devam etmekte.

Karaköyde bankalar caddasinde bi firmayla konuşdum ELSE elektrik bunlar zaten 3 tristörü soğutucu üstüne monte edip fan takılı bi sistem yaptırıyorlar

Benim gördüklerimde genelde 2 tristör modülü kullanılır. Fazın biri direkt olarak (sigortadan geçtikten sonra tabii) kondansatöre verilir. Bu maliyeti azaltmak için sanırım.
 
Evet arkadaşlar Tristör çeşitli şekillerde sürülür doğrudur opto-kupler yada trafoyla. yüksek amperli tristörler izole trafoyla genelde sürülmektedir. direnc-kondansatör-diyot üçlüsüyle sürülür. bu konuya daha fazla hasıl arkadaşlar var tabi. konuyu madde madde irdeleyelim dememdeki maksat zaten oydu. bu konuyu elektronikci arkadaşlar daha iyi bilir. o noktada o arkadaşlar verimli bi devre cize bilirlerse sahada bunu kolaylıkla uygular ve sonuçlarını yazarız. GENÇ AREKADAŞIN bahsettiği tek fazın direk verilmesi konusunu bende gördüm zaten orda seçilen tristörler çift tristör yani diğer bağlantıda her faza bir tristör bağladığnız zaman + palsi tristör üzerinden kontrol ediyorsunuz - palsi ise diyot üzerinden direk geciriyorsunuz. şimdi hangisi kullanacağımız önemli değil bence önemli olan kullanacağımız tristörleri sürecek olan devre. diyotlu-tristör ve tristör-tristör bunların hangisini sorunsuz olarak sürebiliriz. birde reaktif güç kontrol rölelerini incelememiz gerekiyor onlar tristörleri direk sürüyorsa sadece tristör alıcaz soğutucuya monte edicez bide fan olayı böyle çözebiliriz belki bide konuyu bu yönüyle ele almak gerekir diye düşünüyorum...
 
bende bu konu hakkında bildiğim kadarı ile eklemeler yapayım

başta bu konu Elektrik değilde Elektronik ağır basıyor!
yani arkadaşlar şunu belirtmek isterimki elektrikçi arkadaşlar oturupta değerli kıymetli zamanlarını harcayarak tristör sürmek ile uğraşmasınlar,
konu tristörün geytine bir sinyal vererek sürmekle bitmiyor fazlası ile problemler çıkabilir

bu ürünü yapan arkadaşlardan almak daha uygun baştata yazdığım gibi elektronik hatta bu konu elektronikçileride aşıyor güç elektroniğine giriyor

yani bu konunun uzmanları bile bu tür uygulamalara yaklaşırken çekinceli yaklaşırlar ve bu sistemlerin tasarımları bir kişi ile değilde bir kaç kişilerle yapılıyor

ben bu yazıları neden yazdım yazıda komple karamsarlık görebilirsiniz ama benim burda siz değerli meslektaşlarıma vermek istediğim bu tür konular bir kontaktör veya bir plc kontrol ile bağdaştıralamaz, değerli zamanlarınızı harcarsınız ve ciddide maliyet harcarsınız ve sonucunda bir arpa boyu yol alamazsınız, yaparsınızda sahada ilerleyen zamanlarda bir sürü sorunlar çıkar.



saygılarımla
 
Son düzenleme:
Ben gunerdr arkadaşımız gibi düşünmüyorum.
zaten konuyu 3e ayırdım, mesele sadece tristör sürme olayı değil. DC motorlarda 2 ve 4 bölgeli tristör gruplarıyla çalışdım ve inceledim o kadarda karışık değil 190KW DC motor çalıştırıyor bunlar bu sürücülerin tamirini yaptım onlar bile harmoniklerden patlıyordu. sanırım yazımı tam okumamış arkadaş hazır tristörlerde var onlarıda kullanabiliriz bu işde risk tabiki var maliyet tabiki var 600Kvarlık sistemi hemen kuralım demiyorum bende zaten ilk etapda 30Kvarlık ufak bi devre kurup görücez arkadaşımızla düşüncemiz bu konuda. zaten rist yaratacak şeylerin farkındayız bi kere kondansatörün cekeceği akımın üstünde değerde bi tristör secmek gerekir 8A için 10lik tristör gerekir termir ayarınında hasas olmasında fayda var, çalışma gerilimide direk 400V secilirse o tristörde tabiki delinir. kondansatörlerinde 400V değil 440V secilmesi gerekir. Bu konulara dikkat edilirse risk minumuma iner. bilgilerimizi arkadaşlarla zaten paylaşıcaz ve kurduğumuz devreninda sonuçlarını yine burada yazıcaz bende ABB yada merlin gerin malzemleri secip devre kurabilirim ancak biz masraf mümkün olduğunca azalsın cabasındayız. risk almak istemeyen marka secebilir. bu sadece yelpazenin zenginleştirilmesi için yapılan bi çabadır. çalışdığım yerde çok çeşitli müşteriler var onların isteğine göre kurduğum sistemler ve bu sistemlerde çıkan sorunlarlada ilgili bilgi yine burda vericem.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst