kaynak makinasından gelen maksimum 800 amper akımı pic ile kullanarak

kardemird

Üye
Katılım
3 May 2012
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
56
kaynak makinasından gelen akımı şönt yardımı ile ölçerek pic e okutup amper çekmeye başladığında veya durduğunda duman emme makinasının bir role ile çalışıp durmasını sağlamak istiyorum nasıl yapabilirim.
 
Şönt direnç kullanmak bana pek mantıklı gelmedi. 1miliohm direnç kullansanız 800A için 640W gibi bir direnç değeri çıkıyor.
İzole olmaması veya izolasyon için ayrıca ek elemanlar gerektirmesi de var.

akım trafosu veya hall sensör-reed anahtar kullanmak daha doğru olur. Ben olsam on-off hall veya reed tercih ederdim.
Reed seçerseniz zaten anahtar, Hall sensör ise on-off çıkış veren türden seçilirse direkt pic'in schmitt trig li bir girişine girilir, digital input olarak okunur. ADC vs. de olur.
Gerçi pic de şart değil. Bir opamp-komparator ve çalışma süresini belirleyecek bir R-C devresi de iş görür.
 
Şönt direnç kullanmak bana pek mantıklı gelmedi. 1miliohm direnç kullansanız 800A için 640W gibi bir direnç değeri çıkıyor.
İzole olmaması veya izolasyon için ayrıca ek elemanlar gerektirmesi de var.

Akım trafosu veya hall sensör-reed anahtar kullanmak daha doğru olur. Ben olsam on-off hall veya reed tercih ederdim.
Reed seçerseniz zaten anahtar, Hall sensör ise on-off çıkış veren türden seçilirse direkt pic'in schmitt trig li bir girişine girilir, digital input olarak okunur. ADC vs. de olur.
Gerçi pic de şart değil. Bir opamp-komparator ve çalışma süresini belirleyecek bir R-C devresi de iş görür.

ilginize teşekkür ederim o zaman akım 800/5 akım trafosu ile gelen farklı akıma göre 3 ayrı role ile 160 amperde 1 role 180 amperde 2. role 200 amperde 3. role çalışsın akım tarafosundan akım kesilincede stop etsin şeklinde devrede yardımcı olabilirmisiniz.
 
akım trafosu kullanarak 800/5 çıkan değişken akıma göre roleleri çalıştırıp durdurmak istiyorum mesela 160 amperde 1. röle 180 amperde 2. röle çalışsın istiyorum opamp larda veya comparatorlerde akım karşılaştırması veya değişken akıma göre tetikleme mümkünmü .
 
Merhaba.Şönt direnç kullanmak bence de pek kullanışlı ve mantıklı olmaz diye düşünüyorum.(Çünkü kullanılan bir şönt dirençte,bu paralel dirençte,yüksek akımda (Max.800 amperde) geçen akımın,bu dirençte ortaya çıkardığı atık ısı etkisi,ölçümde sapmalara,yanlış akımların ölçülmesine de sebebiyet verebilir.)

Akım trafosu kullanmakla,geçen bu kaynak akımına göre anolog sinyalinin (akım şiddetinin) kolayca da eldesi sağlanacaktır.Birden fazla röle,(3 adet gibi) belirli akım değeri için, kritik olarak 1,2 ve 3. röleleri çalıştırıp,bunlar da statoru 3 kademeli olan bir üniversal motoru (Devire göre de hava çekiş debisi de lineer olarak artacak şekliyle) çalıştırmak isterseniz,işte o zaman kanımca mikrodenetleyicili bir karttan destek almak da gerekli olacaktır.

Bu mikrodenetleyici entegrenin sinyal girişinden akım trafosundan çıkan belirli anolog sinyaller,sensör değeri oluşturmak amacıyla bu pic entegresinden anolog olarak da girebilmeli.Örneğin 200 A kaynak akımı,bu kaynak kablosundan geçtiğinde,pic yazılımı kendi iç döngüsündeki programla bunu kendi içinde yazılan sabit bir amper değeriyle karşılaştıracak (200 A’dan küçükse en başa dön,pic entegresinin çıkışlarına tris A,tris B,tris C gibi,bu anoloğ değeri hiç yansıtma,dikkate alma gibi) belli amper değerlerinde ise,belirli bacaklarından anolog çıkış akımlarını çıkartıp gönderebilecek,bunlar bir güç transistörüyle kuvvetlendirilip,(Motor sargıları için kullanılabilir şiddette dc. akıma PWM prensibiyle dönüştürülecek şekilde çıktıktan sonra,kademeli bir üniversal motorun (Havalandırma fan motorunun) 3 kademesine,kademe kademe artan,bu akım şiddetinin büyüklüğüne göre (Programlanmış şekliyle) ayrı kademelerde ( 3 kademede) her kademede belli amper değerine karşılık gelecek şekliyle de,dışarıdaki bu fan motoru sargılarına direk olarak,bu hava debisinin=aspirasyon akımı şiddeti değişimi) amacıyla da verilecektir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
gözünüzü akıma cok ciddi dikmişsiniz başka şey görmez olmuşsunuz, akım olduğuna göre voltaj da var, istediğinizi opamplı- voltaj karşılaştırıcı yaparak gerçekleştirebileceğinize inanıyorum. hatta 3914 lü voltaj seviye göstergesi bile mimkin sanıyorum. Fana gelince 1. röleyle tetiklersiniz *ilk çalışan ve son duran olacağından*.
 
Ya kaynak çıkışı DC ise ? ;)

Yine de akımın akmaya başladığı an yakalanıp bir röle çektirmek mümkün olur bence.
Ama ayarlı vs. olsun isteniyorsa akım trafosu yerine lineer hall sensör tercih etmek daha iyi olur.

Pic kullanılıyorsa ADC ile okunur, okunana göre fan veya fanlar akım süresine, büyüklüğüne göre istendiği kadar çalıştırılır.

3 farklı fan için 3 ayrı ayarlanabilir gerilim bölücü ile digital olarak okumakta mümkün. Gerilim bölücüler için biraz deneme ile doğru değerler bulunur.

Birde pic in input pinlerinde ki gerilimin 5V geçmemesini sağlayacak zener vs. gibi önlemler de alınmalı.

Pic siz durumda gerilim bölücüler birer 555' i de tetikleyebilir.

Akım trafosu ile de bir tetik darbesi üretmek mümkün ama, özellikle sabit akımla kaynak yapılıyorsa trafodan ilk anda bir puls dan başka birşey okumak pek mümkün olmaz.
Lineer hall daha iyi olur.
 
Ya kaynak çıkışı DC ise ? ;)

Skala değeri 800 ampere kadar olan çok ucuz bir pensampermetreyi (Ac/dc ölçen) bu uğurda kullanmak,belki bu olabilir.:)Ama bu önemli projede kullanabilmek için de,display'e ölçülen akım değeri,sayısal değer olarak da verilmeyip,iç devre yapısından aldığımız bu ölçüm sinyalini de doğrudan pic entegresine sinyal olarak yine girebilmemiz lazımdır.Veya ayni şekilde yine bir pensampermetre prensibi ile,geçen büyük bu büyük dc. akımları algılayıp da,bunu anında değerlendirilecek,anolog bir sinyale dönüştürecek olan diğer başka cihazlar,devre yapıları,çözümleri de yine düşünülüp de bulunabilir.Ama şu anda başka bir çözüm de aklıma hiç gelmedi açıkçası.Bu konuda biraz beyin fırtınası yapmak da şart gibi görünmektedir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
yazılanları anlamaya çalıştım bu arada elektroniğe fazla hakimde değilim akım trafosuna bir direnç bağladım paraleldende daha ufak bir dirençlede akımı düşürüp pic e girdim 12 f 675 e bu akımları nasıl bir program komutu ile değişik amper değerine göre röleleri sürdürebilirim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst