kaynak gözü neden alır ?

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,518
Puanları
419
arkadaşlar kaynak göze neden alır ? yada şöyle sorayım

kaynak yaparken gözümüz ışıkdan mı yoksa kaynak yaparken oluşan yoğun dumandan mı gözler etkileniyor.

yeni çıkan kaynakcı gözlükleri var otomatik kararan ve başımızın ön tarafına komple kapatan bunların faydası varmı ?

Solormatik-Maske.jpg
 
öncelikle yoğun ışıktan gözlerimizi hassaslaştırır yani gözlerimizi alır bahsettiğiniz kaynak meskeleri elektronik olup camları lcd şeklindedir (hesap makinelerindeki gibi benzer)ark anında lcd ekranı karartarak daha kontrast hale gelerek ışığın geçirilmesine bir nebze karşı koyar klasik siyah kaynak camı gibi davranır yoğun ışık kalkar kalkmaz normal cam görünümüne döner.resimde görüldüğü gibi parlaklık ayarı potansiyometre ile sağlanır.kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Işığında çıkan gazında etkisi vardır.Hatta çıkan gaz ışıktan fazla etkiler.Göz alması denilen şey berbat ötesi bir şey.

Maskeye gelince bu tür maskelerin faydası çok.Isığı ve gazı keser ve yüzünüzü ısıdan korur.Eğer yüzünüzü korumazsanız bir süre sonra cildiniz yanmaya başlıyor buna dikkat edin.

Özetle ışıktan ,gazdan ve yüzünüzü yanmaktan koruyun.
 
Kaynak ışığı aslında bilinen ışık değildir.
Bire bir elektrik akımıdır. (Şerare)
Bu akım hava içerisinden geçerken, havayı iyonize eder. (Yıldırım ve şimşeklerde olduğu gibi) Ama olay sadece iyonizasyon sorunu değildir.
Bu şerare aynı zamanda çok geniş bir spektrumda ışık oluşturmaktadır.
isik_tayfi_1.jpg

Bu ışığın içerisinde UV dahil olmak üzere, kızıl ötesi ve diğer bileşenler de bulunmaktadır.
İnsan gözleri görülebilir ışığa karşı kendisini koruyabilmektedir. Göz bebeklerimiz bu iş için diyafram görevi görmektedir. Ancak insan gözleri UV ve diğer zararlı ışınlara karşı kendisini koruyamazlar. Bu ışınlar, göz bebeklerimiz tamamen kısılsa bile delip geçici özelliktedir.
Bu zararlı ışınlar, gözün içerisinde bulunan ağ tabakayı veya sarı noktayı yakabilme veya tahriş edebilme özelliği ile tanınır.
BENZETME:
Yazın kumsalda korumasız güneşlenme.
Kaynak makinaları için üretilmiş maskeler, bu tür zararlı ışınların filtre edilerek zararlarını en aza indirebilmek için tasarlanmışlardır.
 
UV ışınlarının (İçlerinde en zararlı ve riskli olanın) çıplak gözlere ve çıplak eller gibi insan uzuvlarına direk temasının zararı hiç şüphe yok ki tartışılmayacak şekliyle çok zararlıdır. Güneş yanıklarından bunu çok iyi biliyoruz. Bu durum aslında hem göz sağlığı açısından, hem elektromanyetik ışınımlı bir radyasyona direk olarak maruz kalabilmek, çeşitli metal tozlarını içeren bu zararlı dumana daha çok ve doğrudan doğruya maruz kalabilmek açısından da düşünüldüğünde, bu olumsuzluğun kaynak sırasında kaynak maskesi türünden teknik aksesuarların kullanılmamasıyla iyice artacağı kesindir.

Motosiklet kaskına benzer olarak gözü her yönden çevreleyip kapatanları kanımca çok daha sağlıklıdır, çünkü klasik, elle sapıyla tutulan, koyu renk camlı, çok eski maskelerde, yanlardan yansıyarak gelen özellikle UV ağırlıklı ışınlar, maske aralıklı olarak tutulduğunda göze yansıyarak da gelebilir, bu dumandan direk etkilenme oranı daha fazla olabilir. Zaten bu zayıf noktaları düşünülüp bu motorsiklet kaskları gibi başı çevreleyen veya yuvarlak hacimli olanları üretilmiş olabilmelidir şeklinde düşünüyorum.

Üzerindeki potansiyometreyle camın parlaklık ayarının yapılması da bir başka artısı olabilir, kararma şeklinin tıpkı kromatik gözlük camlarındaki gibi olması, yani ışık çoğalınca kararmanın otomatik olarak daha çok artabilmesi oldukça olumludur. Kolay gelsin.
 
Hayatımın ilk Kaynak almasını dün yaşadım. O nasıl bir acıdır arkadaş? Patates , salatalık , yoğurt buz... Gece 2 de gözüm yanarak kalktım sabah 5 gibi sızmışım. Sanırım göz ısıdan dolayı yanıyor, başka türlü bu kadar acımaz. Çok kısa baktım 3 saniye yetti
 
Geçmiş olsun.
Kaynak değilde 2-3 santim mesafeden kısa devre patlaması yaşadım bi zamanlar. Masmavi bir ışıktı. O an hiç bir şey olmuyor ama acısı sonradan çıkıyor.

Patates tecrübesi kötü bir tecrübe.
Tekrar büyük geçmiş olsun.
 
Hayatımın ilk Kaynak almasını dün yaşadım. O nasıl bir acıdır arkadaş? Patates , salatalık , yoğurt buz... Gece 2 de gözüm yanarak kalktım sabah 5 gibi sızmışım. Sanırım göz ısıdan dolayı yanıyor, başka türlü bu kadar acımaz. Çok kısa baktım 3 saniye yetti
1 damla limon damlatin 5 dk gecer uykunuza devam ederdiniz tabi limonu damlatabilirseniz yogurt cok iyi gelir gozun icine veya goz cukurlarina 1 kasik koyup ustunu islakbi tulbentle sarip fazla hareket etmeden yatin 20 dk gecer meslek geregi sik sik kaynakla ugrasiyorum gozu alan kismi kaynak sirasinda olusan ark neticesinde ortaya cikan uv isinlarinin retinaki sinirlere hasar vermesidir kaynak dumani ise cilt te tahris yapar bi hassa gaz alti kaynaginin dumani cok zarar vericidir
 
  • Beğen
Tepkiler: huh
arkadaşlar kaynak göze neden alır ? yada şöyle sorayım

kaynak yaparken gözümüz ışıkdan mı yoksa kaynak yaparken oluşan yoğun dumandan mı gözler etkileniyor.

yeni çıkan kaynakcı gözlükleri var otomatik kararan ve başımızın ön tarafına komple kapatan bunların faydası varmı ?

Solormatik-Maske.jpg
Birçok ark kaynağı ve kesme işlemi insan vücuduna zararlı olan radyasyon yayarlar. Radyasyonun etkileri ortaya çıkan ışının dalga boyuna, yoğunluğuna ve ışınıma maruz kalınan süreye göre değişir. Radyasyon özellikle gözlerde ve vücudun açık bölgelerinde derinin tahrişine neden olur.

Kaynak işlemlerinde iki temel tip radyasyon meydana gelir :

İyonize olmuş radyasyon (X-Işınları): Elektron ışın kaynağında oluşur. Kaynağın yapıldığı alanda uygun koruyucu elemanların kullanılmasıyla kabul edilebilir sınırlarda tutulabilir. TIG kaynağında kullanılan toryumlu tungsten elektrodda kopma ve parçalanma olması ile oluşur (bu parçalar radyoaktiftir).
• İyonize olmamış radyasyon (Ultraviyole ışınlar, görünür ve kızılötesi ışınlar) : Radyasyon enerjisinin yoğunluğu ve dalga boyu kullanılan kaynak yöntemine, kaynak parametrelerine, elektrod ve iş parçasının bileşimine, kaynak tozları ve elektrod örtü ve özlerine ve iş parçası üzerindeki kaplama veya tabakalara göre değişir. Ultraviyole ışının radyasyonu yaklaşık olarak kaynak akımının karesine bağlı olarak artar. Arkın parlaklığı çok daha düşük oranda artar. Koruyucu gaz olarak argon kullanıldığında diğer gazlara göre daha fazla ultraviyole ışını radyasyonu oluşur. Radyasyonun etkileri şöyle sıralanabilir:
• Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur.
• Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur. Hastalığın belirtileri birkaç saat sonra meydana gelir. Bunlar; göz içinde kum veya çakıl tanesi varmış gibi kaşıntı, net görememe, şiddetli sızı, gözde yaşarma ve yanma ve baş ağrısıdır. Ayrıca ark ışını çevredeki malzemelerden, parlak, beyaz yüzeylerden yansıyabilir ve yakın alanda çalışan diğer çalışanları da etkileyebilir. Sürekli kaynak ve kesme işlerinde korumasız olarak çalışanlarda ultraviyole ışınlar kalıcı körlük yapabilir ve deride güneş yanığına benzer yanıklar oluşturarak deri kanseri riskini arttırır. Kaynakta radyasyondan korunmak için;
• Gözler tüm kaynak işlemlerinde her türlü radyasyona ve ısıya karşı muhakkak korunmalıdır. En iyi korunma için yüz koruyucu maskeler veya kasklar ve koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Kaynak kaskları, gözlükleri ve diğer göz koruyucu maskeleri kesme ve kaynak işlemlerinde gözlerin korunması için özel filtreli gözlük camlarına sahip olmalıdır.
• Uygun eldiven ve elbiseler giyilerek radyasyondan korunulmalıdır.
• Kaynak arkından yansıyarak yayınan ışınlara karşı da diğer kişiler uyarılmalı ve buna uygun önlem alınmalıdır. Bunun için ekranlar, perdeler kullanılmalı veya çalışma yeri diğer çalışanlardan uygun bir mesafede olmalıdır.

Radyasyondan Korunma İçin Kullanılan Filtreli Kaynak Maskesi Camı Numaraları

Kaynak işlemi
Gözlük numarası
Örtülü Elektrod kaynağı (elektrod çapı 4 mm (5/32”) e kadar)
10​
Örtülü Elektrod kaynağı (elektrod çapı 4,8 ile 6,4 mm (3/16” ile 1/4 ”) arası)
12​
Örtülü Elektrod kaynağı (elektrod çapı 6,4 mm (1/4”)den büyük)
14​
MIG/MAG kaynağı (GMAW) (Demir dışı metallerin kaynağında)
11​
MIG/MAG kaynağı (GMAW) (Demir esaslı metallerin kaynağında)
12​
TIG kaynağı
12​
Atomik hidrojen kaynağı
14​
Karbon elektrodlarla kaynak
10-14​
Lehimleme
2​
Sert lehimleme
3 veya 4​
Kesme (Parça kalınlığı 25 mm’ye (1”) kadar)
3 veya 4​
Kesme (Parça kalınlığı 25 mm ile 150 mm (1”ile 6”) arası)
4 veya 5​
Kesme (Parça kalınlığı 150 mm (6”)den büyük)
5 veya 6​
Oksi-Asetilen kaynağı (Parça kalınlığı 3,2 mm’ye (1/8”) kadar)
4 veya 5​
Oksi-Asetilen kaynağı (Parça kalınlığı 3,2 mm ile 12,7 mm (1/8”ile 1/2”) arası)
5 veya 6​
Oksi-Asetilen kaynağı (Parça kalınlığı 12,7 mm (1/2”)den büyük)
6 veya 8​
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst