Kayıt ve Kamera Çözünürlükleri ile İlgili Eksik veya Yanlış Bilinenler

CENK45

Üye
Katılım
16 Tem 2008
Mesajlar
123
Puanları
1
Yaş
33
Güvenlik, son yıllarda ülkemizde ve dünyada popülaritesini hızla artıran ve yaşantımızın vazgeçilmez parçası halini alan konulardan biri. Haber bültenlerinde hemen her gün güvenlik kameralarının tespit ettiği hırsızlık, kapkaç, kaza ve buna benzer olay anı görüntülerini izlemekteyiz.

Bunun nedenlerinden birisi de Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de güvenlik kamerası kullanımının her geçen gün hızla artması. Ülkemizde özel sektörün bu sistemleri kullanma ve hayata geçirme süreçleri kamu sektörüne oranla çok daha hızlı gerçekleşmekte. Kamu kuruluşlarında şartname hazırlanması, ihaleye çıkılması, iptali vb. gibi satın alma ve sonrası prosedürler, süreçleri oldukça uzatmaktadır.

Özellikle ülkemizde yaşanan bir çok bombalama olayı güvenliğin ne kadar önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Tüm bunlar bir yana amaca uygun ürünü tercih edebilme de ayrı bir bilgi gerektirmektedir. Nitekim son kullanıcıyı bilgilendirmeyi bir kenara bırakın güvenlik sektöründeki hizmet veren birçok firmanın hala kameralı güvenlik sistemlerinin temelini oluşturan çözünürlük, saniyedeki kayıt hızı, uzun süreli kayıt, uzak noktaya görüntü transferi gibi temel konularda bile yeterli bilgiye sahip olmadığını görüyoruz. Kullanıcının, güvenlik sisteminden beklentilerinin mevcut teknoloji ile ne kadarının karşılanabileceğini detaylı olarak verebilen firmalar sayesinde mutlu müşteriler ve sürdürülebilir bir sektörel gelişme sağlayabiliriz.

Örneğin şu anda CCTV sistemlerde kullanılan analog kameraların bugün en yüksek çözünürlük çarpanı 795x596 pikseldir. Bu da görüntüyü oluşturan her bir karedeki resmin yaklaşık 470K piksellik bir kaliteye sahip olması demektir yani çözünürlüğü 2 mega piksel olan bir cep telefonun çektiği bir resmin sadece 4’te biri...

Güvenlik sistemi ile ilgili bu bilgilendirmeyi alamayan bir müşteri, cep telefonundan çektiği kalitede resim bekliyorsa hayal kırıklığına uğrayacaktır. Uygulayıcı firma tüketiciyi bu konuda yeterince bilgilendirmeden güvenlik sistemini kurduğunda tüketici ile arasında sorun yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Bir başka örnekte ise; hareketli bir kamera talep eden müşteri, çoğunlukla aldığı kamera ile her yeri aynı anda izleyebileceği ve ayrıca zoom özellikli kamera ise "ne kadar uzağı görebileceği" konusunda yanlış beklenti içine girmektedir.

Kısaca müşterilerinin ihtiyacını tam olarak anlayan ve projesini bu bilgilendirmeleri sunarak doğru şekilde yapan güvenlik firması, ideal olandır .

Örneklerde verdiğimiz durumlar veya benzer beklentilere sahip olan son kullanıcıların sayısı da hiç de az değildir. Buraya değinmişken vurgulamamız gereken başka bir şey de; 795x596 piksellik görüntü veren yüksek çözünürlüklü analog kameraların bu yetenekleri, mevcut kayıt cihazlarının performansları nedeniyle kullanılamamaktadır. Yani istediğiniz kadar yüksek çözünürlüklü kamera tercih edin, kayıt cihazınızın izin verdiği ölçüde bir görüntü kalitesi ile kayıtlarınızı izleyeceksinizdir.

Konumuzu fazla dağıtmadan, bizler kameraları monitörden veya bilgisayarımızdan izlerken arka planda neler oluyor örneklemelerle anlamaya çalışalım.

Örneğin 16 kameralı bir sistemde real time kayıt yapıldığını düşünelim. Bu da kanal başına saniyede 25 kare resim kaydı anlamına geliyor. Resim çerçeve boyutumuz 704x576 piksel yani 405KB, 16 kamera olduğunu düşünürsek ilk dosyamızın boyutu 6.480KB olmaktadır. Bundan sonraki değerler eğer cihazınız SMICT, MPEG4 veya benzer bir sıkıştırma algoritmasına sahipse görüntüdeki hareketliliğe göre değişecektir. Kanal başına 20-30K değerinde bir resim değişikliği öngörürsek cihazınızın her bir karede yaklaşık 0.5 MB’lık bir resme eşdeğer olmakta bu da kayıt cihazının her bir karede 500.000 tane noktanın değişikliklerini analiz edip hard diskinize kaydetmesi anlamına gelmektedir. Kayıt cihazlarının saniyenin 25’te 1’inde yaptığı bu işlemler hiç de küçümsenemez.

Kameranızın lux değerinin sıkıştırmaya etkisi

Bir başka durum ise resim kalitesinin ne kadar önemli olduğunu ve en ufak bir değişiklikte kayıt sürelerinizin nasıl uzayıp kısalabileceğini daha iyi anlatacaktır. Kayıt cihazınızın 405K (704x576 piksel) çözünürlükte kaydettiğini, kameranızın ise 290-300K gibi standart bir çözünürlükte resim çektiğini düşünürsek kayıt sürelerinizin kameranızın daha düşük çözünürlüğe sahip olduğundan dolayı uzayacağını düşünürüz işte yine yanılıyoruz. Sıkıştırma mantığı ile düşünmeye çalışırsak bazı durumlarda tersine bir süreç işleyeceğini görebiliriz. Resmin çözünürlüğü daha az olduğundan görüntü doygunluğu daha az olacaktır, özellikle ışığın azaldığı zamanlarda ve yetersiz aydınlatmalarda, görüntüdeki noktalanmalar artacağı için kayıtlarınız çok daha fazla yer kaplamaya başlayacaktır. Bu yüzden çözünürlükle beraber kameraların lux değerleri de çok önemlidir, çoğumuzun ciddiye bile almadığı az ışık geçirgenlikli(lux değeri; 0’a yakınlığıyla doğru orantılı olarak hassastır. Burada bahsedilen yüksek lux değerine sahip kameralardır) kameralarla ortamda aydınlatma seviyesi iyi değilse 1 saatlik gece kaydını GB seviyelerine rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Çünkü SMICT ve MPEG4 gibi sıkıştırma algoritmasına sahip cihazlar resimdeki tüm pikselleri işler ve sonucunda bir önceki resimle farkını kaydederler. Işık miktarının yetersiz olduğu yerlerde lux değeri düşük değil yüksek kameralar kullanmak SMICT veya MPEG4 tabanlı bir cihaz için ideal olacaktır.

DSP işlemcili H264 sıkıştırma yapan DVR’lar

Şu anda en iyi sıkıştırma formatı olan H264, MPEG4’ün 10’uncu bölümüdür. Bu formatta kayıt yapan cihazlarda görüntü sıkıştırması için donanımsal DSP işlemci bulunmaktadır. PC tabanlı kartlarda VGuard’ın realtime modellerinin hepsi çift DSP işlemcili ve H264 formatında sıkıştırma yapmaktadır.

Kayıt hızına, kalitesine ve uzun süreli kayda önem verenler MPEG4 tercih etmelidir. MJPEG ve türevi kayıt yapan Standalone cihazlar ve PC tabanlı kartların cihazların ise 16 kanalda saniyede 100 resimden daha hızlı kayıt yapanları pek bulunmaz. Bu formatta kayıt yapan cihazların MPEG4’ten farkı, her resmin aynı boyutta olması ve resimler üzerinde fark analizi yapmamasıdır yani kayıt cihazınızın saniyedeki resim çekme hızı kadar resim kaydetmektedir. Bu kuralı yıkan yine VGuard’ın XP serisi kartlarıdır. Çünkü XP serisi kartlarla 8 kanal video kayıt için dünya standartların çok üstünde bir değer olan 16 fps ile kayıt yapabilmekte ve Dünya’da güvenlik sektörü için geliştirilmiş ilk sıkıştırma formatı olan SMICT’i kullanarak uzun süre kayıt imkanı sunmaktadır. SMICT’in de sıkıştırma prensibi H264’le hemen hemen aynıdır.

Hepimiz biliyoruz ki video görüntüleri ardı ardına çekilmiş resimlerin aynı saniye içerisinde gösterilmesidir. Cihazların saniyedeki resim çekme hızı ne kadar fazla ise aynı oranda akıcı görüntüler elde edilir. Kayıt cihazlarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu da bahsetmeye çalıştığımız saniyedeki kayıt hızı ve çözünürlüğüdür. Hemen hemen bütün standalone cihazların gösterim ve kayıt çözünürlüğü farklıdır. Yani canlı izlediğiniz görüntülerin kayıtlarını daha sonra izlediğinizde aynı netlikte bir görüntü elde edemezsiniz.


Satın alınacak cihazlarda karşılaştırılması gereken özellikler hız, çözünürlük ve kayıt formatıdır

MJPEG tabanlı kayıt cihazınızda ki kayıt süresi size az geliyorsa ve gerçek zamanlı görüntü yakalamaya ihtiyacınız varsa MPEG4 tabanlı bir kayıt cihazına geçmenin zamanı gelmiş demektir. Ancak yeni bir sistem alacaksanız ve ortalama 6 resimlik bir hız size yetiyorsa -ki bu uluslararası kabul edilen bir standarttır- MJPEG tabanlı bir cihaz almalısınız. Maliyet açısından da MPEG4 tabanlı cihazlara göre çok daha ekonomik olacaktır. Hali hazırda MJPEG kayıt yapan bir cihazınız varsa ve kayıt süreleriniz yeterli gelmiyorsa, uzatmak için frame hızı veya görüntü kalitesinden ödün vermek durumundasınız. MJPEG tabanlı kayıt yapan bir cihazın kayıt süresi bellidir. Çerçeve boyutu, saniyedeki kayıt hızı ve kanal sayınızı çarptığınızda ne kadar kayıt yapabileceğinizi rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu tip cihazlarda kayıt süreleri değişmez. Her resmin değeri aynıdır. Örnek olarak 1. resim boyutunuz 30K ise 2. ve sırasıyla gelecek resimlerin boyutları aynı olacaktır. 1 kanal için 6 frame hızında kayıt yapıyorsanız 30x6=180Kb 1 kanal için saniyedeki dosya boyutunuz olur. Hard disk kapasitelerinin artması ve fiyatların düşmesiyle DVR cihazlarındaki kayıt süreleri makul düzeylere de gelmiş durumda. Birçok DVR üreticisi artık büyük kapasiteli HDD’lere destek vermekte.

PC tabanlı DVR kartlar için zaten böyle bir sorun yok. Sonuç olarak çözünürlüğü 470K piksel olan bir kamera için 320x288 kayıt yapan bir cihaz almak veya saniyede 6 frame kayıt için, Real-Time kayıt cihazı almak, toprak yolda Ferrari kullanmaya benzer. Hem gereksiz hem de amaca uygun değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst