Katodik koruma

Katılım
14 Tem 2015
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
31
arkadaşkar katodik koruma hakkında yardımcı olurmusunuz nasıl ölçülür akaryatı lpg tanklarında attığım resime göre teknik olarak anlatabilecek bi arkadaş olursa cok mutlu olurum.( attıgım resim bir lpg tankının menhol yani ölçüm odası )
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20150916_154823.jpg
    IMG_20150916_154823.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 42
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/katodik-koruma-nedir.9306/

1kqlqj.jpg


Katodik korumanın diğer bir adı da galvanik korumadır.Galvanik koruma ;

1-Periyodik tabloda daha aktif olup kendini feda (Kurban) edecek bir elektrod metalinin seçilerek,burada asıl korunması gereken gövdenin veya metal yapının (Gemi gövdesi,su metal gövdesi,vb.) korunması sağlanıp,bu yolla suni yoldan galvanik bir pilin oluşturulmasıdır.Asıl korunması gereken gövdenin veya metal bir yapının katot şeklinde kalarak bu esnada (Anodik olarak konulan elektrod erirken)korumanın tam olarak sağlanması bu işlemin mantığıdır.En büyük avantajı ise kurban olan elektrod (metal) tam eriyip bitince yenisiyle bunun kolayca değiştirilebilmesidir.Bu amaçla çinko,mağnezyum,vb. en sık uygulanan malzemelerdir.

Ancak seçilen bu kurban metalin ana metalle arasında galvanik pil oluşturacak kadar elektrik farkı bulunmalıdır.Bu elektriksel fark eğer hiç olmayıp suni yoldan galvanik pil oluşmazsa koruma durumu da hiç gerçekleşemez.

2- Diğer bir galvanik koruma medodu ise yukarıda kitap sayfasındaki gibi,asıl korunacak metale bir doğru akım voltajını (dc. akım veren bir kaynaktan) verip uygulamaktır.

Her 2 yolla,yani hem yapay anod hem de metale doğru akım vermekle katodik koruma tam sağlanmakta,yani asıl korunması istenen metali katot yaparak bu koruma sağlanmaktadır.

Galvanik pilin hiç istenmediği bir durum ise,farklı metalden yapılan,örneğin bakır perçinle çelik alaşımı bir gövdenin bağlantısının birlikte yapılmasıdır.Burada bakır demire göre daha az aktif (Sağlam) olacağından,asıl aşınan tersine çelik metal gövde olur.Katot bakır,anot demir olarak yer değiştirdiğinde istenmeyen galvanik korrozyon dediğimiz olay gerçekleşir.Bunu önlemek için farklı metalden yapılan bağlantı elemanları kullanılmayıp,arada yağmur suyu,kükürtdioksit,karbondioksitle,vb.birleşip,elektrolitik sıvılar eşliğinde galvanik pile dönüşmesi mutlaka önlenmelidir.Kolay gelsin.

Kaynak: Kitap sayfası "Malzeme Bilimine Giriş" kitabından bir alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst