Kasetçalarımdaki Problem Hakkında Yardım

myloo

Üye
Katılım
16 Ara 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba arkadaşlar, bugün kasetçalarda birşeyler dinleyeyim dedim. Bir süre dinledikten sonra kaset değiştirdim ve sonra ses gelmemeye başladı sanki kaset boşmuş gibi. Sonra sesi kapatıp açtım bazen ses hafiften geliyor ama tam güçte değil sonra sesi sona alıyorum ses yine gidiyor ama sürekli manyetik bir ses geliyor sesi açarken. Radyo kısmında denedim radyosunda ses normal yani bir sorun yok. Cihazın güç almasında bir problem olmadığına eminim. Sizce sorun nedendir? Demanyetize işlemi ya da kafa temizliği mi gerektiriyor yoksa başka bir problem mi var acaba? Deneyimlerinizden yola çıkarak yardımcı olursanız çok sevinirim hocam. Manevi değeri çok yüksek bir cihaz o yüzden bayağı moralim bozuldu açıkçası. Yardımcı olursanız çok makbule geçecek gerçekten.
 
Kafa temizliği yapın alkolle su karışımı ,çizmemeye dikkat ederek ,elinizle de şöyle bir test edin düz bir şekilde mi .Kafa ayarı(azimuth ayarı)kolay bozulmaz Commodore 64 te senelerce kafa ayarı yaptım.Kolay gelsin.
 
Kasetsiz play yap, kafaların mekanizmaların durumunu incele. Kasetin kafaya baskı yayını kontrol et.
 
5nBZ7H.jpg


Merhaba. Bu sıkıntı sadece teyp kısmının amfi ses çıkışında olduğu için muhtemelen 2 ayrı nedenle olabilir;

1- Üstteki yaylı keçe kasetteki yerinden kayıp yana düşerse veya sıkıştığı yerinden bir ucu çıkıp yana kayarsa arkadan mağnetik şeride hiç baskı uygulayamaz ve boş bir ses (beyaz gürültü, elektronik amfi gürültüsü) veya çok hafif bir ses duyulur, net sesler duyulamaz.

2- Kristal (mağnetik kafa) yüzeyi inatçı, yapışkan bir kirle kaplıysa mağnetik şeride arkadan baskı yeterli olsa bile kafayla şerit arasındaki boşluk fazla olacağından dolayı yine çok net sesler duyulamaz. O zaman küçük bir tornavida ucuna sarılı alkol veya kolonyalı pamukla bu kafayı temizlemek ve yapışan bu kirleri mutlaka kristalden eritip sökebilmek gerekecektir.

Öncelikle söz konusu kaseti alıp mağnetik şeridi yukarıdaki gibi 2 yandan sıyırıp, arkadaki baskı yaylı keçenin tam yerinde durup durmadığına, elle basılınca yaylanıp yaylanmadığına ve önde çok düzgün durup durmadığına bakıp kontrol edin. Kanımca ve kuvvetle muhtemel baskı yaylı keçe kasetten kayıp yana doğru düşmüş, mağnetik şerit arkadan baskı olmadan kristal kafanın önünden bu şekliyle geçiyor olmalıdır. Yani hiç bir arka baskıyı yapamıyordur. Baskıyı yapan yaylı keçe yerinden çıkmışsa dikkatle yerine (tornavida ucu yardımıyla, vb.) oturtmanız gerekecektir. Kolay gelsin.
 
Biraz önce pamuklu çubuğa kolonya damlatarak okuma kafasını, kauçuk tekerleği falan komple temizledim ama bir düzelme göremedim. Sonra kayıt için kullanılan silme kafasını tuşuna basarak indirip sildim sonra ses düzeldi ve indikatör ibresi de normale döndü. Ama bu sefer amfi devreden çıkmış gibi ton ayarı yapıyorum ama ses değişmiyor hiç. Bu konuda bir önerisi olan var mı acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst