Karavanda 12V Elektrik Tesisatı 220 giriş ve anahtarlama

orcunkil

Üye
Katılım
4 Nis 2020
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
41
Merhabalar karavanımda elektrik tesisatını modifiye etmek istiyorum. Hali hazırda 220V Şebeke cereyanına bağlandığında trafo yardımıyla 12V çıkış alıp yükleri besliyorum.

Amacım 220V şebeke cereyanı olmadığında akümü devreye almak (solardan şarj oluyor) , şebeke cereyanına bağlandığında akünün devre dışı kalması.

Resimde de göstermeye gayret ettim. Gri bölgede ne tip bir röle vb. elemanla bu işi çözebilirim değerli fikirlerinizi almak istedim.

Saygılar.


2020_04_04_18_42_28_Kitap_7.xlsx_Microsoft_Excel_Online.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bu olurmu
 

Ekli dosyalar

  • Inked2020_04_04_18_42_28_Kitap_7.xlsx_Microsoft_Excel_Online_LI.jpg
    Inked2020_04_04_18_42_28_Kitap_7.xlsx_Microsoft_Excel_Online_LI.jpg
    682.6 KB · Görüntüleme: 45
Trafo 12 volt çıkışına seri olarak düz ve ters polarıtedede dıyot baglayın. Akuden gelen gerılım, trafo tarafını etkılemezAynı şekıldede, akü çıkısına baglayın,.
 
Bence şekilde anlatmaya çalıştığım üzere şebekeden gelen artı (+) uca aküden akımın geri kaçmaması için bir adet uygun akımda diyot ve akü ile şebeke birleşim öncesine de normalde kontak halinde uygun amperde bir role koymak ihtiyacı çözecektir. İki yönde diyotlarla olunca şebekeden gelen voltajın akü voltajından düşük olması durumunda akü sarfiyatı olur. Şebeke bağlandığında role çekilecek ve akü sistemden ayrılacaktır. Eksi (-) uç için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Böylece en garanti yalıtılmış çözüm olur.
 

Ekli dosyalar

  • yedekli_besleme.jpg
    yedekli_besleme.jpg
    28.1 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
https://resimyukle.link/img/Z2oco.jpg
https://urun.n11.com/role/seffaf-5-uclu-universal-role-40-amper-5-adet-P392704050

UPS’nin çalışmasına benzer bir röle sisteminiz olacak, ancak 220 şebeke voltajını değil bu defa 12 voltu ya 12 volt güç kaynağından ya da şarjlı aküden şebeke varken akünün + ucunu devreden çıkaran, 12 volt harici adaptörün + DC’sini röle iç kontağıyla devreye alan, şebeke elektriği yokken ise bu akünün + ucunu devreye alıp harici güç kaynağı 12 volt + ucunu devre dışı bırakan röle düzeni gerekli. 2 adet 12 volt selenoidli, 40 amper oto far takviye (40 amper kadar akımı taşır, 80 amper için ikisinin 5 ucunu da paralel lehimlemek gereklidir) rölesiyle, birinin NC diğerinin NO röle çıkışlarına bu + uçlar yani akü ve güç kaynağı + uçları olarak bağlanacak, - uçlar (akünün ve güç kaynağının) direk bağlanarak bu otomatik geçiş yapılabilir. Ayni röleli çift devreli bir geçiş sistemini, evde defrost devresi bozulan no-frostta bunun tamiri yerine rezistansla buz eritmede buzdolabının gelen elektriğini kesen ve rezistansı kapamada/buzdolabı elektriğini tekrar geri vermede yaklaşık 2.5 yıldır sorunsuz olarak kullanıyorum. Her 2 rölenin birer NO ve NC kontağı boşta bırakılıp hiç kullanılmıyor, diğer NC ve NO uçları bu rölelerde kullanılmış oluyor.

Bu çift röle sisteminde rölelerin selenoidlarina 12 volt DC adaptör akımı (röleleri şebeke gelince besleyecek düşük güçlü 2. Bir adaptörle) paralel bağlıdır, ancak röle kontaklarında bir yolu (devreyi) NC diğer devre yolunu NO röle kontağıyla adaptörden akım geldiğinde mevcut düzen tersine dönüyor, yani aküden + uçdan gelen elektrik ucu kapatılıp güç kaynağından gelen + uç devreye alınıp, şebeke yokken akü, varken güç kaynağını böylece kullanmış oluyorsunuz. Böylece diyotlarla, onlardaki 0.65-070 volt kaybını ve güç kaybını hiç yaşamadan ayni UPS içi benzeri otomatik geçişe böylece sahip olursunuz. - uçları da başka (2 ayrı röleyle) verip ayırmak yine mümkün, ama gereksiz olur, buzdolabında fazların (rezistans ve buzdolabı giriş faz ucu) yanında nötr ucunu da (hem rezsitans nötr ucu hem buzdolabı nötr giriş ucu için) ayıran 12 volt, NO, NC kontaklı 4'lü röle (bozuk UPS'den söktüğüm) sistemini buzdolabına yeni ekledim. Defrost zamanı için ; tek kontak çıkışlı bir zamanlama rölesinden 220 volt kontak çıkışı olarak, 1.5 saat ve 40 dakika (2 çentik) olarak günde 2 kez buz eritme zamanlaması geliyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
2 no 2 nc pinleri olan bir role ile adaptörden gelen + ucu no ya, aküden geleni nc ye verirsek 220ye takınca role çeker akü devre dışı kalır ama yük adaptörden beslenmeye devam eder. - uçlar ortak burada. + uçlar roleye ayrı ayrı giriyor birbirine bağlı değil. böylece yüksek akım çekebilirsin aküden ve adaptörden diye düşünüyorum
 
Öncelikle bütün cevaplar için teşekkür ederim.

@binbaşı 2 röleye neden ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz ? Devrenin temel hedefi 220V gördüğünde trafo çıkışındaki 12v'yi görerek Aküyü devre dışı bırakmak. 220 yok olduğunda Aküyü tekrar devreye alacak.

Sanki bana da en maliyet etkin çözüm bu gibi geldi. 2 röle kullanmaya gerek olmaz gibi düşünüyorum.

Bence şekilde anlatmaya çalıştığım üzere şebekeden gelen artı (+) uca aküden akımın geri kaçmaması için bir adet uygun akımda diyot ve akü ile şebeke birleşim öncesine de normalde kontak halinde uygun amperde bir role koymak ihtiyacı çözecektir. İki yönde diyotlarla olunca şebekeden gelen voltajın akü voltajından düşük olması durumunda akü sarfiyatı olur. Şebeke bağlandığında role çekilecek ve akü sistemden ayrılacaktır. Eksi (-) uç için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Böylece en garanti yalıtılmış çözüm olur.
 
Battery backup ile ilgili ihtiyacım olan bir çözümü paylaşmak istedim. Belki soru sahibine de yardımcı olur. Güneş panel sistemiyle ışıklandırma ve kamera kayıt cihazı beslenen yazlık yerimde şebeke gelmesiyle, akünün de yetersiz kalması sonucu önceliği şebekeye vermek zorunda kaldım. Bu haliyle zam öncesi gitmediğim bir ay süresinde 36 TL fatura gelmişti. Evde 3 adet de düşük watt'a led lamba yanmaktadır. Köy yeri olunca elektrikler şehirlerde de olduğu gibi kesilebiliyor. Kameralara uzaktan bağlanma durumu olduğundan enerjinin de sürekli olması gerekiyor. Bu sebeple sistemi CATA DC 12V 10A led trafosu (smps regülatör) ile besledim. Daha sonra solar panel ile beslenen akünün solar şarj cihazı çıkışını bu trafonun çıkışını yedekleyecek şekilde bağladım. Aşağıdaki çizimin benzeri oldu. Sadece iki adet 6A10 1000V 6A diyotun birini trafonun artı çıkışına, diğerini de solar şarj cihazının artı çıkışına bağlayıp uçlarını birleştirdim. Ayrıca eksi uçları da birleştirdim. Sonra solar şarj cihazı çıkışında buck/boost regülatör bağlı olduğundan regülatörün voltajını bir miktar 0.10-0.15 volt aşağıda tutarak önceliğin trafoda olmasını sağladım (trafonun voltaj ayarı yok, solar çıkışın voltajı trafonun üzerine yükseltilirse öncelik solar sistemde olur, sarfiyat azalır. bu sefer de gece yarısı şebeke giderse akünün boş olma olasılığı ortaya çıkar). Şebeke elektriği kesildiğinde otomatik olarak akü devreye girmiş olacak. Şebeke geri geldiğinde de trafonun voltajının bir miktar yüksek olmasından dolayı tekrar şebeke/trafo devreye girmiş oluyor. Burada diyotlarda 6A yazsa da 3A'ya çıkmadan bile epeyce ısındıklarını fark ettim. Tekrar gidinceye kadar bir sorun olmazsa birer paralel diyotla takviye etmem gerekecek. Ayrıca bir adet de 6800uF 16V kapasitörü çıkışa bağladım fakat osiloskop olmadığından varlığı ile yokluğu arasında bir fark göremedim. Aslında bu sistemi uygun güçte bir röle ile yapmak istedim fakat ters diyot da bağladığım halde smps trafonun akımı röleyi besleyecek kadar bir süre verebildiğinden, röle geç tepki verdi ve onun da çıkışına bağladığın kapasitör işe yaramadı, kayıt cihazı kapanıp yeniden başladı.

1641917629239.png


Yaptığım devre yaklaşık şöyle bir şey oldu;
1641920271090.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,963
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst