karanlığın şiddetine göre çalışan devre

badwet

Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
100
Puanları
1
Merhabalar aracımda far sensörü olarak kullanmak için basit bir ldr devresi yaptım gayet güzel çalışıyor fakat devreyi değitirmek istiyorum şöyleki;akşam üzeri alaca karanlık olmaya başladığında park lambalarını karanlık şiddeti iyice arttığında ilaveten farları yakmasını istiyorum.Şu anki yaptığım devrede parklar ile farlar aynı anda yanıyor.Bunu nasıl bir devre ile yapabilirim?Teşekkürler.
 
Yaptiginiz devrede ışık şiddetini ayarlayacaginiz bir potansiyometre-trimpot varsa bir devre daha yapip birinin daha erken yanmasini saglayabilirsiniz, bunuda parklara baglarsiniz.
Cok düz mantık bi çözüm oldu ama uygulanabilir :beer:

GT-S5830i cihazımdan gönderildi
 
0271806EA82B4D55A824EE692D8E4548.gifyaptığım devre bu tek fark bir bc 547 daha ekleyip darlington bağladım.Anlık olarak ldr'nin üzerine herhangi bir ışık geldiğinde farlar sönmesin diye kondansatörü'de ikinci 547'nin beyzi ile toprak arasına bağladım.Hemde aydınlığa çıkıldığında kısa bir süre daha 547'yi iletimde tutarak gecikme sağladım.
 
Sanırım dediğim gibi bir devre için yardımcı olacak yok
 
comp_04.jpg Şöyle bir devre buldum bu devre ile benim istediklerimi yapmak mümkün gibi geldi devredeki ledlerin yerine birine park lambaları diğerine farlara kumanda etmem mümkün olabilirmi.??Sanırım vr1 ile vr2 ile iki ayrı ayar yapmak mümkün.
 
Yine op-amplı devre ile mümkün, voltaja göre farklı kademeleri yakacak devre vardı, araştırıyorum :)
Bu gündüz DRL - gece FAR
op12.gif

Bu da benzer mantıkta yalnız sarı-yeşil-kırmızı sırası voltaj ayarlanabilir kolay gelsin
op13.gif
 
2.devreyi isiste simüle ederek denedim bazı değişiklikler yaptıktan sonra tam istediğim gibi oldu.şöyle ki;VR2'trimpotunun orta ucunu IC2 nin 2 numaralı - ucuna, VR1 ve VR2 trimpotlarını 1M ile VR3'de 47K direnç ile değiştirdim.sonuç tam benim istediğim gibi oldu. by lent rumuzlu arkadaşa tekrar teşekkür ederim.İyi günler iyi bayramlar herkese.
ldr.jpg
 
merhaba iyi bayramlar elektronik bence mantık işi mantıklı devre yaparak sorunlar çozulebılır benım bir önerım var basıtte olsa ADC olarak lm 3914 veya 3915 entegresiyle işiğin şiddetını 10 kademeye bolunebılır hangı kademesınde ne iş yaptıracaksan örnek arabada park lambalarını 3 kademede yaksın farları en son kademede yaksın kuçuk bır kart uzerıne rölelerle bırlıkte montaj yapılabılır
 
Tekin bey öneriniz için teşekkürler.İyi bayramlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,040
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst