karşıtlık teoremi nedir?

Katılım
15 Mar 2017
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
29
dostlar hocam karşıtlık teoremi ile ilgili ödev verdi fakat ödev ile alakalı bilgilere ulaşamıyorum İnternet'ten arattırınca karşıma farklı farklı şeyle çıkıyor. yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden sağolun.
 
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lenz_yasası

Merhaba, sevgili arkadaşım. Bunun en güzel örneği Lenz yasasıdır. Kendisini oluşturan bir nedene (örneğin mağnetik alanın var olması veya olmaması nedenine) karşı zıt- elektromotor kuvvetlerin, sözgelimi bir bobine elektrik verilip aniden bunun kesilmesiyle veya diğer yolla mağnetik alanın aniden yok olması nedeniyle, bu bobin uçlarında self-indüksiyon akımlarının oluşması (Araçlardaki ateşleme bobininde, klasik starterli-balastlı flüoresan lambalarda starterin kontağını açmasıyla balast ucunda 300-350 volt zıt elektromotor kuvvetli dc. voltajın oluşması, bu değişim anlık düzlemde gelip geçen şekliyle de değil döner bir mağnetik alan şeklindeyse, örneğin asenkron motor statoruna üçgen-yıldızda uygulanan 220-380 volt ac' de olduğu gibi içten kısa devreli sincap kafesli bu bakır sarımlarda, ac indüksiyon akımlarının oluşup motoru dönmeye de zorlaması) karşıtlık yasasına bir örnektir.

Asenkron motorların frenlenmesinde (Açılan konu başlıklarından birinde bu başlık vardır) asenkron motorun statoruna, doğrultulmuş dc akımın (redresörle) uygulanmasında, statorun bir elektromıknatıs olması ve o anda dönmekte olan kısa devreli rotoru (Oysa uiçten kısa devreli olmayan ve bilezikli bir asenkron motor olmuş olsa ve bu bilezikler dıştan kısa devre edilmemişse eğer frenlenme, yani bir karşıtlık durumu da olamayacaktır, çok doğal olarak) anında frenlemeye çalışması da karşıtlık yasasıyla (Lenz yasasıyla) ilgili başka bir örnektir.

İster mıknatıslı veya elektromıknatıslı mağnetik bir alanı aniden kaldırıp da çekelim veya bu bobine verdiğimiz elektriği aniden keselim; her iki durumda da zıt (karşıtlık) ilkesiyle bu bobinlerde zıt elektro-motor kuvvetli indüksiyon akımları oluşur veya indüklenir. (İndüksiyon akımlarının oluşmasının asıl ve temel prensibi olarak.) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
teşekkürler @binbaşı yazdıklarını dikkatle okudum. umarım ki ödevi yapacağım.
hocam bu karşıtlık teoreminin ingilizcesine baktım reciprocity teoremiymiş.şimdi onunla onunla alakalı araştırma yapacağım yazdıklarını da göz önünde bulunduracağım .tekrardan sağol
@binbaşı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Örneğin astro-fizikte bir de madde, anti-madde konusu da var biliyorsunuz, karşıtlk teoremi olarak ,dünyada ne kadar madde varsa bunların anti karşılığı olan anti-madde veya anti-parçacıklar var ve birbirleriyle karşılaştığında bir enerji oluşturup, birbirlerini tam olarak da yok edip (Big bang'da (Büyük patlamada) dünyanın oluşum teorisinde de, bu oluşumda bir ara bu teori de ele alınıp aslında düşünülmüştü) yok oluyor ve geriye de ne madde, ne de anti-madde diye bir şey de kalmamış oluyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
evet hocam elektronikle ilgili ölçme laboratuvarın'da bu ödev verildi.Derste işlenmedi ancak yapmak zorundayım.Zaten hayatımda ilk defa duydum karşıtlık teoreminin ingilizcesi reciprocitymiş.Aslında karşılığı karşılıklık olsa daha makbul ancak neyse olduğu kadar ödevi halletmeye çalışacağım yardımlarınız için sağolun eğer reciprocity ile ilgili bildiğiniz bir şey varsa paylaşırsanız sevinirim hocam sabahtan beri ingilizce kaynakları tarıyorum kolay bir teorem gibi duruyor anladım sayılır .şu anda bu teoremin uygulanabilmesi için gerekli maddelere bakıyorum . saygılar .iyi geceler...
Ekte reciprocity ile alakalı bir görsel var.
 

Ekli dosyalar

  • reciprocitygörsel.PNG
    reciprocitygörsel.PNG
    486.9 KB · Görüntüleme: 17
Evet, alıcı-vericili RF'lı anten olayı karşılıklık teorisine çok uygun olup, en doğru bir örnekmiş. Kolay gelsin. Başarılar dileğimle.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst