kapasitifle ilgili bir soru

moner69'ın aşırı kapasitif durumda (aktif yük çok az iken) sayacın reaktif yazmasına google group'ta şöyle bir cevap verilmiş ;

groups.google.com/group/kompanzasyon/browse_thread/thread/3f184f4682ee1b4a/a196d42d3fd1c47c#a196d42d3fd1c47c

Bunu size şu şekilde açıklamaya çalışayım.Şimdi elimize bir kağıt ile kalem alalım ve kağıtımızın tam ortasına bir artı çizelim yani X-Y kordinatı sağ üst 1 numara ( 1.bölge ) diyelim endüktif ; sağ alt 2 numara (2.bölge) diyelim kapasitif ; sol alt 3 numara (3.bölge) diyelim indüktif ; sol üst 4 numara (4.bölge) diyelim kapasitif bu şekilde kağıdımıza çizdikten sonra 1 ile 3 endüktif , 2ile 4 kapasitif bölgedir.Koordinat merkezinden sağa yukarı doğru bir çizgi çekelim bu çizginin sağa doğru olan istikamet ile yaptığı açı Fi açısıdır.Aktif gücümüzüde +x ekseni olarak düşünelim.Bu çizmiş olduğumuz yük standart bir motor yüküdür.Şimdi bu çizdiğimiz kısa çizgi tamamen 1. bölgededir.Şimdi orjin noktasından yani artının tam ortasından aşağıya doğru bir çizgi çekelim bu da sistem kapasiteye çektiği zaman oluşan yüktür.Dikkat edilirse 2. ve 3. bölgenin ortasındadır.Kapasite elektrikte öyle bir karakteristik özellik gösterir ki 3. bölgeye taşabilir ama çok az bir şekilde eğer sisteme bir motor girerse sistem kapasite çekecektir çektiği zaman bunun bileşkesi 1. ve 2. bölgede olur.Neden mi aktif güç bizim bu
bölgede yani 1 ile 2. bölge arasında kalmamızı sağlar.Bileşke ne olur derseniz iyi bir kompanzasyon olmuş olur pekala düşük akımda yani aktif gücümüz var ama çok düşük veya yok diyelim aktif güç olamayınca reaktif güç yani indüktif güçde oluşmayacaktır şimdi ilk çizdiğimiz yükde olmadığını farz edelim yani yanlızca sabit kapasite bağladınız devrenize bu sistemin bileşkesi de ister istemez 2.bölgeden yani kapasiteden kurtulup 3. bölgeye yani endüktif bölgesine sapıyor çünkü bileşkenin sayesinde 1. ve 2. bölgede kalıyordu bütün olay bundan ibaret açıklayabildiysem ne mutlu bana önemli olan yönlerin bileşkedir.Yani buradan çıkan sonuç şu Alçak Gerilimde sabit kondansatör koyarsak ve firmada akşamları çalışan hiç bir elektrikli cihaz kalmaz ise başımıza
gelecek olan olay aktiften daha fazla reaktif güç bedeli yazıp sistemin cezaya girmesidir.Hatta bazen aşırı olabiliyor sizin oraya sabit taktığınız kondansatör yükünün miktarı ile doğru orantılı olarakta ceza miktarı artıyor.
Fakat Orta Gerilimde sabit kondansatör sistemem kurmamız zorunludur çünkü trafomuz
çıkışında eğer bir sistem çalışmaz ise sürekli trafonun içerisinden yani bobinlerinden geçen akım indüktif yaratıp cezaya girmemize sebep olacaktır bununda önlemi çok basit sistemin yani Orta Gerilim Trafosunun kondansatör ihtiyacının %3'ü kadar sabit kondansatör sisteme ilave ederek bu sorunda aşılacaktır.

Örnek Şekil :

+Y
I
4.bölge I 1.bölge
I
-X<---------------------------------->+X
I
3.bölge I 2.bölge
I
-Y

Saygılarımla...

İsmail Ufuk KARATEKELİ
KAEL Mühendislik İstanbul Bölge Sorumlusu
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Haklısın zeum hocam üç kağıt,katakulli ve dümen maalesef bazen tekniği aşıyor. Bu konudaki bilgilendirmelerin için çok teşekkür ederim. Başımıza gelirse en azından sayaç endeksine bakıp arıza ararken ters köşeye yatmayız. ;)
 
arkadaşlar makel kombi sayaçların üzerindeki kodları (arıza kodlarını) bilen varmı ve arızayı nasıl giderecegime daiir açıklamayı nerden bulabilirim
 
Nasıl bir kodda takldın yazsa idin ?

rando ' Alıntı:
arkadaşlar makel kombi sayaçların üzerindeki kodları (arıza kodlarını) bilen varmı ve arızayı nasıl giderecegime daiir açıklamayı nerden bulabilirim
 
Makel Kombİ SayaÇ Taktim. Sİzİn Formda TartiŞilan Konu Üzerİne BaŞima Ayni İŞ Geldİ Ve Devam Etmekte.İlk Sorumu Sorar İken Sİteye Yenİ Üye Oldugumdan Tam İncelemedİm.ama Şİmdİ İnceledİĞİmde İse Elektronİk SayaÇlar BaŞimiza Dert Gİbİ GÖzİkÜyor.
neden Mİ Ben KÜÇÜk GÜÇler Ve Dengesİz YÜklerİn Kompansazyon İŞlerİ Yapiyorum Şu Siralar
baŞimdakİ Sikinti Şu Aralar Makel SayaÇla İlgİlİ. Benzİn İstasyonun Sayacini DegİŞtİrdİm
devrede YÜk Yok Denecek Kadar Az 1-2 A Cİvarlarinda Benİm Makel Sayacim Hem İndİktÜf Reaktİf Hemde Kapasİtİf Reaktİf Yaziyor.(sabİt KondansatÖr Kullan Miyorum)
sİtede İnceledİm Konuyu Ama ÇÖzÜm Konusunda Bİr Bulgu Ve Belge Bulamadim.
hep OlabİlİrlİĞİ Ve Olamazligi TartiŞilmiŞ
budurumla İlgİlİ Ne Yapmam Gerekİyor Sayaci DegİŞtİrsem ÇÖzÜm Olur Mu Acaba
 
rando kardes bu benim basımda 15 gundur var bende beyaz esya magzasında ugrasıyorum bilakıs bunun tartısmasını izmir emo boyle bir elektironik saatlerin okuması olmaz deye tartıstılar simdi 2007 model kombi saatlerde hem reaktif ve hemde kapasitif ilerliyor monifaze yukun oldugu yerlerde role dahi is yapmıyor sana kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst