Kapasitif Sorunu

jenero

Üye
Katılım
22 Eyl 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar kompanzasyon sistemini manuel sisteme aldım.devrede kondansatör yok iken sayaç kapasitif yazıyor.kurulu güç 20 kva civarında geneldede florasan ağırlıklı
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaşım öncelik ile bayramın mübarek olsun.Sayacın kapasitif yazması şu sebeplerden olabilir;floresanların içinde kondansatör olabilir.Devrede UPS ler olabilir.Tasarruflu ampuller olabilir.Yani tesisde kapasitif akım çeken bir alıcı vardır.
 
iyi bayramlar arkadasım
tknsyn arkadasıma katılmakla beraber sayacımın faz sırasını kontrol etmende fayada olacakt
 
rando ' Alıntı:
iyi bayramlar arkadasım
tknsyn arkadasıma katılmakla beraber sayacımın faz sırasını kontrol etmende fayada olacakt
sayacın faz sırası önemlidir de önemli olmasına,kapasitif yazmasıyla ilgisi nedir ki?
 
Selam
Benim bir sorunum var.
Sistemimi düzgün kompanze edemiyorum. Kombi sayac bağladığımdan beri sistem hem indüktiften heöde kapasitiften cezaya giriyor. CosinüsF 60 lardayken indüktif yazıyor kapasitif yazmıyor ancak daha decreye küçücük bir kondansatör soktuğumda indüktif ile birlikte kapasitif de yazmaya başlıyor. CocF 90lara yaklaştığında indüktifin yazmasıyavaşlıyor ama bu seferde kapasitif almış başını gidiyor. Kurulu gücüm 29 Kw sistem 25 kVar lık kompanzasyona sahip. 8 kademeli reaktif güç kontrol rölesi ile takip ediliyor (Tek fazdan) Ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim
 
sayın arramis
29 kw mı sisteminiz KVA mı?
29 kvlık sisteme 25 kvar kompanzasyon fazla geldi bana???
Hem indüktif hem kapasitif yazıyorsa,
1 hızlı değişen yükler olabilir(punta makinası,kaynak makinası VS) ve kompanzasyon hızı bu yük değişimine ayak uyduramıyordur.
2 kademelendirme yanlış yapılmıştır.Yani,daha küçük kademelere ihtiyaç duyabilirsiniz.Normalde cosinus fi 1 ayarlanmalıdır.Siz ise kosinüs fi yi daha 0,90 yaptığınızda,kapasitif coşuyorsa,bence kondansatörlerinizin değerleri büyük.Röle bir kondansatör devreye alıyordur.En küçük kondansatör bile,ihtiyacınızdan çok fazladır.
Bunun yanında,röleniz eğer tek fazlı ise ve yükleriniz dengesiz ise,rölenin bağlı olduğu fazın ihtiyacı çok olur ama diğer fazlarınki az olur.Böyle uygulamalarda genelde en çok akım çekilen faza bağlanılır.
Lütfen sisteminiz hakkında daha fazla bilgi veriniz:

1-Trafonuz var mı,normla şebekeden mi alıyorsunuz.
2- gücünüz ve varsa trafonuz kaç KVA
3-Kondansatörlerinizin güçleri nedir(kondansatör dizilimleri nasıl)
4-akım trafo oranınız nedir
5-(bence dert değil ama adettendir diye soruyorum,ben sormasam başkası soracak çünkü :) ) rölenizin markası ve modeli nedir
6-Devrenizde sabit grup var mıdır?Varsa değeri nedir?
kolay gelsin
 
Sn.Arramis ,klasik bir sorun yaşıyorsunuz.Tahminime göre klasik bir kompanzasyon düzeniniz var.Belki sabit grubunuz bile vardır.Problem şu; yeni sayacınız her fazı ayrı ayrı ölçüyor.Ama sisteminiz bir fazdan kontrollü olduğu ve trifaze kondansatörlerden oluştuğu için R fazına denk gelen kapasite S ve T fazına denk gelemeyebiliyor.BU da dengesiz yüklerden kaynaklanıyor.Çözüm 3 faz akım trafolu kompanzasyon rölesi kullanmanız.Ayrıca gereği kadar monofaze kondansatör kullanmanızdır.Röle için tavsiyem Elektropan,Kael,Tense dir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst