Kalp ritminin zaman diagramı hakkında yardım

salihonur

Üye
Katılım
7 Ağu 2008
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar,

İlk evlilik yıl dönümümüzde eşime, kendi yapacağım bir hediye için gerçek kalp ritmi zamanlarına ihtiyacım var. Milisaniye cinsinden "x ms periyotta, küçük tansiyon y ms de, büyük tansiyon z ms de olur" diye yardım edebilir misiniz?

Kalplerden bir ağaç yapıp bir su bardağına koyacağım. İçine de güzel bir fotoğraf koyup, fotoğrafın arkasında kalp ritmi şeklinde yanıp sönen bir led aydınlatması koymayı planlıyorum. Bu ritim zamanla hızlanarak karşısındakini heyecanlandırmalı. Yani gerçek bir kalp atışını uyandırmalı.
 
Kalp atış hızı yaşa göre değişir ve 20 yaş üstü birey için dakikada 60-80 dir. Heyecanlanma durumunda bu hız 2 katına kadar çıkar. Bu durumda normal atımı dakikada 72 ve hızlı atımı dakikada 144 olarak alabiliriz. Yaklaşık olarak atım hızı, normal durumda 0,8 sn de 1 defa, heyecanlı durumda 0,4 sn de 1 defa olacaktır.

Kalbin vücuda kanı pompaladığı esnada ölçülen basınç büyük tansiyona, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen basınç küçük tansiyona karşılık gelir.

Bu durumda normal durumda 0. saniyede kalp şeklini verdiğin ledler sönükken, 0,8. saniyede ledler yanacaktır. 1,2. sn. de ledler tekrar söncek ve 1,6 sn'de tekrar yanacaktır ve bu periyodik olarak devam edecektir. İşin içine heyecanlanma unsurunu katmak için 2 yolun var. Ya periyodik olarak(mesela 2 dk da bir) kalp hızı atacak şekilde devrene döngü koyacaksın yada bir butona basmak suretiyle hızı artıracaksın.

Not: Kalbin kasılmasından gevşemesine kadar olan süre ile, gevşemesinden kasılmasına kadar olan süreyi aynı aldım. Belki farklı olabilir. bir bilen belki vardır.

Sevginin eksilmeyeceği güzel seneleri birlikte yaşaman dileklerimle.

Uygulayabilirseniz, uyguladığınız devrenin çalışır halini paylaşmanızı da beklerim bu arada.
 
Son düzenleme:
Heyecanlandırma tetiğini nasıl yapacağıma tam karar vermedim. Fotosel veya tilt ile yapmayı planlıyorum. Fotosel daha ağır basıyor. Fotoselin yönünü kapıya doğru çevirip ışığın değişimi ile heyecanlandırmanın tetiklenmesi ve kalp atışının her iki atış sonrasında artarak 10 adımda 2 katına çıkması daha mantıklı geliyor bana.

Mekanik olarak ağacı yapmayı becerebilirsem bitmiş halinin fotoğrafı ile devreyi eklerim.

Yardımınız için çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst