Kalorifer petekleri reglaj ayarı.

erolalper

Üye
Katılım
6 Ara 2013
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
45
Merhabalar, tüm odaların aynı oranda ısınmalarını sağlamak için, reglaj ayarı gerektiğini öğrendim, fakat petekler üzerindeki üst vanadan mı alt vanadan mı kısıp açma işlemi gerçekleştirmek gerekiyor? Bir de hiç kullanılmayan odaların her iki vanasını da kapatmanın zararı olur mu? Teşekkürler.
 
Merhaba Sayın ErolAlper
Peteklerin bulunduğu odalara gerekli (ve ya uygun bir sıcaklık için belirlenen) miktar ısı(kalori) ulaşmasını sağlamak için debi ayarından bahsedilse gerek.
Akışkan mekaniğine uygun bir cevap vermek gerekir ama temel birkaç bilgi vermeye çalışıyım.
Petek için debi ayarı alt ve ya üst vanadan yapılabilir ama kısma sonucu akış direnci arttığından iki vanadan da yapmak direnci arttırmış olur. Herhangi birisiyle yapılabilir ve de karmaşıklığa yol açmaması için (hangi vananın ne konumda olması gerektiğini bilerek ayarlamak ve sonra ayarları kontrol etmek) tek ve üst vana kullanılabilir. (( Dirençten bahsetmişken iki vana da kullanılarak ayar yapılsa iki vana alanı vb debi vb direk fiziksel hesapların dışında debi kaybı olduğu görülür.))
Akışkan mekaniği düşünceleri; vanaların altlı üstlü, çapraz bağlantılı olması, tümünün boru çap dağılımı, ısı kaynağına mesafesi... gibi bilgileri de içine almış olur.
Bu bilgiler ile peteklerin hava yapması, akışın giriş vanasında mı yoksa çıkış vanasında mı hızlanmasının uygun olduğu gibi bilgileri de düşünmek gerekir.( Akış hızının artması debi artması değil, akış alanının azalmasından dolayı akış hızının artmasıdır.)
Ekonomik yöntemlerden bahsetmişken; petek arkası yalıtım levhası kullanımı, peteklerin üzerine perde vb eşyanın ısınan havayı direk camlara vermemesi ve ısı transferini başka etkileri ile de azaltmaması için peteklerde ısınıp yükselen havanın odaya yönelmesine uygun bir durum olması, diğer taraftan belki peteklerde fan kullanımı, ısı kaynağının dış ortamda bulunmaması bulunuyorsa uygun yalıtımlarının yapılması ve dış ortam borularının yalıtılması gibi bir kısım önlemler alınabilir.
Çalışma rejimi de ısınma şartlarına uygun ayarlanmalıdır. Genelde devamlı ve düşük sıcaklıklı ısınma tavsiye edilir ama tabi bu sistem özellikleri ve enerjinin günün değişik saatlerindeki fiyatı(belki elektrikli ısınmada daha önemlidir) düşünülerek incelenmelidir. Kesikli ısınmada çalışma anında yüksek sıcaklıklara çıkmanın bir takım olumsuz etkilerinin yanında, kapı, cam vb açıldığında daha çok sıcak hava kaybına sebep olduğunu düşünmek gerekir.
Verimli ısı kaynağı seçimi, ısıtılması gereken alanın iç-dış taban-tavan yalıtımları vb daha bir kısım düşünülmesi gerekenler olabilir.
Hayırlı günler dileriz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,153
Mesajlar
915,493
Kullanıcılar
449,897
Son üye
alcaponee

Yeni konular

Geri
Üst